Home Hälsa Solen: En vän – inte en fiende

Solen: En vän – inte en fiende

by Charlotta

Naturen har sällan fel och de gånger människan får för sig att hon är smartare än naturen brukar sluta med pudlande i varierande omfattning. Bara för att vi människor inte till fullo förstår något så betyder inte det att något är fel, utan bara just att vi ännu inte förstår.

Genom vetenskap och arkeologiska fynd vet vi att vårt ursprung som människor är i Afrika, när vi lämnade den afrikanska kontinenten och begav oss norrut hade vi alla mörkt skinn som skydd mot den starka solen, men för oss som begav oss allra längst norrut så ljusnade hudtonen väsentligt med tiden.

En sådan evolutionär förändring sker inte slumpvis utan på grund av chansen för överlevnad. Vi behövde ljusare skinn för att kunna tillgodogöra oss det knappa solljuset och för att ökar chanserna till hälsa och överlevnad.

Den insikten rimmar illa med de senaste 40 årens intensiva kampanjande för att använda solskyddskräm eller att helt undvika solen, inte minst när man tar med i beräkningarna de giftiga substanser som många solskyddskrämer innehåller.

Aktuell forskning visar att de som vistas regelbundet i solen inte bara minskar risken för hjärt-/kärlsjukdomar, blodproppar, livmodercancer och diabetes II, utan de lever i allmänhet också längre. Forskningen visar också att solskyddskräm i praktiken ökar risken för malignt melanom eftersom man stannar för länge i solen.

Solen är alltså vår vän, en vän som man ska umgås med när man har möjlighet men med förstånd, som med allting annat. Det optimala är att sola försiktigt i början på säsongen så att huden hinner vänja sig och att aldrig stanna så länge i solen att man bränner sig. Ett tunt lager kläder och en solhatt eller att flytta in i skuggan är bättre alternativ än solkräm.

Vill man ändå smörja in sig så finns det naturliga oljor som har en viss solskyddande effekt, t ex kokosolja, olivolja, morotsolja och hallonfröolja. Ett annat bra tips är att se över sin näringsbalans, brist på t ex zink, betakaroten, B- och E-vitamin gör huden känsligare för solens strålar, medan en god näringsbalans minskar risken att bränna sig.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI