Home Hälsa Övervikt och ångest påverkas av tarmbakterierna

Övervikt och ångest påverkas av tarmbakterierna

by Charlotta

Det händer mycket spännande i världen nu, det händer mycket tråkigt också, men jag föredrar att fokusera på det intressanta och trevliga eftersom jag ändå inte kan påverka det andra.

Forskning som tidigare bedrivits lite undanskymt och utan större intresse från omvärlden får allt större fokus och blir allt mer accepterat, det gäller allt från esoteriska kopplingar till kvantfysik till i det här fallet de bakterier som vi har i tarmarna.

En norsk professor emeritus vid namn Tore Midtvedt har forskat på tarmbakterier i 55 år och kommit fram till bland annat att tarmbakterierna kommunicerar både med våra gener och vår hjärna. Amerikanska studier har visat att tarmbakterier kan styra våra hungerskänslor och att deprimerade personer har en annan bakterieflora än vad friska människor har.

Antibiotikaanvädning är den enskilt största största orsaken till obalans i tarmfloran, men även konsumtion av livsmedel med tillsatt probiotika kan störa balansen eftersom det blir ett för insidigt tillskott av bara några få bakteristammar. Därför är också variation i kosten viktigt, så att alla bakterier får den mat de behöver och balansen kan bibehållas, på samma sätt är det viktigt att undvika tillsatsaämnen och konserveringsmedel som kan inverka negativt på bakterierna.

Antalet bakterier i tarmarna hos en frisk människa är tio gånger större än antalet celler i kroppen, totalt cirka 1,5 kg av 800 olika bakteriearter som behöver må bra och vara i balans för att vi ska må bra och vara i balans. Inte konstigt att hur man mår i magen påverkar hur man mår för övrigt, både till kropp och själ.

Läs gärna hela den intressanta artikeln i GP här.

/Charlotta

 

Powered by Calculate Your BMI