Home Hälsa Nej, du blir inte frisk av medicin

Nej, du blir inte frisk av medicin

by Charlotta

Det är en seglivad vanföreställning att man blir frisk av mediciner och att de därför måste vara bra för kroppen, men låt oss ta av skygglapparna en gång för alla och säga precis som det är. För första steget mot en förändring är alltid att acceptera och förstå situationen, och i det här fallet handlar förändringen om bättre hälsa.

Mediciner gör dig inte frisk. Regeln är allmän men det finns några få undantag där antibiotika är ett av dem. Antibiotika kan faktiskt göra dig frisk, under förutsättning att det som gjort dig sjuk är en bakterie och att antibiotikan fungerar på just den bakterien.

Men låt oss lämna undantagen och återgå till den stora massan av mediciner. De gör dig alltså inte frisk, men vad gör de då undrar du kanske, för du blir ju bättre. Ibland i alla fall.

Mediciner är i allmänhet inte botande utan symtomdämpande, de angriper alltså inte orsaken till problemet utan de ger sig istället på symtomen. Genom att tillföra medicin (oftast syntetisk) och tvinga kroppen till en motreaktion så minskar man symtomen eller tar bort dem helt, så länge medicinen verkar. Sedan måste man fylla på med mer medicin för att fortsätta dämpa symtomen, och så vidare.

Efterom medicinen inte bryr sig om varför problemet har uppstått och inte heller försöker rätta till det som från början har blivit fel i kroppen så kommer problemet att finnas kvar på obestämd tid, och många gånger få chans att förvärras, såvida man inte har tur och kroppen lyckas läka det på egen hand medan man är upptagen med att dämpa symtom.

Och det är här vi har nyckeln till det fina i historien. Kroppens förmåga att självläka är fantastisk, men den måste få rätt förutsättningar, och rätt förutsättningar handlar om alla sorters näringsämnen i rätt mängd. Näringen är som byggstenar och reparationsmaterial till alla olika delar och funktioner i kroppen, och om vi ser till att tillföra tillräckligt genom det vi äter så har kroppen goda förutsättningar att själv läka de problem som uppstår.

Jag märker ofta att många har svårt att tro att något som är naturligt och köpt på hälsokost skulle kunna ersätta en ”riktig medicin” och det är den tankevurpan som man behöver komma ifrån. Kroppen läker inte av mediciner utan kroppen läker av näring; mineraler, vitaminer, aminosyror, essentiella fettsyror osv.

Ibland är man kanske inte intresserad av att läka ut problemen en gång för alla utan man nöjer sig med symtomlindring och då fungerar mediciner utmärkt, andra gånger kanske symtomen är så besvärliga att man behöver jobba på två fronter, dels medicinera mot de akuta symtomen och dels jobba långsiktigt med näring för att läka ut problemen på sikt.

Grejen är att man ska förstå vad som är vad, och varför man väljer det ena eller det andra, och också veta vad man kan förvänta sig. Och man ska också vara medveten om att kroppen uppfattar mediciner som gift, om än i liten dos. Små doser gift är kroppen utrustad att hantera, oskadliggöra och göra sig av med, men blir det för mycket så kommer det att bli en belastning på kroppen och man kan förvänta sig negativa effekter på till exempel inre organ. Men även vid denna typ av skada hjälper man kroppen att läka igen genom att förse den med bra näring i tillräcklig mängd.

Så att du kan bli frisk från ett hälsoproblem genom att börja ta tillskott av något så enkelt som magnesium eller B-vitamin trots att mediciner inte hjälper är inte alls konstigt, det är helt naturligt och ren logik. Om man har en brist som orsakar symtom och man fyller den bristen så försvinner också symtomen.

/Charlotta

4 comments

Peter 7 mars, 2015 - 23:32

En apotekarvän förklarade precis det du skriver.
Så tog han som exempel en skada som orsaker en väldig smärta. Så länge det smärtar ger man kroppen sämre möjligheter att läka skadan eftersom man måste koncentrera sig på smärtan.
Ta bort den delen med något smärtlindrande så har man en hjälp till självhjälp.

Men hur är det med den psykologiskt betingade skadan. Pratar man med vården där jag bor får man tämligen snabbt besked om att det finns mediciner.
Kan det vara så hemskt att det är ekonomiska orsaker till att det görs (så ofta) ?
Trots allt frigörs en väldig massa tid om man skickar iväg en patient till ett apotek istället för att finna roten till det onda genom samtal.
Har svårt att tänka mig att det är speciellt bra att bedöva hjärnan om den skall läka ihop.
Räcker väl med att se hur smart man blir av att dra en massa stänkare för mycket

Coachen 8 mars, 2015 - 11:07

Hej Peter!
Kul att du hört samma sak av en apotekare. Samma resonemang gäller både somatiska och psykosomatiska problem. Fast även här finns det så klart undantag, vissa riktigt svåra psykiatriska störningar kanske inte går att läka ut och måste medicineras för att personen ska kunna leva ett drägligt liv. Men om vi pratar om mer vanliga psykologiska problem som depression, ångest, fobier, utmattningssyndrom, självmordstankar osv som vården gärna medicinerar så menar jag att medicin är en enkel och billig lösning men långt ifrån den bästa. Möjligen som en akut åtgärd vid självmordsförsök fast fokus borde alltid ligga på kost, livsstil och frekvent samtalsstöd.

Där finns mycket starka kopplingar mellan vad vi äter och hur vi mår, också när det gäller psykisk hälsa, men som vanligt sitter sjukvården i knäet på läkemedelsindustrin och läkemedelsindustrin lever på att vi är sjuka och behöver mediciner, så deras mål är att skapa kunder – inte hälsa. Det är i vissa avseenden en sorglig verklighet vi lever i där det är upp till var och en att genomskåda de dimridåer som läggs ut i ekonomiskt intresse.
/C

Peter 8 mars, 2015 - 22:35

Något han jobbade lite med var att undersöka varför vissa patienter åt så otroligt många olika mediciner.
Förstod jag honom rätt var det från början inte så värst många. Men så var det någon medicin som gav en viss form av biverkning. Läkarna var då snabba med att ge en medicin mot den biverkningen o s v.
Till slut satt de där med en ansenlig mängd olika tabletter att stoppa i sig varje dag.

När han var färdig hade merparten försvunnit.

Coachen 8 mars, 2015 - 22:42

Ja, så fungerar det tyvärr ofta. Jag läste för en del år sedan om en kvinna som blev frisk på sin dödsbädd när hon inte längre fick alla sina mediciner. http://www.aftonbladet.se/halsa/article11520220.ab Det är verkligen en olycklig utveckling att det är så mycket fokus på symtomdämpning och så lite på orsaker och naturlig läkning.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI