Home Hälsa Hälsovård som den borde se ut

Hälsovård som den borde se ut

by Charlotta

Modern sjukvård är extremt framgångsrik och helt oslagbar när det gäller akutsjukvård och vissa former av kirurgi, och jag tror inte att någon av oss skulle vilja vara utan den trygghet det innebär.

Tack och lov behöver de flesta av oss aldrig använda oss av den delen av sjukvården, däremot kommer de allra flesta i kontakt med de andra delarna, de som är inriktade mot att behandla hälsoproblem av lindrigare art såväl som det som kallas kroniska sjukdomar. Och för alldeles för många blir läkarbesök, provtagning och behandling en kontinuerlig del av livet.

Om man tillåter sig att lyfta blicken och se modern sjukvård som en företeelse, utan att lägga in emotionella värden eller egna erfarenheter i betraktelsen, så är det omöjligt att inte slås av det absurda i att så många människor medicinerar dagligen. Hur många känner du som inte tar något läkemedel alls?

Enligt socialstyrelsen använde 66 % av svenskarna receptbelagda läkemedel under 2016, lägg därtill alla receptfria läkemedel och siffran landar gissningsvis en bra bit över 90 %. Är det verkligen möjligt att den mänskliga kroppen och psyket är så usla konstruktioner att de inte kan leva ett helt liv utan syntetisk hjälp? Och om så är fallet, hur kommer det sig då att människan har överlevt miljoner år tidigare utan läkemedel, och att alla vilda däggdjur som har ungefär samma biologiska uppbyggnad som vi klarar sig helt utan läkemedel?

Det finns anledning att tro att vi någonstans längs vägen började lyssna på fel röster och söka hjälp på fel ställen. Det finns många andra sätt att hantera sjukdomar och ohälsa, medicinsk kunskap som mänskligheten har använt sig av i tusentals år, och dessutom med stor framgång, men som fick stå tillbaka när modern medicin gjorde sitt intåg. Allt mer pekar på att vi förmodligen blev rejält lurade den gången när vi tillät läkemedelsmedicin att bli allena rådande.

Det kloka hade varit att låta båda synsätten samexistera och ta det bästa från alla olika terapier, inte att offra all den gamla, väl beprövad kunskapen för nya och oprövade teorier. Nu, ungefär 100 år senare, lever vi med resultatet av en läkemedelsdriven sjukvård, och det är inte en rolig upplevelse, aldrig förr har så många varit så sjuka och mått så dåligt.

Sjukvård går ut på att behandla. Gärna livslånga behandlingar med läkemedel som kräver andra läkemedel för att kontroller biverkningarna. Med tiden uppstår fler hälsoproblem på grund av den förgiftande effekt läkemedel har på kroppen, och behandlingen behöver utökas för att lindra patientens plågor.

Hälsovård går ut på att förebygga och bota. I största möjliga utsträckning kan och bör ohälsa förebyggas genom kunskap, medvetenhet samt praktiska och ekonomiska möjligheter att göra hälsosamma val. I de fall där förebyggandet inte lyckas ska åtgärderna syfta till att läka ut och bota.

För ja, det mesta går faktiskt att bota, inte med läkemedel men med kost, näring, livsstil och altnerativmedicinska terapier. Samma tusenåriga terapier som blev undanskuffade i början på förra seklet när den läkemedelsdrivna sjukvården lyftes fram till att bli det enda accepterade alternativet.

Livslång behandling är ett misslyckande för patienten, sjukvården, samhället och mänskligheten men väldigt lönsamt för behandlaren och den som förser behandlaren med behandlingsmedel. Frågan som då bör ställas är om behandlaren finns till för patienten eller om patienten finns till för behandlaren.

/Charlotta

20 comments

Annica 25 oktober, 2017 - 15:33

Tack för en intressant text Charlotta❤️❤️❤️
Som du så klokt skriver har läkemedelsindustrin blivit en stor maktfaktor och vården på sätt och vis utlämnad till vad socialstyrelsen lämnar för rekommendationer på sina ”kloka listor”.
Det är nog svårt för en enskild läkare att gå sin egen väg och kunskaper om alternativa mediciner tas inte upp i någon läkarutbildning vad jag vet. I fall inte i Sverige.
Det skulle behövas fler av de alternativmedicinare som finns i Sverige men som är så få.
Som har ett mer holistiskt synsätt och där man inte bara lappar och lagar utan försöker gå till botten med varför
individen har blivit sjuk.
Jag hoppas och tror att vi en framtida vård släpper in mer av den gamla kunskapen som faktiskt finns och att
inte pengar ska få styra utan tankar om människors välbefinnande ska vara det som är vägledande.
Jag ser t.ex. trädgårdsterapi som ett steg i rätt utveckling för att göra trasiga människor hela igen.
Tillbaka till naturen som vi faktiskt kommer ifrån och där naturen kan lära oss människor mycket om balans i livet.
Att vara i tystnad i en skog full av klokskap är läkande.
Sen måste vi också få till en förändring av vårt samhälle.
Stressen gör oss sjuka i olika sjukdomar och jag känner med alla medmänniskor som kraschar precis som jag har gjort.
Det är så otroligt sorgligt att vi har ett samhälle där vi både pressar oss själva och pressas av yttre faktorer till dåligt
mående både fysiskt och psykiskt.
Vi är ju så fantastiskt unika allihopa med våra olika egenskaper. Vi kan inte fortsätta bygga ett samhälle där
alla ska stöpas i samma form efter samma mall. Det bidrar till ohälsa och sjukdom för många av oss går emot oss själva
och vårt sanna jag. I värsta fall slutar det med sjukdomar av olika slag.
Drömmen vore en sjuk – och hälsovård där tradionella medicinare och psykologer kunde arbeta sida vid sida med människor med andra förmågor som helare eller med mediala förmågor.
Men då måste först insikten finnas om att vi består både av en kropp och en själ och att inte hjärnan är hela
vårt medvetande.
Allt gott❤️❤️❤️
Kram från
Annica

Charlotta 25 oktober, 2017 - 15:37

Tack för dina tankar Annica, jag håller med! ❤️
/C

Nilla 25 oktober, 2017 - 16:23

Väldigt intressant! Vi glömmer helheten, det holistiska tänket och letar allt för ofta efter quick fixes. Kram

Charlotta 25 oktober, 2017 - 17:19

Precis så är det. Kram!
/C

Peter 26 oktober, 2017 - 14:44

Tack för en, som alltid, bra artikel. Ditt arbete är guld värt för så många.

Du är inne på helt rätt spår – vad är egentligen syftet med mycket av vår moderna västerländska sjukvård?

Två bra dokumentärer (den första en film, den andra en intervju) som gräver djupare i ämnet är följande:

https://youtu.be/ySnk-f2ThpE

https://youtu.be/Zirl5A5n3bI

Båda är väldigt bra!

Charlotta 26 oktober, 2017 - 14:52

Tack för berömmet Peter och tack för filmtipsen. YouTube är en guldgruva om man vet vad man letar efter. 🙂 Här är en annan mycket bra film som belyser hur vi har hamnat där vi är. Inriktningen är mot cancer men innehållet är allmängiltigt.
https://www.youtube.com/watch?v=KqJAzQe7_0g&t=3301s
/C

Peter 26 oktober, 2017 - 15:02

Precis så är det – det finns väldigt mycket bra på Youtube utöver kattfilmer och filmtrailers. 😉
Truth About Cancer är väldigt bra! Har sett den tidigare.
Det är verkligen galet med en medicinindustri som är baserat på petroleum, gift i allehanda former och opiater. Det är dock glädjande att allt fler ser problemet med det. Och det är här du gör ett så väldigt bra och viktigt jobb som sprider budskapet till en skara där dessa vetskaper och insikter kan innebära en livsavgörande skillnad och på sikt tillfrisknande.

Charlotta 26 oktober, 2017 - 19:14

Tack igen! 🙂 Jag ser fler och fler tecken på att vi rör oss allt snabbare i den riktningen, det här är en spännande tid med en global medvetandehöjning av aldrig tidigare skådat slag. Det är stort att få vara en aktiv del av den.
/C

Hanna 26 oktober, 2017 - 20:31

Hej <3, tänkte på boken Resan av Brandon Bays.
Om vi nu skall hamna på sjukhus, borde det inte heta Friskhus, låter mycket bättre och då blir läkandet säkert bättre om vi talade om det på det sättet, använda ordet frisksköterska i stället.
Har en mor nu som äter mycket medicin, hon talar mycket om sjukdomar med väninnorna. Varför blir det så att de äldre på något sätt ofta blir sina sjukdomar…det går bara runt. Bryter alltid detta pratet, till något bättre och gladare. Tror det är det rätta 🙂

Charlotta 26 oktober, 2017 - 21:09

Tyvärr är dagensk sjukhus så långt från friskhus man kan komma. För många äldre är sjukdomarna, hälsoproblemen, medicinerna och läkarbesöken det mest centrala i livet och det som upptar mest energi och tankekraft, då är det helt naturligt att det också är det man pratar om. Tyvärr är det inte många nuförtiden som dör friska av hög ålder, de allra flesta dör av näringsbrist med därpå följande sjukdom.
/C

Lisbeth 10 december, 2017 - 18:53
Charlotta 10 december, 2017 - 19:01

Tack för tipset, det är en klart sevärd film! B17 har visat sig efektivt mot cancer i väldigt många fall. Överhuvudtaget finns det massor, verkligen massor med växter, kryddor, örter, näringsämnen osv som har mycket god anticancereffekt och helt utan de livsfarliga biverkningar som konventionella behandlingar. Tyvärr är det kunskap som inte tas till vara för närvarande.
/C

Lisbeth 21 december, 2017 - 00:58

Hej om ekonomi av Per Lundgren. Orättvisheter leder till konflikter och dårlig hälsa.
https://youtu.be/rUKHNFfL7J4

Lisbeth 22 december, 2017 - 13:15
Lisbeth 22 december, 2017 - 15:24

NRK norge ger många intessanta inlägg i miljödebatten. Från att tidigare varit klimatförnekare så har de börjat att agera kraftfullt.
https://www.nrk.no/klima/

Lisbeth 23 december, 2017 - 01:08

Ytterligare intressanta filmer om ekonomiska systemets fällor,
och tankar på möjliga sätt att hitta klokare lösningar.https://youtu.be/GPdpx1xsEqw
Jag tror personligen att det är viktigt att synliggöra verklighetens problem, för att kunna hitta en förståelse och förklaring till orsakerna och effekterna både globalt och lokalt.
Att endast satsa på vintstoptimering är inte hållbart.
Hållbarhetsoptimering över tid är bättre där även lokalbefolkningens behov räknas med.
Problemen är komplexa och måste därför studeras från många synvinklar.
Men det går att hitta lösningar om människor öppnar ögonen, tänker klart, och känner efter vad samvetet signalerar

Lisbeth 4 januari, 2018 - 20:11

Geoengenering konsekvenser. https://youtu.be/mEfJO0-cTis

Lisbeth 5 januari, 2018 - 14:19

Hej, jag har under mitt liv flyttat många gånger för att kunna bygga upp mitt liv och skapa nya möjligheter.
Detta har gett mig många erfarenheter av olika miljöer, olika problem och dess konsekvenser.
Jag har upplevt många bottennapp och jag har valt nya vägar, jag fann slutligen ett boende som ur många aspekter är idealiskt för mig.
Tyvärr så har ett nytt problem uppstått. Massiv geoengenering leder till att ett vitt pulver (alltså inte vanligt husdamm) lägger sig på både golv och möbler i en utstäckning som jag aldrig upplevt tidigare och luften blir tung att andas.
Jag vet inte hur jag skall lösa detta. För mig har det blivit ett hälsoproblem.
Problemet är ju det att geoengenering sker ju i stort sett överallt numera.
Finns det någon plats kvar där man kan andas frisk oförstörd luft?
Jag var på ferie vid västkusten och där var luften bättre och jag kände mig piggare.
När jag kom hem igen, var möblerna återigen täckta av ett vitt fint pulver, trots att jag städade noga och våttorkade innan jag reste.
Hur kan ett hem så snabbt fyllas av detta damm?
Mitt dilemma är platsen där jag bor passar min budget och är i övrigt trivsam. FInns det något jag kan göra för att lösa detta problem?
Jag har redan ett stort hepafilter luftrenare innomhus och jag har aldrig tidigare på någon annan plats haft denna typ av problem.
Det skall nämnas att det flygs mycket intensivt i området. Geoengenering??
Jag har tom. börjat fundera på att flytta igen! Men vart?
Jag trodde ju att jag skulle kunna bo kvar här och slippa flytta mer!
Charlotta kan du ge mig lite ideer på hur jag skall göra?
Jag är ju bara in liten människa som har begränsad makt gentemot den globala politiska eliten.

Charlotta 5 januari, 2018 - 15:11

Först och främst tycker jag att du ska ta reda på exakt vad det vita pulvret består av och var det kommer ifrån. Du antar att det är resultat av geoengineering, men jag är tveksam. Jag skulle först och främst kolla upp ventilationen i huset men även industrier i närheten beroende på hur vindriktningen brukar vara. Bor du i hyresrätt bör hyresvärden kunna hjälpa dig med test av inomhusmiljön, inklusive dammet, annars kan du förmodligen få hjälp från kommunen (skiftar lite mellan olika kommuner vilka resurser som finns) och om inte det heller går så finns det privata aktörer man kan vända sig till. Innan du vet orsaken till dammet finns det ingen anledning att du oroar dig över svårigheterna med ännu en flytt eller vart den i så fall skulle gå.
/C

Lisbeth 5 januari, 2018 - 23:16

Tack för ditt kloka och sansade svar! Det är lättare att förhålla sig till ett problem när man har en handlingsplan. Jag skall följa dina råd!

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI