Home Hälsa Omge dig med levande energier

Omge dig med levande energier

by Charlotta

Det är så normaliserat att de flesta människor inte ägnar det en tanke och definitivt inte sätter det i samband med ohälsa och brist på välmående. För många är det bara så man bor, så man lever, där allt det roliga händer, och man ser inte att livsmiljön har en mer grundläggande påverkan.

Men hur naturligt är det egentligen att omge sig med betong, glas och asfalt där de enda levande energier man kommer i kontakt med är andra stressade människor med mer eller mindre uttalade hälsoproblem?

Några hårt beskurna träd längs en gata om man har tur, kanske en trött plantering och en plätt med kortklippt gräs, allt nogsamt tuktat för att passa in den kontrollerade stadsmiljön. Men det räcker inte för att kompensera för den asfalterade marken och de skyhöga husen, det räcker inte för att balansera och fylla på sina egna energierna. Inte när stressen på insidan ständigt ökar, när kvaliteten på maten ständigt minskar, när de främmande ämnena vi utsätts för blir fler och fler och när vår livsstil blir allt med onaturlig.

Att det är lugnare på landet än i stan är inte en mental konstruktion som handlar om att landsortsbor är mindre kvicktänkta eller mer likgiltiga, det är ett resultat av att när vi omger oss med naturens lugna energier så förmår vi själva också slappna av och börja dra djupa andetag. Att slappna av och börja andas ”på riktigt” ger kroppen möjlighet att göra sig av med en del av de belastningar som byggts upp och som annars skulle leda bort från hälsa och välmående.

Hanna Öhman skrev nyligen att hon blir harmonisk av lingonris och granar, och en del av det är säkert betingat av att det symboliserar en trygg barndom för henne, men det grundar sig också i att lingonris och granar är levande materia, med levande energier som har förmåga att lugna och stärka oss.

Det vi omger oss med påverkar, mer än vad man kan tro. Som människor letar vi hela tiden efter saker i vår omgivnign som vi kan relatera till och känna samhörighet med, och vi kommer att hitta något oavsett var vi befinner oss. Men det betyder inte att allt vi skapar band till är bra för oss.

I vissa fall kommer det att lyfta oss och stärka oss, i andra fall att sänka och dränera oss. Att lämna det åt slumpen vilket det blir är att spela ett högt spel med insatser som man kanske inte till fullo förstår.

/Charlotta

8 comments

Annsofi 29 maj, 2017 - 10:46

Jag har tur som bor i lantlig miljö med skog och sjö nära. Det är rofyllt och hemma har jag möjlighet att ladda batterierna. Jag arbetar i en stressande miljö och har man som jag en negativ kollega nära sig är det slitsamt. Jag försöker ta till mig vad du skriver i dina olika inlägg. Ibland känns det som jag är ”öppen” ända in till själen och jag tar lätt över andra människors känslor. Jag önskar att det kunde rinna av mig och att jag inte tar åt mig för mycket. Är rädd för att verka otrevlig och ohjälpsam . Men jag jobbar på det och läser ofta din blogg.

Charlotta 29 maj, 2017 - 11:31

Tack för att du delar med dig Annsofi. Att förändra hur man förhåller sig till världen är en process som tar tid, bara det att du är medveten om var du befinner dig och i vilken riktning du vill röra dig gör att du redan är på väg. 🙂
/C

H 29 maj, 2017 - 11:25

När jag läser det här inlägget så kommer jag på att tänka på vilket lugn jag bor i. Här finns det möjligheter att hämta kraft i naturen bakom husknuten i princip. Men när jag far till mitt jobb så är det som att komma till en helt annan värld. Allt är svart det bullrar och dammet yr och det finns som inget liv i det hela. Kontrasterna är så stora i mitt liv..

Charlotta 29 maj, 2017 - 11:33

Kontraster är bra, de gör en uppmärksam på vad man vill ha och vad man inte vill ha, vad som för framåt och vad som drar åt fel håll. Kontraster kan också vara den omväxling som behövs för att man ska känna inspiration, utmaning, harmoni och tillfredsställelse. 🙂
/C

H 29 maj, 2017 - 11:53

Ja precis efter jobbet uppskattar jag naturens riktiga omgivning 🙂 Men samtidigt under korta perioder skulle jag vilja åka till storstan och sitta typ på ett café och ta en kaffe där ingen känner mig 🙂

Charlotta 29 maj, 2017 - 12:28

Det fina är att du kan få båda delar. 🙂
/C

Hanna 30 maj, 2017 - 09:16

Ja precis, haft samma tankar. Minns när jag levde i stan, perfekt raka trottoarer, rätt höjd, skyltar med förbud, perfekta staket, perfekta trädgårdar m.m. Bor på landet, nära skog, vacker gård. Trivdes som ung i storstaden. Känna kontrasten.

Nu ett projekt att sätta färg och göra om i ett stort hus som känns mörkt. Kommer att ge förslag på att öppna upp några dörrar för att få flödet och ljuset i huset. Och det kommer att bli färg (inte vitt som varit så modern) i lagom dos. Gardiner för ljudets skull. Ja, det blir ett vackrare ljud, och ljus, i rummen med textilier…på landet vid en sjö. Lugn och harmoni.
Tänk så lugn man bli av en skogspromenad….:-)

Charlotta 30 maj, 2017 - 11:34

Tack för dina tankar Hanna, det låter underbart. 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI