Home Hälsa Vad är egentligen en sjukdom?

Vad är egentligen en sjukdom?

by Charlotta

De flesta av oss är så vana vid det etablerade tankesättet att vi inte ens funderat på att ifrågasätta det. Man blir sjuk, får en diagnos och får i och med det reda på att man har en sjukdom.

Har man tur så är det en sjukdom som orsakas av ett virus eller en bakterie och som så småningom läker ut, har man otur så är det en sjukdom som det inte finns någon bot för och som man får dras med för resten av livet. Det är så det är.

Eller är det verkligen det? Faktum är att det beror på vem man frågar och vilken typ av läkekonst den personen är utibldad inom. För om man istället skulle fråga till exempel en läkare som är utbildad inom traditionell kinesisk medicin så får man veta att det inte finns några sjukdomar utan bara obalanser, och att det som kommit i obalans kan komma i balans igen med rätt hjälp.

Allt fler av de sjukdomar som förr ansågs obotliga och därmed livslånga vet vi nu att vi kan påverka, och ofta bli friska från igen, med livsstilsförändringar och inte minst kosthållning. Tänk om det skulle gälla alla sjukdomar? Tänk om alla diagnoser på sjukdomar egentligen bara är namn på en samling symtom?

Tänk om kanske till och med olika sjukdomar i grund och botten kan vara symtom på samma obalans, bara det att vi är olika som människor och reagerar olika på samma grundproblem. Eller tvärtom, att samma symtom hos olika människor ändå kan vara tecken på olika obalanser, just för att vi har olika förutsättningar.

Det är utifrån tankegångar som dessa som t ex homeopati, akupunktur, zonterapi, frekvensmedicin, örtmedicin och mycket annat arbetar och väldigt ofta med mycket goda framgångar. Istället för att dämpa symtomen så letar man efter orsaken till symtomen, behandlar orsaken och hjälper kroppen att självläka, att balansera det som kommit i obalans.

Kroppens förmåga att självläka är fantastisk, men den måste få rätt förutsättningar, och rätt förutsättningar handlar bland annat om alla sorters näringsämnen i rätt mängd. Näringen är som byggstenar och reparationsmaterial till alla olika delar och funktioner i kroppen, och om vi ser till att tillföra tillräckligt genom det vi äter så har kroppen goda förutsättningar att själv läka de problem som uppstår.

Det kan vara svårt att tro att något som är naturligt och köpt på hälsokost skulle kunna ersätta en ”riktig medicin” och det är den tankevurpan som man behöver komma ifrån. Kroppen läker sällan av läkemedel, trots namnet, utan kroppen läker av näring; mineraler, vitaminer, aminosyror, essentiella fettsyror osv, och av att få hjälp att skapa balans där det tidigare funnits obalans.

Så att man kan bli frisk från ett hälsoproblem genom att börja ta tillskott av något så enkelt som magnesium eller B-vitamin, eller att lägga om kosten, trots att läkemedel inte hjälper är inte alls konstigt, det är helt naturligt och ren logik.

Om man har en näringsbrist som orsakar symtom och man fyller den bristen så försvinner också symtomen. Oavsett om symtom kallas för en sjukdom med ett specifikt namn eller inte.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI