Home Hälsa Top 3 mineraler och vitaminer plus två andra

Top 3 mineraler och vitaminer plus två andra

by Charlotta

Naturen är klok och kapabel, klokare och mer kapabel än någon människa någonsin varit eller någonsin kommer att bli. Hade den inte varit det så hade vi inte varit här idag.

Om allting fortfarande hade varit som det borde så hade den mat vi äter innehållit all den näring vi behöver för att må bra och vara friska och starka, och endast den näring vi behöver för att må bra och vara friska och starka. Men så ser verkligheten inte längre ut.

Istället så har konstgödning och ensidigt brukande av jorden gjort att näringsämnenas kretslopp brutits och maten numera bara innehåller en bråkdel av den näring som den gjorde förr, allra värst är det ställt med mineralerna. I genomsnitt har grönsaker bara omkring 20% av det mineralinnehåll som de hade för hundra år sedan, alltså en femtedel av näringen. Vem vill, eller kan, äta fem gånger så mycket mat för att få i sig samma mängd näring?

Som om inte det vore tillräckligt illa så är många livsmedel så hårt processade och fulla med olika tillsatser och andra konstigheter att näringsvärdet sjunker ytterligare. Resultatet är att livsmedelsbutikernas hyllor är fulla med matliknande produkter som smakar förföriskt gott men som tyvärr gör skrämmande lite nytta i kroppen. En del av dem gör till och med skada.

Det bästa vore naturligtvis om man fortfarande kunde få all näring man behöver via maten, men just nu har vi inte den möjligheten. Väljer man ekologiskt är situationen bättre men fortfarande inte bra eftersom huvudproblemet ligger i jordarnas klena näringsinnehåll.

Det man kan göra är att ta hjälp av det näst bästa alternativet, naturliga kosttillskott, för näringen behöver vi fortfarande om vi vill undvika att bli sjuka, och går det inte att få i sig tillräckligt via maten så får man se sig om efter andra alternativ.

Egentligen är alla mineraler och vitaminer lika viktiga i rätt doser, men det finns ändå några som jag anser är lite extra viktiga, både med tanke på hur lite vi får i oss naturligt och med tanke på hur den moderna livsstilen ser ut.

Om man känner att det är dags att börja tillföra mer näring till kroppen men ännu inte har satt sig in i vad som gäller och inte vet i vilken ände man ska börja så kommer här ett tips på en bra ände. Dessa mineraler och vitaminer är mina topp tre av dem som är allra viktigast att fylla på med eftersom brist dels är vanligt och dels kan orsaka många och stora hälsoproblem.

Mineraler: magnesium, msm (svavel) och selen.

Vitaminer: B-komplex (alla B-vitaminerna i en tablett/kapsel), D3- och K2-vitamin.

Dessutom: Omega 3 och Q10.

Det är inte förvånande att det allt oftare rapporteras om samband mellan sjukdomar och brist på mineraler och vitaminer. Kroppen är fantastisk på att under lång tid göra sitt yttersta för att kompensera för brister, men det går inte hur länge som helst.

Vi har alla olika förutsättningar och olika tålighet för livsstilsval, en del är känsliga och märker tidigt av ohälsa, andra tåler mer och märker ingenting förrän en dag när allt kommer på en gång och det kanske är för sent. Om du inte vill chansa och se hur länge just din kropp kan hålla ut trots bristande näringstillförsel, så se till att ge kroppen all den näring den behöver för att fungera så bra som möjligt.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI