Home Älska sig själv Tomrummet inombords

Tomrummet inombords

by Charlotta

Ur Arkivet:

Det kan kännas som ett svart hål i bröstet, ett hål som hela tiden hotar att växa mer och mer och till slut riskerar att sluka hela dig. Eller som en svidande tomhet i magen som sakta gnager och äter på dig tills du inte längre finns kvar. Eller som ett evigt ekande i huvudet av röster, minnen, tankar och intryck som skapar sådan oreda och så mycket ångest att de måste tystas innan de driver dig till vansinne.

Tomhet, frustration och maktlöshet kan ta sig olika yttryck, men oavsett hur det visar sig så är det väldigt obehagliga känslor som kan få en att göra saker som egentligen inte är till någon hjälp alls och som dessutom inte är hälsosamt. Vanliga metoder att försöka döva de här känslorna kan till exempel handla om att äta, shoppa, spela om pengar, dricka alkohol eller ta värktabletter eller annan medicin men också om att jobba för mycket, spela datorspel för mycket, eller att helt och hållet gå upp i en hobby eller för den delen en relation.

Allt detta är fullt normala aktiviteter så länge det sker i rimliga doser, men när de går till överdrift är de inte längre hälsosamma utan övergår i ett missbruk som indikerar att något inte står rätt till utan att man försöker fylla ett tomrum som inte låter sig fyllas.

För så är det, den typen av själsligt tomrum går inte att fylla med något kroppsligt. Hur intensivt och hur länge man än håller på så kommer tomrummet inte att bli mindre utan snarare tvärtom. Det som kan vara förvirrande är att det kan ge en tillfällig kick och tillfredsställelse att fylla magen eller garderoben eller glaset och i stunden är det lätt att tro att det faktiskt hjälper, men det är en mycket kortvarig glädje som snabbt övergår till ångest som gör tomrummet ännu större. Så vad gör man då?

Eftersom tomrummet inte går att fylla så måste man istället bli av med orsaken till tomrummet och för att kunna göra det måste man först ta reda på vad tomrummet består av. Vilka känslor existerar i tomrummet? Vad är det som ligger bakom känslorna? Var kommer de ifrån? Vem hänger de ihop med? Vad vill tomrummet? Detta är ofta inget som görs i en handvändning och ibland kan motståndet mot att öppna de dörrarna vara så stort och förknippat med så mycket sorg och smärta att det krävs professionell hjälp för att kunna ta sig dit. Men ibland räcker det med att man på egen hand tillåter sig själv att ställa frågorna och att man tar sig tid att invänta svaren, en process som kan ta dagar, veckor och månader.

När du väl kommer fram till vad tomrummet egentligen handlar om så blir det också så mycket lättare att göra något åt saken och ibland behöver man inte ens göra något för det räcker att man inser och uppmärksammar vad tomrummet representerar, accepterar och välkomnar den känslan och säger att det är okej att den finns, det är okej att känna så här, det är inget som behöver döljas eller förnekas för detta är en del av mig och detta är min verklighet.

Ett sådant erkännande brukar få de flesta tomrum att med tiden skrumpna ihop och försvinna och då försvinner också behovet av att försöka döva smärtan från tomrummet med meningslösa saker.

/Charlotta

2 comments

Lindus 11 november, 2015 - 09:54

Tack för att du skriver om detta, det är så lätt att glömma bort, men så viktigt!! Kramar

Charlotta 11 november, 2015 - 10:11

Tack för att du läser, Lindus!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI