Home Inspiration/medvetenhet Aggressiva åsikter i en polariserad värld

Aggressiva åsikter i en polariserad värld

by Charlotta

Så här i valtider går debattens vågor höga lite varstans i vårt samhälle. Ibland räcker orden inte ens till och människor tar ut sin frustration och rädsla rent handgripligen på varandra eller på varandras egendom.

Deet här fenomenet är dock inte enbart kopplat till valet utan något vi har sett mer och mer av de senaste åren. Allt fler har allt svårare att acceptera att någon annan tycker annorlunda än vad de själva gör. Innebörden i det gamla fina citatet ”Jag delar inte dina åsikter, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem.” har alldeles glömts bort och istället verkar många leva efter principen ”Du ska tycka som jag annars ska du dö.”

Lyfter man blicken en aning och spanar över en större tidsrymd och ett större sammanhang än det man befinner sig i för stunden, inser man snabbt att det inte bara är ett väldigt omoget förhållningssätt utan också oerhört odemokratiskt. I själva definitionen av en demokrati ingår åsiktsfrihet och motsatsen är en diktatur där individen inte längre har rätt till sina egna åsikter, något som ingen borde vilja eftersträva.

Någonstans längs vägen har vårt samhälle blivit väldigt polariserat, det är ytterligheter som gäller, man ställer sig på den ena kanten och pekar hotfullt mot den andra medan man talar om att alla ”där borta” är idioter. Självklart står det också fullt med människor på den andra kanten och pekar och talar om att man själv och de runt omkring är idioter. Läget är låst och det enda som kommer ur det är hat och frustration.

Det paradoxala är att livet och verkligheten egentligen befinner sig någonstans däremellan, och det är det vi behöver bli medvetna om. Ingen människa har rätt i allt, på samma sätt som ingen har fel i allt. Ingen är enbart god på samma sätt som ingen är enbart ond. Överhuvudtaget existerar svart och vitt bara i teorier och ideologier medan livet i praktiken rör sig över oändligt många nyanser av grått.

Även i politiken har vi samma situation. Inget parti är så bra att det har svaret på alla frågor och lösningen på alla problem, men inget parti är heller så dåligt att det inte har några bra tankar och idéer. Det betyder i praktiken att även om man röstar på diametralt motsatta partier är det fullt möjligt att tycka lika i en mängd frågor.

Problemet nu är att man inte är beredd att utforska de gemensamma åsikterna för att man är så upptagen med att slänga skillnaderna i ansiktet på varandra. Bakom den oviljan ligger en rädsla för att få sin egen övertygelse rubbad, man känner sig trygg i den position man valt, man identifierar sig med den och känner sig hemma i den, och det värsta som kan hända är att behöva erkänna att även motståndaren har rätt i vissa frågor och att upptäcka att valet av position därmed inte är så självklart som man har trott. Åsikterna blir en del av identiteten och jaget och därför känner man sig personligt hotad när någon tycker annorlunda.

I verkligheten behöver vi inte stå på varsin barrikad och skrika glåpord till varandra. Vi har möjligheten att kliva ner, sänka tonen och börja lyssna till vad den andra personen säger, för först då har vi en chans att upptäcka att även om vi inte håller med om allt så finns det poänger även i motsåndarens åsikter.

Vi behöver inte hålla med varandra om allt för att kunna samtala, samexistera och samarbeta, det enda vi behöver göra är att våga lyssna utan förutfattade meningar och att tro det bästa om varandras avsikter istället för det värsta.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI