Home Hälsa Har du jordat dig nyligen?

Har du jordat dig nyligen?

by Charlotta

Vi bor i hus hela vårt liv, och oavsett om vi bor på bottenvåningen eller tionde våningen så har den direkta kontakten med jorden byggts bort. Vi har skor på fötterna, vintertid för att det är kallt, men även sommartid oftast eftersom det är så vår kultur ser ut.

För många är antalet gånger man går barfota per år lätt räknade. Samma sak med de gånger man ligger på marken med direkt hudkontakt med jorden, även vid trädgårdsarbete och liknande väljer många av oss att använda handskar för att skydda händerna.

Resultatet är att vi lever på en planet, som en del av en natur som vi i grund och botten är intimt förknippade med i egenskap av de biologiska varelser vi är, men vi är nästan aldrig i direktkontakt med den. Om man romantiserar den bilden en aning kan man kanske jämställa det med att dela en kärleksrelation med en älskare som man aldrig rör vid, inte så sunt.

Att ha direktkontakt med jorden, att stå barfota i gräset eller på stranden, att bada i havet eller en sjö, att köra ner händerna i jorden eller på andra sätt skapa hudkontakt med planeten, kallas jordning, och det är riktigt bra för oss.

Jordens yta har en obegränsad mängd fria elektroner som vid hudkontakt tas upp i kroppen. Dessa elektroner balanserar kroppens naturliga elektriska tillstånd och kan hjälpa till att till exempel reducera inflammationer och stress, ge bättre sömn, minska smärta och ge mer energi.

Att regelbundet ha hudkontakt med jorden kan vara ett av de enklaste och mest naturliga sätten att långsiktigt förbättra både sin fysiska hälsa och sitt psykiskt välmående.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI