Home Hälsa Komplementärmedicin likställs med skolmedicin

Komplementärmedicin likställs med skolmedicin

by Charlotta

Visst är det en härlig rubrik? Jag blev så otroligt glad när jag först läste om det här beslutet att inte ens det faktum att det handlar om Schweiz och inte Sverige kunde göra mig besviken. Schweiz har de senaste fem åren genomfört en försöksperiod då effekten av fem olika komplementärmedicinska behandlingar har undersökts och utvärderats.

Nu har man alltså kommit fram till att effekten är så positiv att man bestlutat höja statusen på homeopati, holistisk medicin, TCM (traditionel kinesisk medicin), örtmedicin och akupunktur till samma nivå som skolmedicin. En bidragande orsak till beslutet är också att terapierna har ett stort stöd hos befolkningen som vill ha bättre tillgång till dem.

Detta innebär i praktiken att schweizarna från och med 2017 kan få återbetalning av vårdkostnader från den obligatoriska sjukförsäkringen även för dessa komplementärmedicinska behandlingar. Man ska inte behöva vara rik för att ha en möjlighet att bli frisk, men som det är i Sverige idag är väldigt många människor hänvisade till de mediciner som läkaren skriver ut eftersom alla andra alternativ är för kostsamma.

Som det föregångsland inom forskning, medicin och sjukvård som Schweiz länge har varit öppnar detta förhoppningsvis upp för att andra länder vågar ta efter och att även vi i Sverige snart har möjlighet att kunna få seriösa, effektiva och väl beprövade komplementärmedicinska behandlingar till subventionerade priser och inom ramen för högkostnadsskyddet.

/Charlotta

 

Powered by Calculate Your BMI