Home Hälsa Två smarta val av salt och socker

Två smarta val av salt och socker

by Charlotta

Salt och socker, tillsammans med vetemjöl är de några av vår tids största matbovar. De tre farligaste, det ”vita giftet” som dödar och som man ska hålla sig undan. Samtidigt är salt och socker, tillsammans med fett, några av våra främsta smaksättare, så det är inte helt okomplicerat att bara välja bort dem.

Allt fler människor vill göra hälsosamma val, men samtidigt är man inte alltid beredd att genomföra hur stora förndringar som helst. Vi är ju som bekant vanedjur, och just maten är kanske det område som är allra mest känsligt för påtvingade förändring.

Man vänjer sig vid hur saker ska smaka och vad som är gott, och dessutom är just smaken en viktig del av våra minnen. Köttbullarna, potatisgratängen och kanelbullarna ska smaka på ett visst sätt, annars försvinner hela nöjet med ätandet.

Om man vill göra ett hälsosammare val men inte är beredd att förändra smakupplevelsen så är det en god idé att byta ut det raffinerade socker mot ekologiskt rårörsocker, och det raffinerade saltet mot ekologiskt havssalt, eller havssalt i kombination med himalayasalt.

Till skillnad från de raffinerade varianterna så innehåller de oraffinerade en mängd olika mineraler som gör att balansen i kroppen bibehålls bättre och de negativa effekterna inte blir lika skadliga. I synnerhet när det gäller salt så är de oraffinerade salterna till och med hälsosamma och kan ha en mängd positiva hälsoeffekter på kroppen.

Faktum är att saltet har fått ett oförtjänt dåligt rykte just eftersom det är det raffinerade saltet man utgår från. Håller man sig till havssalt och himalayasalt så gör det inget alls om man saltar lite extra.

Bara genom att välja en annan produkt från sockerhyllan i butiken, och en annan produkt från salthyllan så kan man alltså göra bättre val för hälsan utan att inkräkta på smakupplevelsen. Och det allra bästa med den här typen av små, knappt märkbara förändringar är att de så lätt smälter in i vardagen att det är enkelt att fortsätta att göra de bra valen och med tiden lägga till fler.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI