Home Inspiration/medvetenhet Aldrig har vi haft så mycket och saknat ännu mer

Aldrig har vi haft så mycket och saknat ännu mer

by Charlotta

En fråga som ständigt återkommer när man pratar om hur vi lever och prioriterar i våra liv är hur det är möjligt att vi samtidigt kan ha det så oerhört bra och så olidligt dåligt.

Nu generaliserar jag en del och det betyder inte att jag inte vet att det finns de som har det annorlunda, men överlag så har människor i Sverige idag det materiellt sett väldigt bra. Mat, husrum och andra nödvändigheter är något som vi tar för givet och istället ligger fokus på att följa teknikutvecklingen och de senaste trenderna, enligt mångas standard egentligen ett rent lyxliv.

Samtidigt är den själsliga nöden större än den kanske varit någonsin tidigare och ohälsotalen stadigt ökande. Vi knaprar läkemedel som aldrig förr och räknar oss som ”friska” så länge vi bara är symptomfria, och helt oberoende av att det krävs fyra olika pillerburkar för att nå dit.

Dr. Bob Moorehead har skrivit en fantastisk liten text som beskriver vårt paradoxala samhälle och jag tar bara upp några väl valda rader här, vill ni läsa hela så googla på ”The paradox of our time”.

”We spend more, but have less; we buy more, but enjoy it less.

We have bigger houses and smaller families; more conveniences, but less time;

We have more degrees, but less sense; more knowledge, but less judgment; more experts, but more problems; more medicine, but less wellness.”

”We have multiplied our possessions, but reduced our values.

We talk too much, love too seldom, and hate too often.

We’ve learned how to make a living, but not a life; we’ve added years to life, not life to years.

We’ve been all the way to the moon and back, but have trouble crossing the street to meet the new neighbor.

We’ve conquered outer space, but not inner space.

We’ve done larger things, but not better things.

We’ve cleaned up the air, but polluted the soul.

We’ve split the atom, but not our prejudice.

We write more, but learn less.

We plan more, but accomplish less.

We’ve learned to rush, but not to wait.”

Någonstans längs vägen har vi bytt ut de verkliga värdena mot konstgjorda värden, vi har förflyttat vår innersta längtan från att handla om att få känslomässiga behov tillgodosedda till att handla om ägande och presterande.

Det utpekande fingret är riktat mot dem som tjänar pengar på vår konsumtion och som driver vår köplust med indoktrinerande marknadsföring. Vi ser, lyssnar och lyder men glömmer samtidigt bort att allt det som glittrar och blänker så förföriskt inte har kapacitet att tillgodose våra egentliga behov. Tvärtom drar det fokus från det verkliga problemet till behov som egentligen inte finns.

Detta är inget som kommer att förändras av sig själv, så länge det finns någon som tjänar på att vi fortsätter att konsumera, fortsätter att fokusera på materiella värden, fortsätter att medicinera för att kunna äta skräp och fortsätter att äta skräp bara för att det är gott, så kommer ingenting att ändras.

Medvetenhet är ännu ett val, men inom en inte alltför avlägsen framtid kommer det att bli en nödvändighet om man vill leva med hälsan och förståndet i behåll. De flesta av dem som påstår sig värna vår välfärd värnar egentligen bara sitt eget bankkonto, men gör allt i deras makt för att vi inte ska upptäcka det.

De inre värdena, de hälsosamma valen och de medvetna handlingarna som ifrågasätter gängse normer är varken sämre, konstigare eller mindre riktiga än det vi är vana vid, deras enda ”fel” är att de inte genererar de gigantiska intäkter som standardlösningen vi matas med och därför ses som hot som måste tillintetgöras.

Att upptäcka att man inte lever för att konsumera utan konsumerar för att leva är ett första steg i den medvetenheten. Ett andra steg är att inse att ingenting kan ersätta näringsrik mat, personliga relationer, motion och naturen när det kommer till hälsa och välmående. Det slutliga steget är att acceptera att svaren och styrkan finns på insidan, inte på utsidan.

/Charlotta

6 comments

Louice 21 september, 2017 - 20:45

Tack Charlotta för dina genomtänkta texter! Denna belyser hur vi så lätt låter oss fångas av en attraktiv yta eller ett attribut som pekar på klass eller kanske en tilltalande förpackning. Tänk vilken rikedom vi besitter i och inom oss själva, och så letar vi istället så ofta utanför oss själva… viktigt att vi inspirerar varandra till medvetenhet, precis som du här, med dina reflektioner. Tack för det🍃🌞🌿

Charlotta 21 september, 2017 - 21:26

Tack för att du läser Louice! ❤️
/C

Hanna 22 september, 2017 - 06:47

Älskar den här texten! Tack! ❤️❤️

Charlotta 22 september, 2017 - 10:50

Tack Hanna! 🙂 ❤️
/C

Annica 28 september, 2017 - 06:40

Har precis hittat din blogg.
Du skriver så klokt och så bra!
Står precis i en brytpunkt och vet inte vilken väg jag ska välja.
Har varit vilsen så länge utan att förstå det själv.
Vet bara att denna gång ska hjärtat få välja och det som själen
skrikit och försökt säga i så många år.
Att jag varit på fel väg.
Det är bara så sorgligt att det krävdes en utmattningsdepression
för att inse vad det är som betyder något på riktigt fast jag egentligen
visste det.
Jag tror vi kommer att få se ett samhälle i en nära framtid
då vi människor omprövar det samhälle vi har skapat med all
prestation,yta och förbättringshets.
När vi vågar visa oss sårbara och vågar inse att samhället i många
delar är på väg åt fel .
Att vi mår så dåligt inombords för att vi inte är i kontakt med vårt
inre jag och vad vi behöver för att få må bra.

Allt gott till dig!
Du gör skillnad<3

Med vänlig hälsning
Annica

Charlotta 28 september, 2017 - 09:40

Välkommen hit Annica och varmt tack för dina ord. Jag tror precis som du att vi står i en brytpunkt, kanske den största mänskligheten har upplevt, och att samhället inom en snar framtid kommer att ha förändrats i många avseenden, inte minst vad gäller värderingar och prioriteringar.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI