Home Hälsa Hur har du det med magen?

Hur har du det med magen?

by Charlotta

Det sägs att det finns två saker man ska hålla sig väl med för att livet ska vara bra, sitt samvete och sin mage. Personligen kommer jag väl överens med mitt samvete men däremot är jag regelbundet i konflikt med min mage. Magproblem är ett av de allra vanligaste hälsoproblemen idag och många lider i det tysta år ut och år in.

Magproblem är ofta diffusa och kommer och går, och det kan vara svårt att få kläm på vad som egentligen är problemet. Bakom uttryck som magkatarr, IBS och ballongmage döljer sig en lång rad problem av olika svårighetsgrad som alla har det gemensamt att de med sina plågor begränsar livet.

Nu när vi har gått in i årets julbordssäsong då de flesta äter lite för mycket och också mat som magen kanske inte är riktigt van vid så kan det vara läge för ett par tips om hur man kan förbättra relationen med sin upprörda mage. Därför vill jag uppmärksamma två problemområden som ofta misstolkas, det ena är laktosintolerans och det andra är halsbränna.

Hos en del som har problem med att tåla laktos och därför undviker det är det egentligen gluten som är boven. Även om man inte upplever någon koppling mellan magproblem och gluten så kan det ändå vara glutenet som är den egentliga orsaken och tar man bort det och låter tarmen läka så upptäcker man plötsligt att man tåler laktos igen. Gluten orsakar inflammation i kroppen och hos de flesta människor har kroppen förmåga att kontinuerligt läka inflammationen igen, men det blir allt vanligare att den läkningen inte fungerar fullt ut, och då får man ett konstant inflammatoriskt tillstånd i kroppen som kan ställa till en hel del problem, bland annat just laktosintolerans.

Halsbränna, sura uppstötningar, uppblåsthet, obehaglig mättnadskänsla och sveda i magen är alla tecken som de flesta tolkar som överskott av magsyra och som därför behandlas med syradämpande medel. I själv verket så är just dessa symtom ofta tecken på för lite magsyra. För lite magsyra gör att magen inte klarar av att smälta maten som den ska och att då neutralisera magsyran ytterligare gör bara problemet värre. Istället kan man prova att pressa en halv citron i ett glas vatten och dricka det en halvtimme innan maten, eller att använda ett tillskott med bitterämnen som även det sätter igång produktionen av magsyra.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI