Home Ångest/rädsla/oro Känslomässig och själslig smärta är kopplad till fysisk smärta

Känslomässig och själslig smärta är kopplad till fysisk smärta

by Charlotta

Det blir allt vanligare att leva med smärta. Många är de som plågas dagligen av smärta och som kanske måste ta till smärtstillande tabletter för att kunna klara sin vardag eller för att överhuvudtaget kunna stå ut.

Ibland är det uppenbart var smärtan har sitt ursprung, det går att förklara det onda med att något är fel i kroppen, men ibland så finns det ingen tydlig fysisk anledning, man har bara ont ändå, och smärtan är inte mindre verklig för det.

Man vet sedan tidigare att man kan bli deprimerad och få ångest av att leva med ständig smärta, att fysisk smärta påverkar känslorna och hur man mår psykiskt. Den amerikanska psykologen Susan Babel har i en artikel i Psychology Today skrivit att det finns ett samband även åt andra hållet, att känslorna och hur man mår psykiskt kan visa sig som fysisk smärta.

Kanske låter inte detta som någon nyhet utan snarare som något de flesta är medvetna om, men där är en skillnad. Tidigare så ansåg många att fysiska problem som hade känslomässiga orsaker inte var ”på riktigt” och att det var något som man kunde göra sig av med genom att ”ta sig i kragen” eller ”inte vara så överkänslig”.

Nu är tonen en annan, nu börjar känslomässiga olösta problem accepteras som fullvärdiga orsaker till fysiska hälsoproblem, och skolmedicinen närmar sig därmed metamedicinen som under lång tid har sagt att alla fysiska åkommer har en känslomässig eller själslig orsak.

De samband som nämns är dessa:

 • Huvudvärk – Du upplever vardagsstress.
 • Ont i nacken – Du har svårt att förlåta dig själv eller andra.
 • Ont i skuldrorna – Du bär på en tung känslomässig börda.
 • Ont i övre delen av ryggen – Du saknar känslomässigt stöd, känner dig inte älskad.
 • Ont i nedre delen av ryggen – Du bekymrar dig för pengar, saknar känslomässigt stöd.
 • Ont i armbågarna – Du kämpar emot oundvikliga förändringar.
 • Ont i händerna – Du saknar mänskliga kontakter och vänner.
 • Ont i höfterna – Du har svårt att fatta beslut, vill inte flytta eller förändra.
 • Ont i knäna – Du låter egot ta för stor plats, har lite för höga tankar om dig själv.
 •  Ont i vaderna – Du är stressad över något, svartsjuk eller behöver släppa något.
 • Ont i anklarna – Du tillåter dig inte att njuta av livet.
 • Ont i fötterna – Du är påverkad av för mycket negativt i livet och ser inte det positiva

/Charlotta

7 comments

Johanna 23 mars, 2017 - 20:49

Jag har ont i från huvet till nedre delen av ryggen..och lyckas inte hitta någon bra hjälp 🙁 Undrar om smärtan kan försvinna genom att ta tag o de psykiska orsakerna..om det nu går, eller om det har gått för långt? Kanske svårt att göra något åt att man saknar stöd till exempel.

Charlotta 23 mars, 2017 - 21:28

Det är aldrig för sent att ta tag i smärtproblematik eller sin hälsa generellt, oavsett om problemen har fysiska eller känslomässiga orsaker. Det är känslan av att sakna stöd som i så fall är orsaken, inte den faktiska avsaknaden av stöd. Känslan av stöd kan man uppnå på olika sätt, det behöver inte nödvändigtvis vara genom en partner som man kan luta sig mot. Det viktiga är att du upplever att du har stöd, eller att du klarar dig själv och inte behöver stöd. Har smärtan känslomässiga orsaker så kan du absolut bli av med den genom att ta tag i de känslomässiga orsakerna. Har du varit hos en skicklig osteopat eller liknande för att utesluta fysiska problem?
/C

Johanna 23 mars, 2017 - 21:36

Nä, ingen osteopat..vad gör de? Jag har varit hos kiropraktor senast. Men alla jag varit hos säger att problemen sitter så hårt att de tror jaghar fel på ryggen, så ska röntgas. Men vet inte vad jag ska göra om något är fel och de säger att det behöver opereras.

Charlotta 23 mars, 2017 - 21:45

Har du konstaterat fel på ryggen så tycker jag att du ska börja med att leta upp en skicklig och välrenommerad osteopat, kiropraktik är en del av osteopatin, men bara en liten del, en osteopat har många fler behandlingsmetoder att tillgå. Operation bör vara en sista utväg, ryggoperationer innebär ofta en viss risk och skulle det bli sämre istället för bättre så är det mycket svårare att göra något åt det efteråt. Det är värt att prova lite olika alternativa terapier först, du kan mycket väl jobba med det känslomässiga parallellt om du tror att det är en bidragande orsak.
/C

Johanna 23 mars, 2017 - 23:37

Tack, vad snällt! Ska kolla upp detta, för operation vill jag verkligen inte.

April 28 november, 2020 - 09:08

Jag har ont ljumsken på höger sida, höger sida av magen och höftkammen och ibland upp på höger sida bröstkorgen. Läkare hittar inget fel. Med själslig smärta i åtanke. Vad kan detta Beto på?
Tack på förhand

Charlotta 28 november, 2020 - 09:31

Välkommen hit April! Höfterna representerar drivet framåt i livet och rädsla för att gå vidare i livet med viktiga beslut eller att man inte har något att se fram emot. Vill du ha hjälp med det rekommenderar jag Emotion Code eller Body Code, en skicklig terapeut som jag kan rekommendera är Martina Liberson som jobbar med båda. Du hittar henne på http://www.martinaliberson.com .
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI