Home Barn och familj Vill du lämna lycka i arv till dina framtida barn?

Vill du lämna lycka i arv till dina framtida barn?

by Charlotta

Det är omöjligt, tänker du kanske nu, lycka är inte något som går i arv. Nej, så har nog mänskligheten tänkt i alla tider, fram tills nu, för nu stundar helt nya tider och på allt fler områden behöver vi omvärder de sanningar som vi vuxit upp med och känner oss bekväma med, helt enkelt för att de inte stämmer längre.

Epigenetik heter ett nytt spännande forskningsområde som får allt mer uppmärksamhet, och resultat från epigenetiska studier pekar på att barn faktiskt kan ärva sina föräldrars lyckokänslor. Tänk vilka möjligheter som öppnas.

Tidigare har arvet varit en konstant i våra liv, det vi ärver från våra föräldrar är skrivet i sten, något som vi får dras med på gott och ont och som vi inte själva kan påverka. Epigenetiken har ändrat på det.

Det nya är att man upptäckt ett lager biokemiska molekyler som sitter ovanpå DNA:t och styr. Förenklat skulle man kunna jämföra med programmering och säga att DNA är programmeringskoden och de biokemiska molekylerna är skripten som bestämmer hur koden ska köras.

I praktiken betyder det att även om man har ärvt en DNA-kod som säger en sak så kan skriptet bestämma att just den kodraden ska hoppas över, så då har det inte längre någon betydelse vad den innehåller.

Det är nu det blir riktigt intressant, för dessa skript styrs av yttre, miljömässiga faktorer som till exempel kost och andra livsstilsvanor men också av tankar och känslor. Så även om vi inte kan påverka vårt DNA så kan vi påverka skriptet som styr DNA:t och som bestämmer vilka gener som ska sättas på och stängas av.

Och det är här arvet av lycka kommer in, för det har visat sig att de förändringar i skriptet som sker i en generation kan ärvas till nästa, dvs om föräldrarna trots motgångar och svårigheter väljer att fokusera på det positiva i livet istället för det negativa och generellt upplever livet som lyckligt, så är chansen stor att barnen ärver det skriptet.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI