Home Hälsa Vad kan man göra åt hudproblem?

Vad kan man göra åt hudproblem?

by Charlotta

Acne, eksem, klåda, pigmentfläckar, mjäll, torr och fjällig hud, rosacea. Oavsett vilken typ av hudproblem man lider av så är det ofta, i ordets rätta bemärkelse, ett verkligt lidande.

Huden är vårt största organ och också det som är mest synligt för omvärlden, om hälsoproblem sätter sig i huden så är det ofta svårt att dölja och därmed något som man får vänja sig vid att omvärlden ser och bedömer en utifrån. Ofta ses en oren hud som äcklig och ofräsch, något som är paradoxalt eftersom en person med hudproblem i allmänhet är extremt noga med hygien och omvårdnad av huden just för att försöka minimera och dölja problemen.

Framförallt hudproblem som sitter i ansikte, hals, hårbotten eller på händer kan vara bland det mest stigmatiserande som man kan uppleva i vårt moderna samhälle, möjligen i tät konkurrens med övervikt, vilket på sätt och vis är konstigt med tanke på hur vanligt det är att lida av någon form av hudproblem. Vad hudproblem definitivt inte handlar om är brist på renlighet och minst lika viktigt är att veta att den här sortens hudproblem inte smittar.

Problem i huden är ett omfattande område och av naturliga skäl finns det inte heller en lösning, men det finns vissa orsaker som återkomma ofta och även en del gemensamma nämnare. Vad man ska veta är att hudproblem kommer inifrån, man blir inte av med hudproblem hur dyra krämer eller ansiktsbehandlingar man än kostar på sig, i bästa fall kan symtomen dämpas, men problemet har alltid sitt ursprung på insidan.

Vanliga ursprung för hudproblem är obalans i tarmarna, ansträngd lever och hormonobalans.

För att hitta sina egna nycklar för en friskare och mer välmående hud behöver man ofta prova sig fram bland olika metoder för att hitta det som den egna kroppen svarar bäst på. Med tanke på att kroppen har en fördröjning på några månader från det att man gör förändringar i till exempel kosten tills det att man ser resultat så gäller det att ha is i magen och ta tid på sig innan man utvärderar och går vidare. Att läka inifrån tar alltid längre tid än att bara symtomdämpa utifrån.

Generellt gäller att alla typer av hudproblem oftast blir bättre på en inflammationsdämpande kost, det vill säga LCHF eller liknande. I vissa fall kan man även behöva utesluta mejeriprodukter får att få effekt. Man kan också ta hjälp av inflammationsdämpande kosttillskott som till exempel omega 3, MSM, D-vitamin, pycnogenol, ingefära och gurkmeja.

Misstänker man hormonobalans så gäller det att börja med att ta reda på vilka hormoner det är som är i obalans och sedan hjälpa kroppen i balans igen. Misstänker man att levern är belastad kan man prova olika typer av leverreningar och örter för att hjälpa levern att rensa ut slaggprodukter. I samtliga fall kan en skicklig näringsterapeut eller homeopat vara till god hjälp.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI