Home Hälsa Kan kläder göra någon friskare?

Kan kläder göra någon friskare?

by Charlotta

När något inte fungerar, om man inte mår bra, om man misslyckas eller inte ens vet hur man ska börja, så är det vanligt att man börjar leta efter hjälp utifrån. En medicin man kan ta, ett verktyg man kan använda eller någon som kan tala om hur man ska göra.

Det kan vara en väg att gå, men ibland finns det ett sätt som kan ha minst lika stor effekt och som finns mycket närmre till hands; Att ändra på hur man känner inför situationen och att ändra på förväntningarna.

Nottingham University Hospital har genomfört en studie där de uppmuntrade inneliggande patienter att så snart som möjligt byta ut sjukhuskläderna mot sina egna kläder. I studien framkom det att patienter som fortsatte att bära sjukhuskläder onödigt länge hade högre infektionsrisk, sämre rörlighet, förlorade kondition och styrka och förblev inlagda på sjukhus under längre tid.

De som bytte till sina egna kläder däremot snabbade på tillfrisknandet märkbart. En del av det kan naturligtvis kopplas till att patienten behöver resa sig ur sängen för att klä på sig och därmed kommer igång motoriskt, men mycket handlar om att patienten får en annan självbild, och även att personalen får en annan bild av patienten och därmed förhåller sig annorlunda till dem.

Det ökade självförtroende som de egna kläderna gav, känslan av att vara sig själv igen, av att vara tillräckligt frisk för att få ha egna kläder och att inte bli betraktad som patient utan som en jämlike, gjorde alltså en märkbar skillnad i återhämtning och tillfrisknande.

En psykologisk effekt, kanske skulle man kunna kalla det för en form av placeboeffekt, men oavsett vad man kallar det så är det en tydlig signal om att våra tankar och känslor har en stark effekt på vår fysiska hälsa.

Hur vi ser på oss själva, vilka tankar vi tänker och vilka känslor vi känner påverkar inte bara hur vi mår psykiskt, utan även i högsta grad kroppens fysiska tillstånd. Genom att förändra våra tankar och känslor om oss själva, vår situation och vår omvärld kan vi också förändra kroppens hälsotillstånd, dess läkningsförmåga, dess styrka och dess infektionskänslighet.

Innan man letar efter mediciner, verktyg och utomståendes hjälp så kanske det vore klokt att börja med att hjälpa sig själv med det man har medfött, att verkligen medvetet utnyttja och använda oss av de fantastiska mentala och känslomässiga resurser vi är utrustade med.

/Charlotta

4 comments

Solanna 24 april, 2017 - 10:22

Givetvis 💛🌞✨ Tack så mycket informativ och sann text 🙏
Solskenskramar från mig 💛

Charlotta 24 april, 2017 - 12:22

Välkommen hit Solanna! Varmt tack för solskenskramarna, de gör extra gott i regnet idag. ❤️
/C

Annika 24 april, 2017 - 16:06

Jag tycker det kommer fler och fler bevis för hur våra tankar och känslor påverkar oss, på väldigt många sätt. Så jag tror detta kommer att bli ett stort område inom forskningen framöver. Vad gäller kläder brukar jag, som jobbar hemifrån, alltid klä på mig för att ”gå till jobbet”. Inte så att jag klär upp mig, men jag tycker jag får en annan skärpa i både tanke och handling i mitt arbete om jag har ordentliga kläder i stället för mjukisbyxor. Tack för en väldigt bra och matnyttig blogg, för övrigt 😊

Charlotta 24 april, 2017 - 18:43

Jag håller med dig, Annika. Även jag klär mig alltid och gör mig i ordning, även i de perioder jag varit riktigt sjuk så har jag gjort det varje dag. Jag upplever att det har hjälpt mig att behålla kontakten med mig själv och inte bli en del av min sjukdom. Tack för att du läser! 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI