Home Hälsa Panikattacker och oro kan bero på näringsbrist

Panikattacker och oro kan bero på näringsbrist

by Charlotta

Känslan av att andningen blir kort och grund medan de obehagliga tankarna skenar och svetten bryter fram är säkra tecken på att paniken håller på att ta över situationen. Det är obekvämt, skrämmande och mycket obehagligt och kommer ofta vid väldigt olämpliga tillfällen.

Jag har i många tidigare inlägg tagit upp hur man kan träna sig till att inte låta panik-, rädslor och oroskänslor ta över genom att utöva tankekontroll, fokusera om, och även genom att andas rätt, men det kan finnas ett ännu mer effektivt, och inte minst lättare, sätt att bli av med problemet.

Många av dem som vid upprepade tillfällen drabbas av panikkänslor och oro visar sig ha brist på järn och B-vitamin, mer specifikt vitamin B6. B-vitaminer och järn är viktiga vid omvandlingen av aminosyran tryptofan till signalsubstansen serotonin, den signalsubstans som, bland mycket annat, gör oss lugna och glada.

Ett vanligt sätt inom sjukvården att hantera återkommande problem med panikattacker och oro är antidepressiva läkemedel som höjer serotoninnivåerna, men användning av dessa är förknippat med risk för många biverkningar, en del värre än andra.

Kanske ligger grunden till problemet i att omvandlingen av tryptofan till serotonin inte sker i den omfattning som behövs på grund av brist på järn och/eller vitamin B6. I så fall skulle det vara möjligt, i alla fall för en del, att ersätta antideppen med något så enkelt som tillskott av just järn och B-vitamin.

Det finns många olika B-vitaminer och de behöver varandra för att tas upp på ett bra sätt i kroppen, så även om man bara skulle ha brist på B6 är det ändå bäst att ta hela B-vitaminkomplexet. Eventuellt kan man ta ett B-vitaminkomplex med tillägg av en separat tablett med bara B6 för att få den terapeutiska dos som kan behövas för att avhjälpa en brist.

B-vitaminbrist är väldigt vanligt och ett eventuellt överskott lämnar kroppen den naturliga vägen, så det är säkert att ta även om man inte vet att man har brist. Många vanliga kosttillskott, inte minst multivitaminer, innehåller inte tillräckligt hög dos för att avhjälpa en brist, utan misstänker man brist bör man sikta på ett tillskott i högdos i stil med B-Complex 100.

Med järn är det annorlunda. För mycket järn är inte hälsosamt så därför bör man kontrollera sina järnvärden innan man tar tillskott av det. Dock ska man vara medveten om att det inte alltid räcker att nivåerna ligger ”inom referens”.

Referensvärden är generöst tilltagna och tar inte hänsyn till individuella skillnader och behov. Att ligga i underkant av referensvärdet kanske inte räcker för din kropp, du kanske behöver ligga i mitten eller i överkant för att må bra.

Och det behöver inte vara jobbigt för magen att ta tillskott av järn, det finns jättebra kosttillskott som är snälla mot magen, till exempel ett som heter Gentle Iron som brukar lämna de flesta magar helt opåverkade.

Att äta sig ur en näringsbrist enbart med livsmedel är svårt, oftast inte omöjligt men mycket svårt. Inte minst med tanke på att maten innehåller så mycket mindre näring nuförtiden, speciellt märkbart är detta när det gäller mineraler. Så det finns all anledning att ta hjälp av bra kosttillskott.

/Charlotta

6 comments

max 21 augusti, 2016 - 20:50

vart finns forskningsresultatet på det du skriver här?
Vilka källor använder du, och varför har du inte uppgivit dom här?

Charlotta 21 augusti, 2016 - 20:56

Hej Max, välkommen hit! Jag uppger bara källa när jag hämtar det jag skriver om direkt ur en enda artikel, i de fall jag skriver om saker som bygger på informationsinsamlande från många olika ställen och kanske under lång tid så anger jag ingen källa. Men i de flesta fall finns svaren bara en googling bort, dock ofta på engelska, så använd gärna den möjligheten om du är intresserad.
/C

Melinda 25 november, 2016 - 15:27

Hej Charlotta!
Det här var väldigt intressant att läsa då jag dagligen arbetar med människor som lider av någon sorts näringsbrist. Oftast är det faktiskt så att många som blir deprimerade , stressade, panikslagna osv, lider av näringsbrist. Kroppens celler kan inte arbeta optimalt eftersom att de inte får rätt näringstillförsel. Precis som du säger så är det väldigt väldigt svårt att få i sig den näringen via maten som kroppen behöver för att fungera optimalt. Maten är så pass besprutad att man får i sig mer gifter än näring nuförtiden, tyvärr.. Enligt källa ska man äta ca 1 – 1,5 kg sallad om dagen för att komma upp i ett någorlunda bra näringsvärde, vilket jag anser är nästintill omöjligt. Ett näringstillskott som jobbar på cellnivå rekommenderas starkt, och då talar jag utav erfarenhet då jag själv tar dessa tillskotten!
Har du några erfarenheter av detta med näringsbrist? Eller är du bara allmänt intresserad av detta med hälsa och näring?
Bra inlägg!!

Med vänlig hälsning, Melinda

Charlotta 25 november, 2016 - 19:07

Välkommen hit Melinda och tack för berömmet! Jag har själv haft näringsbrist praktiskt taget hela mitt vuxna liv med anledning av min sjukdomshistoria med bland annat långvariga magproblem och svår utmattning. Utan alla de kosttillskott jag ätit under de senaste femton åren så tror jag inte jag hade haft en chans att bli frisk igen, tillräckligt med näring är avgörande för att kroppen ska kunna läka.
/C

G 15 januari, 2017 - 10:45

Intressant artikel och särskilt om B6, men man ska inte rekommendera järn, utan snarare att man ser över metabolismen och upptaget av järn, som kan förbättras av C-vitamin. Järn har koppling till cancer och dessutom har en enorm påverkan på levern. Oftast är det inte brist på järn som är problemet utan att man inte tar upp järnet. Då bör man se över upptaget – intag av C-vitamin är ett sätt att förbättra järnupptaget. Glutenkänslighet och läckande tarm är också många gånger orsaken till att man inte tar upp järnet och övriga mineraler och vitaminer. Sluta med gluten och utvärdera. Också om man har parasiter i kroppen har man brist på järn. Parasiter har alla och bör städa kroppen med jämna mellanrum, vår och höst. Holistic UltraBalans är ett bra hjälpmedel. Lycka till!
G/ En som blivit frisk efter många års kamp

Charlotta 15 januari, 2017 - 11:27

Hej G, välkommen hit! Tack för dina tankar.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI