Home Hälsa Känner du stigma kring hunger?

Känner du stigma kring hunger?

by Charlotta

Är det fler än jag som upplever att hunger är ett begrepp som blir alltmer ovanlig och att man istället pratar mer och mer om att man är sugen på saker? Det här är något som jag ser har pågått en längre tid men inte förrän nyligen började jag reflektera över vad det egentligen signalerar och vad det kan få för effekter.

När jag växte upp så åt man vid måltiderna och bara då, det förekom undantag men de var oftast förknippade med särskilda händelser som högtider, semester, utflykter eller liknande. De första gångerna jag var gammal nog att vara hemma själv minns jag att jag vittjade skafferiet på några kakor med känslan av att göra något förbjudet. Inte så att det var förenat med något straff, ”skåpäta” var bara något man inte gjorde, man åt tillsammans sittandes vid bordet.

När jag nu skriver så inser jag att det med dagens måttstock låter på gränsen till extremt och som om jag är född på 1800-talet, men riktigt så längesedan är det faktiskt inte. På ganska kort tid har vårt förhållningssätt till mat förändrats dramatiskt och för väldigt många är det norm att stoppa något i munnen varje vaken timme under dygnet, ibland oftare än så.

Frågar barn idag när det är mat så får de ofta en smörgås medan de väntar så de ska slippa vara hungriga. Eller kanske så föräldern ska slippa tjatet? På min tid fick man beskedet att inte äta så nära maten för då fördärvade man aptiten, och att hungern var den bästa kryddan.

Numera äter man för att umgås, man äter i väntan på måltider, man äter mellanmål, man äter för att ha något att göra, man äter för att avleda tankar och man äter för att trösta sig eller belöna sig själv. Redan små barn mutas och lugnas med mat, ett mönster som det är lätt att ta med sig in i vuxenlivet.

Ganska snart blir ätandet en vana och en trygghet, när magen är full upplever man ett lugn i kroppen eftersom man har lärt sig att koppla ihop mat och mättnadskänslor med gemenskap, tröst och belöning. Men vad händer då med hungerkänslan?

Hungerkänslan är den funktion som ska tala om för oss när kroppen behöver energipåfyllning, men om magen aldrig blir så tom att man hinner känna hunger så sätts den funktionen så småningom ur spel. Och även innan dess kan hungerkänslor bli  något så obehagligt och ovant att man tolkar en knorrande mage som ett tecken på att något är fel, något som omedelbart måste åtgärdas.

I själva verket fungerar våra kroppar som bäst när magen inte är full, när kroppen har en regelbunden energitillförsel men när magen också får vila mellan varven och hinna bli lite tom. Den lätt sugande känslan i magen är ett tecken på att kroppen är i färd med att förbruka energin som fanns i den mat man senast åt och att den snart börjar bli redo för påfyllning, men det är ingen alarmsignal, bara en stilla förvarning.

Det finstämda signalsystem som styr hunger och mättnad är något vi ska vara rädda om, lyssnar vi till dem så hjälper det oss att behålla hälsan, men inte bara det, det hjälper också till att maximera kroppens energiresurser och hjärnans förmåga.

Att hela tiden stoppa något i munnen och ha en mättnadskänsla i magen gör inte bara att man blir slö i kropp och tanke, med tanke på vilka typer av livsmedel de flesta väljer för sitt småätande så innebär det många gånger även ett hot mot hälsan i form av en försurad kropp med högre inflammationsgrad och större mottaglighet för sjukdomar.

Om du är en av dem som förknippar en full mage med trygghet och välbefinnande så kanske du vill ta ett par veckor i sommar och utmana dig själv till att ändra på den inställningen. Kroppens mest naturliga tillstånd är inte mättnad och inte hunger, utan ett läge mellan hunger och mättnad.

Bli kompis med den lätt sugande känslan i magen som föregår riktig hunger, den känslan som får kroppen att kännas lätt och rörlig, och huvudet piggt och vaket. Lär känna den och lär dig uppskatta den som ett tecken på att din matsmältning fungerar som den ska, att kroppen förbränner energin i maten och kommer att tala om när det är dags att fylla på.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI