Home Hälsa Tio varningstecken på hormonell obalans

Tio varningstecken på hormonell obalans

by Charlotta

För de flesta är kanske hormoner något man mest förknippar med könshormoner, men det är bara en liten del av kroppens hormonsystem, det endokrina systemet. Några av de viktigaste hormonproducerande körtlarna är sköldkörtel, binjurar och äggstockar. Dessa tre är intimt sammanlänkade i funktion i något som kallas OTA-axeln, ovaries – thyroid – adenals, blir det obalans i en av dem påverkas även de andra. Kvarstår orsaken till obalansen så blir det så småningom obalans i hela hormonsystemet.

Orsakerna till obalans kan vara många och ibland flera, men stress är en viktig faktor som spelar in genom att skapa obalans i binjurarna och sedan fortsätter det därifrån. Även hormonbaserade preventivmedel kan skapa obalans, men då börjar problemet istället bland könshormonerna, men även då påverkas de båda andra delarna i OTA-axeln.

Hormonobalans kan vara knepigt att upptäcka tidigt eftersom symtomen är så diffusa och så allmängiltiga. Har man ett, två eller tre symtom från listan nedan kan det lika gärna vara något helt annat, men har man fler, eller kanske nästan alla kan det vara värt att undersöka situationen närmre och börja göra livsstilsförändringar för att hjälpa kroppen att läka igen.

Hormonobalans går att komma till rätta med, men desto längre man väntar desto mer oreda hinner obalansen ställa till med i kroppen och desto svårare kan det vara att återskapa balans.

Tio av de vanligaste symtomen på hormonell obalans är:

  1. Trötthet
  2. Sömnproblem
  3. Hetsigt humör
  4. Torr hud
  5. Ingen sexlust
  6. Depression
  7. Överdrivna svettningar eller oförmåga att svettas
  8. Håravfall
  9. Huvudvärk eller migrän
  10. Menstrautionsproblem (PMS, mensvärk, rikliga blödningar, endometrios)

För kvinnor med menstruationsproblem rekommenderar jag den här sidan och den här. Om du tror att du har stressrelaterad trötthet eller utmattade binjurar finner du mycket bra information på den här sidan, och om du har problem med sköldkörtelhormon är det här en bra sida att börja med.

För dem som undrar kan jag berätta att bilden föreställer en adrenalinmolekyl, nio kolatomer, tretton väteatomer, en kväveatom och tre syreatomer.

/Charlotta

16 comments

Majsan 4 februari, 2016 - 21:57

Tack Charlotta, detta är så viktigt att skriva om. Jag fick diagnosen utmattningssyndrom för över 5 år sedan och har verkligen kämpat för att bli frisk men inte lyckats och förra året förvärrades min hälsa drastiskt och jag fick äntligen rätt diagnos – hypertyreos. Började behandling i höstas (som jag borde fått för 5 år sedan), och symtomen börjar avta, förra veckan hade jag 4 dagar (!!!) som jag kände mig som mig själv för första gången på 6 år. Men det har kostat mycket: hälsan,äktenskapet och jobbet och såå mycket lidande, både för mig och mina barn. Trodde livet var slut men kanske finns det hopp igen nu…

Charlotta 4 februari, 2016 - 22:31

Tack för att du delar Majsan. Tråkigt att du skulle behöva gå så länge utan rätt hjälp men skönt att du äntligen börjar må bättre. Är det hypertyreos du har eller menar du egentligen hypotyreos? Jag frågar för att det är ganska vanligt att få hypotyreos som en följdsjukdom till utmattningssyndrom och när kroppen får den hjälp den behöver och kommer i balans så försvinner ofta hypotyreosen igen. Men om det verkligen är hypertyreos du har så är naturligtvis situationen en annan.
/C

Majsan 5 februari, 2016 - 09:30

Tack för ditt svar. Jag har en överfunktion, hypertyreos. Det var detta som gjorde att jag fick utmattningssyndrom från början, så tråkigt att de inte kollade detta redan då. Men är så tacksam över att vara på rätt väg?

Charlotta 5 februari, 2016 - 10:17

Då förstår jag, lycka till med tillfrisknandet.
/C

carin 5 februari, 2016 - 09:42

Hej Charlotta.

Jag två dagar i rad vaknat efter obehagliga drömmar (drömmer mardrömmar cirka 3 dagar i vecka skulle jag uppskatta). Vissa människor minns aldrig sina drömmar, tyvärr minns jag alltid något varje natt. Ibland minns jag bara fragment men ibland långa historier. Det är ofta drömmar om att jag bli skjuten/jagad av terrorister (inget jag varit med om i verkligheten) senaste natten drömde jag att jag fyllde år men bara fick ett grattis och massa massa annat. Svårt att dra analyser av drömmarna men ofta vaknar jag med ångest/oroskänsla i kroppen som är oerhört jobbig. Jag tror att det är relaterat till mina drömmar. Jag känner mig energilös trots att jag sovit många timmar och har en dålig-till-mods-känsla flera timmar efter att jag vaknat.

Har du något tips på hur jag ska må bättre när jag vaknat efter mina mardrömmar?
Hur ska jag göra för att inte låta stämningen sätta prägel på resten av dagen? Otroligt svårt att skaka av sig sinnesstämningen och jag önskar så att jag skulle vakna med energi och på gott humör.

Charlotta 5 februari, 2016 - 10:22

För mig låter det som om du kanske har påhälsning av främmande energier nattetid, är sådana tankar något du är öppen för?
/C

carin 5 februari, 2016 - 10:39

Jag förstår nog inte riktigt vad du menar. Vill du utveckla det? 🙂
Jag tror inte det handlar om något övernaturligt om det är det du tänker på utan snarare att jag är en väldigt
tänkande person och en highly sensitive person.

Charlotta 5 februari, 2016 - 11:18

Ja, det är det jag menar. Jag tror att du kanske är för öppen och och behöver stänga ner för att kunna få lugn och ro på nätterna.
/C

carin 5 februari, 2016 - 11:27

Hur gör man det då?

Charlotta 5 februari, 2016 - 13:12

Det finns olika metoder och det gäller att hitta en som man tycker känns meningsfull för en själv. Vissa tänker sig att de stänger igen kronchakrat och sätter en hjälm på huvudet, andra tänker sig kroppens alla chakran som olikfärgade dörrar och stänger igen dem en efter en, eller som lotusblommor där kronbladen sluts till knoppar. Andra tycker det känns bättre att prata med de främmande energierna och tala om att oavsett deras intentioner så är deras närvaro inte längre önskvärd och att de måste hålla sig borta så att du får sova i fred. Man kan också be om beskydd från t ex Ärkeängeln Michael eller föreställa sig att man slår upp en skyddande bubbla runt sin säng eller bostad. Vilken visualisering man väljer är inte viktigt, utan det viktiga är med vilken intention man gör det, att man sänder ut energier som talar om att det är det här jag vill, och jag menar det verkligen.
/C

Mikael 14 juni, 2017 - 22:42

Hej, vilken fantastisk blogg, väldigt intressant, jag har utmattningssyndrom enligt min syster efter mors bortgång, tuff uppväxt med ensamhet och mycket ångest med panikångest attacker nattetid och attacker nattetid som gör att jag vaknar upp med öppna ögon men svarar inte på tilltal men ingen epilepsi har konstaterats utan bara sömnbrist men hur stor risk har jag har att få hyposteros? Tack. Mikael

Charlotta 14 juni, 2017 - 22:52

Hej Mikael, tack och välkommen hit! Generellt sett så är hypotyreos vanligare hos kvinnor än hos män, så redan där har din risk minskat något. Man brukar säga att det finns en viss ärftlighet, så om någon i din nära släkt har hypotyreos så löper du förmodligen lite större risk. Men om jag förstår din fråga rätt så kopplar du samman hypotyreos med din utmattning? Det stämmer att man kan få hypotyreosliknande symptom på grund av binjureutmattning, men det betyder i allmänhet inte att man har en dåligt fungerande sköldkörtel utan bara att hela systemet är i obalans. Läker man ut utmattningen och låter binjurarna återhämta sig så brukar obalansen i sköldkörtelhormon också försvinna. Men är du orolig för din sköldkörtel så kan du få kollat hormonstatus med ett enkelt blodprov på VC.
/C

Anneli Svensson 22 november, 2020 - 12:47

hej.
Jag funderar på om jag pga att jag äter mini piller Vinelle har fått en hormonell obalans i kroppen.
Ätit dessa piller under 1,5 år nu och har ingen mens vilket är skönt, men jag är trött och har ingen sexlust, svettas på nätterna, har ångest och likgiltig. vaknar pga svettningar på natten. Jag är 37 år.
För lite mer än 3 år sedan var jag utmattad och har sedan dess känt av mina mens cykler med att må lite sämre just då men det har gått bra. Valde sedan för 1,5 år sedan att börja med minipiller eftersom min mens är till och från ända från ägglossning tills den riktiga mensen annars. Minipillrena fungerar ju bra på den punkten men kände sen efter ett tag att jag borde sluta när jag kände mig yr, förkyld och trött och slut stora delar av månaden. När jag då slutade och det var dags för ägglossning fick jag världens ångest och mådde verkligen super dåligt. Började med både sertralin och minipiller igen. Mår hyffsat nu men känner av ångest lätt och katastroftankar och trött och förkylningssymtom varje månad och svettningarna då förstås.
Kan man kolla sin hormonbalans fast man äter mini piller. Vågar inte riktigt sluta med dem när jag fick så jätte stark ångest sist jag slutade. Vill kunna antingen fortsätta med minipiller och må bra på dem eller byta till hormonspiral utan att behöva ma mens till och från från ägglossningen och att jag inte ska må så dåligt då.
Vad kan man göra och vad tror du är problemet?

Med vänlig hälsning Anneli

Charlotta 22 november, 2020 - 17:13

Hej Anneli, välkommen hit! Ja, det låter onekligen som att du har hormonobalans. Både ångest och oregelbunden mens är vanliga symptom på östrogendominans och det tillståndet förvärras av minipiller (såväl som andra hormonbaserade preventivmedel inklusive kopparspiral) och möjligen också av de antidepressiva. För att kunna utläsa något meningsfullt av hormontester behöver du vara utan hormontillskott i alla fall en månad. Vill du läka kroppen och komma i balans igen behöver du sluta med både de syntetiska hormonerna och de antidepressiva. Det kan vara obekvämt under utfasningen och medan kroppen avgiftar och kommer i balans igen men på sikt kommer du att må mycket bättre. Om du inte vill sluta med dem har jag dessvärre inga råd om hur du ska må bättre.
/C

Anneli 23 november, 2020 - 07:02

Hej och tack för ditt svar.
Den starka ångest jag får gör mig rädd att sluta. Men om jag då slutar i en månad och tar test och det visar på obalans…kan man då göra något så att det blir bra igen. Vill ju inte leva med ångesten resten av livet! För att ta prov för obalans …måste jag även sluta med sertralin? Sertralinet kanske hjälper mot den ångest jag får…eller menar du att jag kommer må bättre utan? Brukar ju bli insättningssymtom på dem med. Sååå otäckt med ångest. Hade aldrig sån här ångest vid min utmattning för 3 år sen.
Mvh Anneli

Charlotta 23 november, 2020 - 10:00

Hej Anneli! Ångesten är ett symptom på obalanser i din kropp, östrogendominansen är sannolikt en orsak men med tanke på att du har haft utmattning är sannolikheten stor att du även har någon form av lågggradig förgiftning och att det bidrar till ångesten, belastad lever är en vanlig orsak till ångest. För att hjälpa kroppen i balans igen behöver du sluta med allt som bidrar till obalanserna och där ingår både hormonerna och sertralinet. Det finns väldigt mycket du kan göra på naturlig väg för att dämpa ångesten medan kroppen läker. Det bästa är att ta hjälp av en skicklig alternativterapeut som kan vägleda dig genom avgiftningen och läkningen, t ex en skicklig frekvensterapeut, homeopat, Body Code-terapeut eller liknande.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI