Home Hälsa Har du upptäckt än vad eterisk olja kan göra för din hälsa?

Har du upptäckt än vad eterisk olja kan göra för din hälsa?

by Charlotta

För de flesta tror jag att eterisk olja fortfarande jämställs med doftolja och betraktas som något man använder för att det ska dofta gott hemma. Det stämmer i och för sig att eteriska oljor doftar väldigt gott, men deras effekter är långt mycket större och viktigare än så.

Eterisk olja är en flyktig olja som utvinns ur organiskt material som t ex blommor, blad, bark eller andra växtdelar, och det de har gemensamt är att de har fantastiska läkande egenskaper. Precis som mycket annat inom den naturliga hälsan är läran om eteriska oljor gammal, man har funnit spår i olika kulturer från mer än fem tusen år sedan.

Skillnaden mot doftoljor är alltså enorm, doftolja kan vara vilken olja som helst där man tillsatt syntetiska doftämnen. Den har alltså inga andra positiva egenskaper mer än att dofta, precis som de flesta doftljus och andra doftgrejor till hemmet. Däremot så kan tyvärr syntetiska dofter ha negativa effekter, varav i alla fall en del har visat sig vara hälsoskadliga, så även om det bara är för doftens skull är eterisk olja ett bättre val än andra doftsatta produkter.

Det man ska komma ihåg med eteriska oljor är att de är mycket koncentrerade och mycket potenta. De allra flesta ska man inte använda outspädda på huden och inte heller ta invärtes, det finns undantag för denna regel, men det är en grå grundregel för att undvika olyckor. Det finns också de som är överkänsliga så börja försiktigt om du är osäker.

Ett bra sätt att bekanta sig med eteriska oljor är att välja ut ett par favoritdofter och ta reda på allt man kan om dem, efterhand som man inser hur användbara och effektiva oljorna är så brukar intresset växa och man vill lära sig om fler oljor.

Några av mina absoluta favoritoljor är frankinsence, lavendel, eukalyptus och oregano. Frankincenseoljan är oljornas superstjärna som är bra mot nästan allt, antiviral, antibakteriell, antisvamp, antiinflammatorisk, anticancer, antirynkor osv. och dessutom en bra meditationsolja, bra för sömnen och för att öppna upp sin andliga sida. Frankincenseolja av god kvalitet kan man använda direkt på huden, och är oljan riktigt ren kan man även ta den invärtes, men kom ihåg att det alltid handlar om enstaka droppar, eterisk olja är mycket potent.

Lavendel är också en mild olja som har läkande och lugnande effekter på huden, lavendeloljan är också antiviral, den har också en avslappnande effekt och påverkar sömnen positivt. Eukalyptus effekter är välbekant för de flesta i förkylningssammanhang, den kan bland annat hjälpa till att rensa upp luftvägarna och lindra halsont, även denna antiviral och antiinflammatorisk. Ett par droppar på huvudkudden gör att man sover bättre.

Slutligen oreganooljan är en olja som kan tas invärtes i mycket små mängder mot nästan alla former av patogener, den är antiviral, antibakteriell, antisvamp, antiparasit och antiinflammatorisk. Tänk på att köpa en sort som är avsedd för konsumtion så att renheten är tillräckligt hög. Har man hosta kan det hjälpa att även andas in den flyktiga oljan, mot just hosta är även timjanolja väldigt bra.

Men var försiktig för den är också ohyggligt stark. Om jag känner en förkylning på gång brukar jag blanda 1-2 droppar i ett halvt glas kolloidalt silver (för dubbel effekt mot inkräktarna), men av misstag blandade jag slarvigt en gång och fick för mycket av de två dropparna i en klunk och hela min hals kändes som om den ville packa ihop och gå hem.

Eteriska oljor är ett stort område att sätta sig in i, men man behöver bara kunna en ganska liten del för att ha stor nytta och glädje av sitt nya husapotek. Och vill man inte använda dem för deras läkande egenskaper så går det alldeles utmärkt att bara använda dem för deras fantastiska doft också.

/Charlotta

4 comments

J 5 februari, 2018 - 03:28

Jag har ett litet apotek bestående av bla. ingefära, lavendel, tea tree och kardemumma (och lind för sin doft, mmm) använder tex tea treen dagligen på min fotsvamp. Önskar jag hade kunnat köpa fler (bla kamomill), men just nu är jag lite snål så håller till godo med några få. Kul med ett inlägg om oljor!

Charlotta 5 februari, 2018 - 10:13

Tack för att du delar med dig av tips och erfarenheter J. 🙂
/C

A 5 februari, 2018 - 07:37

Hej, är helt oinsatt i eteriska oljor men det låter superintressant. VAR köper man dessa?

Charlotta 5 februari, 2018 - 10:15

Vissa fysiska hälsokostbutiker har men du hittar störst utbud på nätet. Det finns många olika försäljningsställen med lite olika sortiment så googla runt så finner du säkert något som passar dig.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI