Home Inspiration/medvetenhet Att välja upplevelse

Att välja upplevelse

by Charlotta

Det är lätt att tänka att det som händer i livet är det som bestämmer hur livet är. Tyvärr är det många som upplever sina liv som plågsamma och som ett enda långt lidande på grund av just den sortens tankar.

Det är inte olika händelser som kontrollerar livet utan den betydelse och det värde som man förknippar med de olika händelserna. En betydelse och ett värde som man ofta bestämde långt tillbaka i livet, kanske redan i barndomen innan man riktigt förstod sig på livet, och kanske adopterade man bara någon annans betydelse och värde, och gjorde dem till sina egna.

Föreställ dig två människor som upplever samma påfrestande händelse i sitt liv. Den ena personen tänker: ”Livet straffar mig, och jag kan lika gärna lägga mig ner och dö.”. Medan den andra personen tänker: ”Livet utmanar mig att växa som människa, det här kan vara den största gåva jag någonsin fått.”.

Att säga att de båda personerna upplever händelsen olika är en underdrift. Deras helt motsatta tolkning av upplevelsen påverkar inte bara hur du känner i stunden och vilket värde de ger till händelsen och sina respektive liv, utan det bestämmer också hur de kommer att agera.

Hur de tolkar upplevelsen bestämmer vilken känsla de får, och den känslan bestämmer vilka beslut de kommer att fatta om vad de ska göra härnäst. Vad de väljer att göra, hur de agerar och vilka handlingar de utför lägger grunden för den fortsatta utvecklingen och kommer också att ge stöd för den tolkning av livet de redan har gjort.

Personen som ser händelsen som ett straff kommer att agera utifrån känslan att vara värdelös och övergiven, medan personen som ser det som en gåva kommer att agera utifrån känslan av att vara betydelsefull och omhändertagen.

Dessa tolkningar och känslor bildar snabbt mönster för hur livet är, och vad man behöver göra för att hantera livet, om livet är meningsfullt eller meningslöst och hur man gör för att klara av sin vardag.

Hur tolkar du ditt liv, och vilka känslor får du av den tolkningen?

/Charlotta

17 comments

Simone 13 november, 2016 - 07:32

Jag försöker se livet som en möjlighet men ibland när jag vaknar på morgonen vill jag bara gråta. Ibland vet jag inte varför heller. Så har det varit sen jag flyttade från föräldrahemmet och började leva mitt egna liv. Vad är det bästa jag kan göra för att inte vara nedstämd på morgonen och istället se det fina med en ny dag?

Charlotta 13 november, 2016 - 10:09

Hej Simone, välkommen hit! För att kunna ge dig ett bra svar behöver jag först börja med att ställa några frågor. Hur länge sedan är det som du flyttade hemifrån? Vad tycker dina föräldrar/din familj om att du ahr flyttat? Har du vänner och ett socialt nätverk omkring dig där du bor nu? Känns det du gör dagtid meningsfullt? Utövar du några intressen eller hobbies som engagerar dig?
/C

Simone 13 november, 2016 - 13:53

Tack!
Det var länge sedan jag flyttade hemifrån (12 år) och har hunnit få en egen familj med barn. Min familj har inget emot att jag har flyttat. Jag har några få vänner men de bor rätt långt bort så vi ses inte så ofta. Jag är delägare i ett litet företag som var mitt drömjobb när jag började. Jag jobbar mkt så har inte tagit mig tid tilla hobbies eller intressen förutom mina barn.

Charlotta 13 november, 2016 - 14:50

Om jag förstår dig rätt så har du då varit ledsen av och till när du vaknar i tolv år? Kan du se något mönster i när sorgsenheten kommer? Något speciellt som har hänt innan, vid någon speciell årstid eller speciell tid i månaden? Om du inte direkt kommer på något så föreslår jag att du börjar göra noteringar vilka morgnar du känner dig ledsen för att försöka hitta ett samband. Jag misstänker att det ligger något bakom som du inte är medveten om, och för att kunna hjälpa dig att tänka annorlunda så behöver vi först komma fram till vad det är som orsakar din sorgsenhet. Så jag hoppas att du vill ta dig an detta som ett projekt och leka lite detektiv i din vardag, och sedan att du vill återkomma när du tror att du har hittat något som kan vara intressant. Det behöver inte alls vara något stort, även saker som egentligen är väldigt små kan vara tillräckligt för att påverka. Lycka till! 🙂
/C

A 13 november, 2016 - 14:51

För mig så går de här tankarna lite upp och ner, ibland kan jag känna mig väldigt missmodig och tröstlös över att livet ”blev som det blev”. Andra dagar kan jag känna att det faktiskt är jag som kan göra något, för att förändra det. Men hur mycket kloka inlägg jag än läser, och vad jag än tänker på ”att det här går att ändra på”, så gör jag inte mycket åt det. Jag tycker ibland att jag är riktigt korkad i huvudet som inte förvaltar mitt liv bättre och tar tag i de saker jag verkligen vill göra. Tankar om att bara ta fram ett papper och kludda ner känslor i kol när det känns för djävligt, eller något färgglatt när det känns bra och tillfredställande. Eller skriva dagbok om allt möjligt – inga stora saker, men säkert bra att kanalisera känslor på blir inte av det heller. Denna stora självkritik förgör mig och ensamheten plågar mig stundtals. Ibland tänker jag ”Varför finns det ingen asocial media?” Där man bara kan skriva, idag fick jag en dag men jag gjorde ingenting utav den t.ex. Vet inte vilken grupp jag tillhör, men kanske konstaterandets skara som bara konstaterar händelser och sakers tillstånd utan att bli särskilt förvånad. Likgiltigt. Det får gå som det går ungefär.

Charlotta 13 november, 2016 - 15:05

Det låter som att du saknar ett starkt och tydligt ”varför” i ditt liv, kan det vara så? Varför ska du göra en förändring? Visst kunde livet bli lite bättre men samtidigt har du det ganska bra som du har det, det är bekvämt och oftast går det ingen större nöd på dig, så varför ska du anstränga dig med att en förändring som bara känns jobbig och som du inte vet om den kommer att leda någonstans? Utan ett bra varför, något som verkligen är mensingsfull för just dig, är det nästan hopplöst att försöka ändra på något i livet. Så strunta i nya vanor i nuläget och fokusera istället på vilket ditt varför är. När du kan se ditt varför som en lockande hägring för din inre blick så kommer det inte längre att vara några problem att genomföra förändringarna.
/C

A 13 november, 2016 - 15:19

På många sätt har jag det bra, visst är det så. intressant att du nämner ”varför?”Varför gör jag inte de saker jag vill, varför retirerar jag? Det handlar inte så mycket om förändringar, utan mer om att utföra något som jag dras till att göra, och som jag längtat efter i många år för att det ska finnas NÅGON mening, med livet och mig själv. Jag struntar fullkomligt i nya vanor. Kan du förklara lite tydligare om ”Varför?” Tack! Lockande hägring?

A 13 november, 2016 - 15:23

Haha, ”det är nästan hopplöst att ändra något i ditt liv” – väldigt uppmuntrande på min ära. 🙂

A 13 november, 2016 - 17:21

Jag förstår ingenting, absolut ingenting av ditt resonemang. Kanske att det är meningen också 😉

Charlotta 13 november, 2016 - 18:19

Det var inte alls meningen att vara kryptisk. Jag menar att man behöver ha ett tydligt och väldefinierat ”varför” för att hitta energi och mening med att förändras. Varför vill du göra de här förändringarna, vad ska de leda till, vad är målet, vad är vinsten, varför är det meningsfullt och värt besväret? Om du inte vet vad just ditt ”varför” är så är det som att försöka köra en bil på tom tank, det finns inget som driver dig framåt, och då är det enklare att stanna där du är. Det är slutmålet, ditt ”varför” som ska utgöra lockelsen och ska driva dig att vilja fortsätta även när det tar emot. Så varför vill du förändra ditt liv?
/C

A 14 november, 2016 - 07:29

Vi förstår inte varandra i den här frågan, så kan det bli ibland. Som jag tidigare skrev så är det inte så mycket jag vill förändra, däremot finns det vissa saker som jag vill praktisera och utöva. Men kanske är det så att var sak har sin tid, att t.ex det jag gjorde tidigare inte är lika intressant längre och att jag just nu inte vet vad jag vill. Om jag ska stanna där jag är nu, så kommer jag att tyna bort och det vill jag inte. Jag vet att jag vill börja träna för att må bättre, jag vet att jag vill måla och teckna för att må bättre, jag vet att jag inte vill sitta i en soffa och glo och låta tankarna rulla och ältas om och om igen, ett ekorrhjul som aldrig har något slut känns det som, däremot kanske det är en god idé att bli vän med mitt bittra jag, mitt självkritiska jag, mitt blyga jag etc. etc. alltså det är mitt varför.

Charlotta 14 november, 2016 - 08:04

Nej, det där är inte dina ”varför”, det är dina ”vad”, vad du vill göra. Du har inte nämnt något varför, och det är därför du bara funderar på dessa förändringar, tycker att du borde, men ändå inte gör något. Du har antydningar till varför när du skriver att du vill må bättre och inte tyna bort, men det är väldigt svaga och diffusa målbilder som inte hjälper dig med drivkraft. Att börja praktisera eller utöva något är en typisk förändring. 😉
/C

A 15 november, 2016 - 08:52

Precis så ja börja praktisera! Även om det kostar, så ger det mig någonting i längden. Ska inte skylla på något. Jag gör det åt mig, ingen annan. Tack Charlotta! 🙂

Charlotta 15 november, 2016 - 09:53

Väl bekomme!
/C

Simone 22 november, 2016 - 12:13

Hej igen!
Jag har funderat på om jag hittar något mönster för när jag vaknar nedstämd och en sak som jag insåg när jag läste ett av dina andra inlägg är att jag är som vattendroppen som är skild från strömmen. Känslan av att inte ha gemenskap med andra. Det inträffar när jag sover ensam eller måste kliva upp först.

Charlotta 22 november, 2016 - 12:42

Hej Simone! Den känslan har med kontakten med din egen själ att göra, har man tappat kontakten med sin själ, sitt inre jag, så har man också förlorat känslan av samhörighet med allting annat levande och med Livet självt. Då är det kontakten med dig själv och ditt inre som du behöver bygga upp igen. Här är några inlägg som kan vara till hjälp.
Att inte känna dig bekväm med dig själv kan kännas ensamt
Hitta din kraft och ditt självförtroende
Din intuition väntar på att du ska börja använda den
Mönster, mindulness och meningslöshet
/C

Simone 22 november, 2016 - 18:08

Tack!

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI