Home Hälsa Kan alla sjukdomar härröras till näringsbrist?

Kan alla sjukdomar härröras till näringsbrist?

by Charlotta

Linus Pauling var en amerikansk fysikalisk kemist och biokemist som var en av föregångarna när det gällde att tillämpa kvantfysik inom kemi, och som även fick Nobelpriset i kemi.

Pauling som också var en av molekylärbiologins grundare är bland annat känd för att ha sagt: ”Du kan spåra varje hälsoproblem och sjukdom till en mineralbrist.” Även om man nog får säga att han stack ut hakan en bit i och med det påståendet så är jag övertygad om att det ligger väldigt mycket i det, speciellt om man ser till näringsbrist generellt och inte bara mineralbrist.

Om det gäller alla hälsoproblem och sjukdomar vill jag låta vara osagt, men att det gäller väldigt många blir tydligt när man börjar sätta sig in i den fantastiska världen av mineraler, vitaminer och andra näringsämnen. Inte minst med tanke på att maten idag innehåller så lite näring i förhållande till vad den en gång gjorde så är det mer regel än undantag att man har näringsbrist, och därmed är mer utsatt för ohälsa.

Mycket av det som vi idag betraktar som hälsoproblem som behöver kontrolleras med läkemedel visar sig ofta vara problem som orsakas av näringsbrister. Här kommer några enkla och vanligt förekommande exempel på vad olika problem kan bero på:

  • Restless legs: Brist på magnesium, vitamin B12 eller järn.
  • Återkommande huvudvärk: Magnesiumbrist.
  • Svagt immunförsvar: Brist på D-vitamin eller zink.
  • Trötthet, koncentrationsproblem, ischias, ryggskott och ryckningar i ögonmuskler: Brist på vitamin B1.
  • Benskörhet: Brist på vitamin D,  K2 och magnesium.
  • Högt blodtryck: Selenbrist.
  • Hjärtproblem: Brist på magnesium, selen och Q10.
  • Hypotyreos: Jodbrist.
  • Acne och dålig sårläkning: Zinkbrist
  • Depression: Nästan samtliga B-vitaminer, magnesium- samt D-vitaminbrist.

Detta betyder inte nödvändigtvis att det alltid räcker att bara tillföra en mineral eller vitamin för att bli av med problemen, eller att man ska börja ta höga doser kosttillskott utan närmre kartläggning av problemen.

Det är alltid klokt att först utesluta allvarlig sjukdom med hjälp av läkare och att sedan ta hjälp av en skicklig alternativare för att veta vilka vitaminer och mineraler man faktiskt behöver tillskott av.

Men det betyder att man inte heller ska ta läkemedel utan att ifrågasätta vitsen med det, och utan att undersöka om problemen kanske skulle kunna avhjälpas minst lika effektivt och helt utan biverkningar med ett bra kosttillskott istället.

Vissa mineraler och vitaminer ska det dock mycket till för att man ska riskera att överdoser, och t ex B-vitaminer, magnesium och D-vitamin, som är väldigt vanligt att ha brist på, kan man själv prova för att se om man mår bättre. Har man verklig brist krävs ofta terapeutiska doser för att förbättra näringsbalansen.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI