Home Hälsa Tankarnas effekt på immunförsvaret

Tankarnas effekt på immunförsvaret

by Charlotta

Att påstå att i alla fall en del av vår fysiska hälsa direkt påverkas av våra tankar är ett känsligt ämne att ge sig in på. Om man inte sätter sig in i det ordentligt kan det lätt tolkas som att man försvarar överförskrivningen av psykofarmaka, men så är självklart inte fallet.

Många med styvmoderligt behandlade kroniska sjukdomar slåss idag med näbbar och klor för att få sjukvården att förstå och acceptera att deras sjukdom har fysiska och inte psykiska orsaker, och att då påstå att det finns en mental faktor med i spelet blir säkert inte populärt hos alla. Men icke desto mindre är det nog så.

Denna mentala faktorn är dock inte något man kommer åt med antidepp utan här handlar det om ett betydligt mer förfinat system än så. De krafter som är i omlopp här är den naturliga kopplingen mellan kropp och psyke, ett område som vi än så länge bara har högst begränsade kunskaper om.

Vid Radboud University Medical Center i Nijmegen, i Netherländerna har ett vetenskapsteam under ledning av en man vid namn Matthijs Kox studerat möjligheten att påverka immunförsvaret med tankarna med något som kallas Wim Hof-metoden.

Wim Hof-metoden bygger på samma teknik som tibetanska munkar använder för att ta kontroll över sin andning och sin fysiska kropp, och involverar meditation, andningsteknik och att utsätta sig för kyla.

I studien ingick 24 personer, 12 av dem var tränade i Wim Hof-metoden och de andra 12 hade ingen träning. Båda grupperna utsattes för ett inflammationstest där de injicerades med bakterier som har kapacitet att utveckla influensaliknande symptom.

Resultatet visade att den grupp som var tränade i Wim Hof-metoden fick färre och lindrigare influensasymptom, de visade också upp lägre nivåer av proteiner som sammankopplas med inflammation samt högre nivåer av interleukin-10 som är ett inflammationshämmande protein.

Detta visar att immunförsvarets och det sympatiska nervsystemets funktioner faktiskt kan påverkas av individen själv, något man tidigare inte har trott var möjligt. En liknande australiensisk studie på allergiska reaktioner har gett motsvarande resultat.

Än en gång visar det sig att våra tankar, förväntningar och allmänna syn på livet inte på något sätt saknar betydelse utan tvärtom i högsta grad är relevant för även vår fysiska hälsa. Men hur långt den kopplingen sträcker sig och hur stor effekt de i praktiken kan ha vet vi inte än.

Det vi än så länge kan vara relativt säkra på är att det är gynnsamt för vårt välmående att fokusera på de positiva delarna av livet, att föreställa sig själv som glad och frisk och att göra meditation till en daglig rutin.

/Charlotta

8 comments

Ingemar Karlsson 19 maj, 2017 - 13:37

Instämmer fullständigt. Jag har en aspekt till och det är att om man har en positiv inställning till livet så tänker man mer på sin hälsa och lever mer hälsosamt.
/I

Charlotta 19 maj, 2017 - 14:31

Jag håller med, känslan av att ”det är möjligt” och ”jag kan påverka” i motsats till vad tankar som ”det är omöjligt” och ”det spelar ingen roll vad jag gör” gör stor skillnad.
/C

Hanna 20 maj, 2017 - 10:59

Håller också med helt. Kom att tänka på boken ”Resan” med Brandon Bays. Har en kusin som doktorerat i ämnet, hon visste hon skulle få reaktioner. /Hanna

Charlotta 20 maj, 2017 - 11:53

Resan är en mäktig bok, jag läste den för ganska många år sedan, långt innan jag slagit in på den här vägen, och minns att jag blev alldeles tagen men samtidigt hade svårt att tro på det. Modigt av din kusin att doktorera i det, får jag fråga inom vilket ämne, vilken institution?
/C

Liliann 20 maj, 2017 - 14:12

Intressant! Jag håller just nu på att läsa The Healing Codes, som hävdar samma sak. Jag tror det ligger mycket i det här.

Charlotta 20 maj, 2017 - 15:13

Välkommen hit Liliann! Vad spännande att du läser The Healing Codes, jag har inte läst boken men nyligen börjat med Body Code-behandlingar och är försiktigt optimistisk. Berätta gärna vad du tycker om boken. 🙂
/C

Hanna 20 maj, 2017 - 23:36

Doktorsavhandlingen handlade om att finna, komma åt, depression och ångest på detta sätt. Det var i Norge där min kusin bor. Ska läsa den , kanske kan förmedla något här senare/Hanna

Charlotta 21 maj, 2017 - 09:37

Så det var inom den medicinska fakulteten då, om jag förstår dig rätt? Det gör ju det hela ännu mer intressant, verkligen tufft att våga ta upp den vinkingen inom läkarstudierna.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI