Home Hälsa Meridianer är vetenskapligt bevisade

Meridianer är vetenskapligt bevisade

by Charlotta

Inom de mångtusenåriga österländska läkekonsterna har kroppens meridianer alltid varit självklart och något som varit väldigt centralt när det gäller hälsa såväl som att bota sjukdomar.

Meridianerna går som energiledningar genom kroppen, som ett transportsystem för själva livskraften. Blir det blockeringar eller trångt någonstans längs en ledning så försvagas kroppen och förlorar förmågan till självläkning. När blockeringen löses kan energierna flöda fritt igen och sjukdom kan läkas.

Inom den västerländska medicinen så finns det inte någon kunskap om dessa meridianer, tvärtom ses det som humbug och kvacksalveri, men inom discipliner som till exempel akupunktur och homeopati är meridianerna grundläggande kunskap.

Forskare vid Seoul National University i Sydkorea har kunnat bekräfta att meridianerna faktiskt existerar, och de har valt att kalla dem för det ”primo-vaskulära systemet”. Metoden de använde för sina studier är genial i all sin enkelhet.

Genom att injicera en färgad lösning i akupunkturpunkter så framträdde tunna färgade linjer längs meridianernas sträckning, exakt längs de banor där de förväntades vara. När färgad lösning injicerades på andra ställen som inte är akupunkturpunkter framträdde inga linjer.

Är du en av dem som tidigare avstått från att söka komplementärmedicinsk behandling för att det låter för skumt och saknas vetenskapliga bevis, så är alltså en del av det problemet numera undanröjt.

Meridianerna existerar, och med den kunskapen har vetenskapen närmat sig kunskapen om de uråldriga läkekonsterna ytterligare ett steg. Om man vill vänta tills vi kan bevisa alltihop eller om man tycker det kan vara värt att ge komplementärmedicinen ett försök redan nu är upp till var och en.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI