Home Hälsa Mat skapar inte cancer

Mat skapar inte cancer

by Charlotta

Det hör mer till regel än undantag att media rapporterar om att olika typer av livsmedel har visat sig vara cancerogena. Ena året är det transfetter som utmålas som den största boven, nästa år är det socker som är det ondaste av dem alla och det tredje är det ägg och kött som är det vi ska akta oss för om vi vill vara friska.

Däremellan haglar förstås också de många mindre varningarna om livsmedel som man inte bör äta för mycket av eller gärna undvika helt för att minimera riskerna att drabbas av cancer. Det är lätt att känna sig så pass uppgiven av det orimliga val man tycks stå inför att man inte ens orkar bry sig längre utan bara äter det man tycker är gott och hoppas på det bästa.

Av den anledningen kan nog dagens rubrik upplevas som en smula provocerande. Att påstå att mat inte skapar cancer går ju stick i stäv med all modern forskning om hur farligt allting vi stoppar i oss är. Om det inte är maten som skapar cancer vad är då problemet? Problemet är det som vi tror är bra och naturligt att äta bara för att vi kallar det för ”mat”. Problemet är att vår nuvarande definition av mat inte tjänar oss utan skapar, inte bara cancer och andra sjukdomar utan också rädslor, otrygghet och uppgivenhet.

Vad är egentligen mat? Är det mat som säljs i butikernas matavdelning? Är det mat som skapar cancer? Är det mat som gör oss sjuka i alla de välfärdssjukdomar som årligen skördar miljontals liv? Ska vi frukta fettet, eller köttet, eller sockret, eller äggen eller mejeriprodukterna för att de är cancerogena?

När vi får höra att mat orsakar cancer så är det egentligen en ren lögn, det är inte maten som orsakar cancer, det är vårt onaturliga och sjuka sätt att odla, föda upp, skörda, slakta, tillaga, processa, blanda ut, förpacka, transporter och lagerhålla mat som förvandlar de råvaror som en gång var, eller hade kunnat bli mat, till något som inte längre kvalificerar till att betecknas som mat.

Maten i sig är inte farlig, det är den så kallade produktförädling, i själva verket matförstörelse, råvarorna utsätts för som gör dem direkt olämpliga som föda. Det gör dem förvisso smakrika, lättillgängliga, hållbara, lättlagade och okänsliga samt ökar variationsrikedomen av vad som finns att köpa i butikerna, men det sänker också näringsinnehållet dramatiskt och höjer samtidigt de sjukdomsframkallande egenskaperna till oönskade nivåer.

Mat är sådant som inte har en innehållsförteckning, eller i alla fall en relativt kort där man förstår vad allting är och vad det gör. Mat är sådant som har fått mogna där det växer, som har vuxit och levt på ett naturligt sätt i ungefär samma geografiska område som det senare tas om hand och konsumeras. Mat är sådant vars innehåll man lätt kan identifiera när man tittar på det och stoppar det i munnen, och som kroppen därmed lätt känner igen och kan tillgodogöra sig.

Mat är inte syntetisk, inte ”förädlad” till oigenkännlighet, inte manipulerad, inte förgiftad, modifierad eller anpassad efter rådande trender, och den kommer ytterst sällan i färgglada, ”poppiga” förpackningar med tävlingar och kändisars ansikten på. Det kan hända att man emellanåt vill stoppa den sortens produkter i munnen ändå, men kalla det för allt i världen inte för mat.

Det är inte maten som är problemet vi ska undvika, det som är problemet är att det finns en hel bransch som bygger sin verksamhet på att minimera produktionskostnader och ”förädla” värdefulla råvaror för att öka lönsamheten. En bransch som fullständigt struntar i att de samtidigt skapar en konsumtionskultur av matliknande produkter som gör en hel värld allt sjukare.

Terminologin kring mat och livsmedel kan tyckas irrelevant men det är den långtifrån, orden vi väljer påverkar oss oerhört mycket och att leva i tron att maten är farlig och att det gör en sjuk att äta vanlig mat är inte bara olustigt utan direkt ohälsosamt.

Därför är det av största vikt att medvetandegöra vari det verkliga problemet ligger och vad det är som gör oss sjuka samt att särskilja vad som egentligen är mat och vad som istället är smarta och mycket lönsamma produkter som förvisso tilltalar smaklökarna men som samtidigt plågar kroppen.

Mat gör oss inte bara mätta, det gör oss också friska och starka. Undvik inte maten, undvik de sjukdomsframkallande, matliknande produkterna.

/Charlotta

5 comments

Mikaela 20 maj, 2019 - 17:16

Tankevärd läsning som jag grubblat mycket över själv… Att det ens får heta ”mataffär” när så mycket annat än just mat säljs?! Jag är övertygad om att mångas svajande relation till ”mat” egentligen beror på att det är en relation till något helt annat, mer som en drogrelation, men att det tyvärr förkläds i begreppet ”mat”. Lär man sig vad vår artegna föda är så lär man sig också snabbt hur man kan må väldigt mycket bättre och känna sig frisk och stark! Tack för många givande inlägg från denna bloggen!

Charlotta 20 maj, 2019 - 19:36

Välkommen hit Mikaela! Tack för att du gillar bloggen och delar med dig av dina tankar, jag delar helt din uppfattning att alltför mångas relation till mat mer handlar om ett beroende eller missbruk i någon form än att förse kroppen med adekvat näring och energi. Individen har som alltid det slutgiltiga ansvaret för sig själv, men det är allt annat än lätt att göra bra val när man motarbetas från alla håll och kanter.
/C

Lilla My 23 maj, 2019 - 21:12

Hej! Detta har inget med detta inlägget att göra, men frågar här…..Undrar bara över ett annat inlägg som handlade om att man kan träffa någon som gör en kär och levande igen, men som det inte är tänkt att man ska vara tillsammans med utan man bara ska öppna upp sitt hjärta igen, hitta sin sexualitet…ungefär något sådant…Hur hittar jag det inlägget? Minns inte vad det hette eller när?? Tack på förhand.

Lilla My 23 maj, 2019 - 21:41

Ja, tack! Jag har varit med om det, härligt men också lite sorgligt!

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI