Home Hälsa Kopplingen mellan tanke och kropp

Kopplingen mellan tanke och kropp

by Charlotta

Enligt österländsk medicin så manifesteras oförlösta känslor som problem i olika inre organ. Som exempel så sätter sig undertryckt ilska i levern, jämför gärna med uttrycket att någon som är arg ”spyr galla” över något, gallan och levern arbetar tillsammans. Det vi känner har alltså en direkt koppling till hur kroppen reagerar och mår, och ofta kan man hitta ledtrådar i språket, i gamla uttryck som antyder hur saker och ting hänger ihop, men som de flesta av oss kanske inte använder längre eller inte har tagit på allvar utan bara trott var just språkliga uttryck.

Ett annat sådant uttryck som är hämtat från engelskan är ”get things off your chest”, dvs att säga sin mening, tala om vad man känner, var man står, och berätta vad man vet om det är något som känns viktigt. Om man inte får ut de energierna kan de manifesteras som hälsoproblem i bröstet och orsaka sjukdomar som förkylning, lunginflammation eller andra problem som sätter sig i lungorna och luftrören.

De känslor som enligt österländsk medicin hänger ihop med lungorna är ångest, sorg och ledsamhet, och det är inte så svårt att tänka sig att man genom att hålla tillbaka och trycka ner sina tankar och känslor kan uppleva just de känslorna.

Österländsk medicin är flera tusen år gammal, en modernare variant av samma naturlagsbaserade, holistiska tankesätt är det som kallas metamedicin. Metamedicinen säger att bakom varje sjukdomstillstånd finns en känslomässig svaghet.

Det betyder i praktiken att sjukdom lika gärna kan vara orsakad av ett känslomässigt problem som av ett fysiskt problem, och det innebär i sin tur att om orsaken är känslomässig så hjälper det troligtvis inte med att bara bota det fysiska för om den känslomässiga blockeringen finns kvar är risken stor att problemet återkommer, alltså behöver man se till både kroppen och själen när man letar orsaker till sjukdom och sätt för att bli frisk.

Inom modern medicin så kopplingen mellan kropp och tanke, kropp och själ, kropp och känslor inte något man lägger större vikt vid, utan det vanliga är att man ser dem som två separata enheter som kan behandlas och medicineras oberoende av varandra. Personligen tror jag inte mycket på den teorin, jag tror att kropp och själ, tanke och känslor är lika intimt förknippade med varandra och lika beroende av varandra som andning, hjärtslag och matsmältning är.

Om det hänger ihop exakt så som beskrivs av gammal traditionell österländsk medicin eller så som metamedicinen beskriver det vet jag inte, men jag tror att båda de teorierna kommer betydligt närmre sanningen i sin beskrivning av hur den kompletta människan fungerar och vad som gör oss friska respektive sjuka.

/Charlotta

5 comments

Lotta 24 april, 2016 - 13:01

Hej Charlotta!
Jag håller på att köra mig själv ner i absoluta bottnen! Jag köper saker jag inte har råd med! Köper köper å köper till jag inte har pengar till hyra underhåll och andra räkningar! Jag är förtidspensionär och har redan knappt pengar som det är, men när pengarna kommer in på kontot vill jag bara känna mig normal! Kunna köpa en tröja eller något annat som gör att jag blir som alla andra! Mina närmaste vänner är alla riktigt rika, sommar hus i spanien, bilar snygga kläder medans jag inte har råd att följa med å fika! Denna månaden har det gått riktigt åt helvete, min gudson konfirmerades igår! Nya kläder,skor för att se ut som de andra, present mm. Köper dock inte dyra kläder utan det är HM kläder! Nu ligger jag efter med massor av räkningar! Blir helt och totalt förstörd av detta! Blir ledsen och deprimerad av detta! Mår skit idag, vet inte var jag ska få pengarna ifrån! Det är sådan skuld å skam förknippat med pengar eller avsaknaden av pengar! Köpte mig en utbildning för några månader sedan, har ett halvt år att slutföra den! Tanken var att jag kunde få en inkomst för att kunna leva lite bättre! Har totalt kört fast, det är ingen svår utbildning och med lite självförtroende kan jag fixa den lätt! Har likasom gett upp, hålet blir bara djupare å djupare och det blir svårare och svårare att fokusera på det bra i livet! Vad gör jag hur tar jag mig ur denna situation!
Jag och min son blev bjudna ner till spanien i sommar men det finns inga pengar! Hur förklarar jag det för honom? Jag lägger också en stor del av mina pengar på att försöka bli bättre, ekologisk mat, tillskott och yoga osv. Det blir liksom kollision i mig, vill bli frisk men det kostar för mycket! Vill inte stoppa i mig dålig mat med risk att bli sjukare! Hur tar jag mig ur denna nedåtgående spiral? Det kommer att ta flera år att bli skuldfri och då måste jag avstå från det som håller mig frisk?? helt galet! Tacksam för kloka svar och djupa insikter!

Charlotta 24 april, 2016 - 13:15

Hej Lotta, jag förstår att du sitter mitt i ångesten nu och inte vet varken ut eller in. Eftersom jag är på språng så hinner jag inte skriva något långt svar just nu, men börja med att läsa dessa inlägg så återkommer jag senare idag med fler tankar till dig. Och tappa inte modet, du kan vända det här, men du måste börja acceptera verkligeheten som den faktiskt ser ut och inte fortsätta leva som om du har samma ekonomiska förutsättningar som dina vänner. I framtiden kan du ha det igen, men just nu har du det inte och just nu måste du leva efter de förutsättningar du har. Börjar du med det idag så kan du fixa det här. Kram!

Tomrummet inombords
Från less och hopplös till nöjd och hoppfull på 24 timmar
Din nästbästa tid är nu
/C

Charlotta 24 april, 2016 - 15:01

Om du har läst de inlägg jag rekommenderade så har du förmodligen insett att din shopping handlar om något helt annat än ett behov av kläder. Du mår dåligt och handlar för att få må lite bättre, men det varar bara en kort stund för sedan slår samvetet över din ekonomiska situation till och så mår du ännu sämre. Du lever en lögn just nu, en lögn som du hoppas och önskar ska vara sann, men som driver dig längre och längre in i problemen. Det är inte osannolikt att många i din omgivning redan är medvetna om dina bekymmer, ofta anar folk även om man försöker dölja det. Det är också väldigt troligt att din son känner att något är fel även om han inte säger något. Jag gissar att den som du ljuger allra bäst för är dig själv, och det måste få ett slut, här och nu.

Du vet lika väl som jag att för varje onödig sak du köper så gräver du dig längre ner, men det betyder också att för varje onödig sak du låter bli att köpa så tar du ett litet steg upp. Naturligtvis är det du som beslutar om hur du ska göra, men om du frågar mig så kommer här en lista på hur jag skulle gå till väga i din situation.

1. Fullständigt köpstopp på ALLT utom nödvändigheter som livsmedel, hygienprodukter, läkarbesök och liknande. Fler prylar gör dig inte lyckligare, bara fattigare.
2. Berätta för din son att just nu har ni lite dåligt med pengar så ni måste vara sparsamma med det ni har, men att mamma håller på att ordna upp det. Det kan ta lite tid, men längre fram kommer ni att ha bättre med pengar igen. Under tiden så kommer ni att hitta på roliga saker tillsammans som inte kostar så mycket. Din tid och uppmärksamhet är värd tusen gånger mer än en ny pryl för din son. Var uppfinningsrik och upptäck gratissidan av världen tillsammans. Det kommer att vara en lättnad för din son att få höra dig berätta vad som händer och att du äger problemet.
3. Berätta för släkt och vänner att du har bestämt dig för att bygga upp din ekonomi ordentligt och därför kommer att leva sparsamt under en period, och att det kommer att innebära att ni kanske inte kan delta i allt umgänge som erbjuds. Ja, det kommer att svida att behöva erkänna att du inte har hundra procentig koll på situationen just nu, men det kommer att vara en oerhörd lättnad när alla vet om det och respekterar och förstår din situation.
4. Har ni prylar och kläder som ni inte använder eller inte behöver? Sälj dem!

När du kommit så här långt kommer du redan att börja känna dig mycket bättre och lugnare. Du har gått från ångest och oro till planering och handling, och det ger ro i sinnet. Det spelar ingen roll om vägen är lång, det viktiga är att du har börjat röra dig i rätt riktning.

5. Sätt fullt fokus på din utbildning och lägg all energi på att genomföra den så bra som möjligt och så fort som möjligt. Börja samtidigt undersöka jobbmöjligheterna när du väl är klar och förbereda dig med lämpliga kontakter och annan planering. En bra målbild är att när du är klar med utbildningen ska du samtidigt vara klar att stiga rakt in i ett jobb.
6. Strunta i kosttillskott tillsvidare. Satsa på bra råvaror och mat lagad från grunden, det räcker länge. Halvfabrikat och färdigmat är dyrt och innehåller dåligt med näring, lagar du själv kan du använda mer av säsongens grönsaker och rotfrukter, kål, bönor och linser som är billig mat, och dra ner på kött som är dyrare. Hoppa över socker, läsk och skräpmat så får ni ett rejält hälsolyft både i kroppen och plånboken.
7. Det finns MASSOR med bra yogafilmer på YouTube, använd dem och yoga helt gratis hemma. Kanske sonen också vill börja så kan ni yoga tillsammans.
8. Låt alla pengar som inte går till livsnödvändigheter som hyra, el, mat och liknande gå till att betala av skulder. INGA UNDANTAG!
9. Skriv dagbok, eller blogg, om din livsstillsförändring. Tänk dig att det ska bli en guide för andra hur man kan gå från skuldsatt och ångestfylld shoppare till hälsosam och harmonisk yrkeskvinna. Skriv ner både vilka förändringar du gör och hur du upplever dem, samt hur du mår och vilka resultat du får. Även om ingen annan kommer att läsa det så är det jättebra för dig att ha och titta tillbaka på när du har dagar då du vill ge upp eller när du tycker att du inte kommer någonstans.

Flera år är ingen lång tid, flera år går supersnabbt och om du börjar idag är du skuldfri innan du hinner blinka. Om du vill får du gärna rapportera här hur det går för dig så lovar jag att heja på och stötta dig på vägen. Det här fixar du. Kram!
/C

Lotta 24 april, 2016 - 17:02

Tack, Charlotta! vilken lättnad när jag ser att det kan finnas en plan! Tack för pepp och stöd! Totalt köpförbud råder from NU!
återkommer med rapport!

Charlotta 24 april, 2016 - 18:01

Finns det risk för att Kronofogden blir inblandad så ta gärna kontakt med dem själv i förväg och förklara situationen, hur det har varit och att du nu har lagt om ditt köpbeteende och har en plan för att komma på grön kvist igen, och be dem om förståelse och hjälp. De brukar vara samarbetsvilliga om de bara ser att man har en plan för att förändra sin situation, och bättre att förekomma än att förekommas.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI