Home Hälsa Utmattningsgåtan är löst

Utmattningsgåtan är löst

by Charlotta

Under sommaren har jag haft förmånen att få vara redaktör för en bok som jag tror kommer att ha väldigt stor betydelse både för mängder med utmattningssjuka i Sverige men också för svensk sjukvårds framtid.

Det är den välrenommerade författaren Lena Holfve som tack vare att hon själv drabbades av en svår utmattning fick upp ögonen för hur illa utmattade behandlas i Sverige och hur, inte bara otillräcklig, utan direkt felaktig den svenska behandlingsmodellen är.

Lena blev frisk genom att resa till Indien och få hjälp av ayurvediska läkare. När hon tillfrisknat bestämde hon sig för att försöka återskapa sin egen väg till hälsa som en internetbaserad utbildning och se om den kunde hjälpa fler att bli friska. Det kunde den.

Utmattningsskolan startade i juli 2016 och hittills har flera hundra blivit mycket bättre eller helt friska med hjälp av skolans handlingsprogram. Människor som varit sjuka och arbetsoförmögna i många år, och som har sett sina liv passera medan de själva inte orkade delta, har nu energi och hälsa igen för att både arbeta och leva livet.

Redan i vintras skrev jag för första gången om Utmattningsskolan och dess handlingsprogram som helt och hållet bygger på enkla och billiga livsstilsförändringar med fokus på potenta livsmedel som till exempel kryddor och örter.

Då var skolan relativt ny och det var för tidigt att dra några slutsatser, nu är däremot resultaten tydliga, utmattning är inte längre en sjukdom med okänt ursprung, nu finns det både en förståelse för vad som orsakar sjukdomen och ett handlingsprogram för hur man kommer till rätta med problemen så man kan bli frisk igen.

Detta är sedan länge etablerad kunskap i andra länder men tidigare har den inte varit tillgänglig i Sverige, och i många fall inte ens känd. Nu har Lena Holfve ändrat på den saken. För den som vill veta mer finns Utmattningsskolans hemsida här, och om ett par veckor kommer första kursen ut i bokform.

/Charlotta

3 comments

carin 27 augusti, 2017 - 08:46

Sitter här med mitt kaffe och filosoferar lite kring relationer. Dagens män i 30+ åldern verkar helt ha tappat det här med vet och etikett, romantik och att vara en gentleman. Tycker det är så sorgligt. Dejtar en trevlig man sedan några veckor tillbaka men börjar irritera mig på honom. Han har inte gett mig en enda komplimang eller sagt något fint ord till mig under denna tiden. Behöver inte bli överröst med komplimanger och bekräftelse men om man inte ger det till varandra i början av en relation har jag svårt att se det komma senare. Bara något litet hade varit trevligt, att jag luktar gott, att maten jag bjöd på var god, att kyssarna är mysiga, ja vad som helst. Igår när vi kom in på ämnet ( i samband med att jag gav honom en komplimang) så pikar jag honom lite att han aldrig säger något till mig och får som svar ”tror redan att du vet att du är snygg, sexig och smart”. Det var lite det jag hade misstänkt hela tiden, han vill inte boosta eller lyfta mig för han tycker redan att jag ”vet” det. Kände mig ledsen. Han känns lite nonchalant, tackar aldrig för något om jag tex gör frukost till honom eller middag och ger mig heller inga fina ord. Vet att man aldrig bör göra något för att förvänta sig någon tacksamhet tillbaka och det är inte så att jag ställt mig och gjort en nobelmiddag men tycker det är lite oartigt. Tycker inte han kompenserar via blickar och beröring heller. Nu när jag har sagt till honom hur jag känner kring detta så känns det så forcerat allting, kommer inte veta om det han säger är äkta eller påtvingat. Känns nästan lite pinsamt och förnedrade att behöva be om fina ord. Men samtidigt vill jag inte vara trångsynt som person och inte ge honom en chans att bättra sig nu när han vet hur jag känner. Varför ska det vara så svårt..antingen träffar jag narcissister som inledningsvis dränker mig i komplimanger eller så träffar jag någon som jag får en känsla av känner sig lite ”underlägsen” mig och inte vill lyfta mig för att skapa obalans. Vill bara bli omtyckt för den jag är.

Charlotta 27 augusti, 2017 - 09:30

Ja du Carin, rent krasst så är det många som hade vunnit på en annan uppfostran än den de har fått, men min uppfattning är att det gäller alla ålderskategorier. Att förvänta sig att han ska ändra sig för att du påtalade problemet för honom tror jag tyvärr är att ha för höga förhoppningar, speciellt med tanke på hans svar. Du har helt enkelt haft otur med dem du träffat så här långt, det finns trevliga män därute men ibland behöver man ha både tålamod och lite tur för att hitta dem. Kompromissa inte bort något som är viktigt för dig, något som representerar värderingar och livssyn och som du redan nu kan ana kommer att bli värre med åren.
/C

carin 27 augusti, 2017 - 10:00

Tror du har helt rätt i det här med att inte kompromissa bort viktiga delar av en relationer, ska ha det i åtanke. Även om jag vet mitt eget värde så är uppskattning, fina ord och gester en del av en kärleksrelation och utan det kommer det varken blir roligt eller kärleksfyllt. Jag är i alla fall glad över att jag sa som jag kände och någonstans visade att jag faktiskt förväntar mig mer än så från en man.

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI