Home Hälsa Tro inte alltid på första beskedet

Tro inte alltid på första beskedet

by Charlotta

Att få nya besked om sin hälsa kan vara livsomvälvande, speciellt om det rör sig om negativa besked. Förflyttningen mellan ett läge där det mesta känns bra och framtidsutsikterna är goda, till ett läge där endast mörker råder och inga framtidsutsikter finns, kan gå på ett ögonblick. Eller så lång tid som det tar för en läkare att lämna sitt besked.

Det börjar bli alltmer accepterat att det är bra att i sådana lägen kräva en ”second opinion”, dvs ett andra utlåtande från en helt oberoende läkare, gärna på en annan vårdinrättning för att personen ska vara så fristående som möjligt från det första utlåtandet. Detta är ett mycket klokt beteende.

Men jag vill uppmuntra till att ta det ännu längre. Jag önskar att alla som får ett dåligt besked av en läkare skulle vända sig till en välrenommerad och erfaren alternativmedicinare. Eller ännu hellre, några olika inom olika discipliner, för att hitta den bästa metoden för det egna problemet.

Modern, västerländsk läkekonst har sin styrka i akutsjukvård och kirurgi, inom resten av disciplinerna finns det så gott som alltid andra typer av läkekonst som är betydligt mer framgångsrik och samtidigt väldigt mycket mindre invasiv och plågsam för patienten.

Innan man accepterar ett dåligt hälobesked som det slutgiltiga svaret finns det alltså väldigt god anledning att se sig om efter mer effektiva metoder, och det är min erfarenhet att de nästan alltid finns.

För egen del gör jag sedan många år tvärtom, jag börjar med huskurerna och mina egna kunskaper, fortsätter med de alternativmedicinska metoderna och väljer sjukvården endast om mina förstahandsval inte skulle fungera. Resultatet av det är att jag numera väldigt sällan besöker sjukvården.

Dessvärre är det naturligtvis också en kostnadsfråga, delvis handlar det om vilka prioriteringar man gör i livet, men för vissa finns inte möjligheten att välja alls. I den bästa av världar hade seriös och välrenommerad alterativmedicinsk vård varit subventionerad precis som sjukvården är, men där är vi tyvärr inte. Än.

/Charlotta

3 comments

Louice 12 november, 2017 - 22:05

Hej Charlotta! Tack för ditt kloka inlägg så viktigt att påminnas om. Jag har endast marginell erfarenhet av alternativmedicin – homeopati mot dåliga luftrör för decennier sedan😄 ( och många huskurer förstås) Så när du skriver alternativmedicin inom olika discipliner; blir jag nyfiken, vad menar du då?
Allt gott🍀🍃🍂💚

Charlotta 12 november, 2017 - 22:15

Tack Louice! 🙂 Några exempel utöver homeopati är frekvensterapi, kinesisk akupunktur (TCM eller TKM), kinesiologi, biopati, Body Code, ayurvedisk medicin och fytoterapi.
/C

Louice 13 november, 2017 - 13:15

Tack, vad spännande. Ser fram mot att lära mer🍀

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI