Home Inspiration/medvetenhet Dålig uppväxt – bra grogrund för framgångar

Dålig uppväxt – bra grogrund för framgångar

by Charlotta

Det är lätt att jämföra sig med dem som har det bättre än vad man själv har, att till exempel se med längtan på personer som föds in i framgångsrika familjer med mycket pengar, många och betydelsefulla kontakter och därmed väsentligt kortare väg till att uppmärksammas för det de gör.

I den jämförelsen är det lätt att bli avundsjuk och tänka vad orättvist livet är, och att vissa har det bra förspänt medan andra knappt har ens det nödvändigaste utan måste kämpa bara för att ta sig igenom uppväxtåren någorlunda helskinnad.

Därför är det extra intressant att ta del av vad psykologen Meg Jay fann när hon undersökte bakgrunden hos 400 extremt framgångsrika personer, 75 % av dem hade nämligen svåra uppväxtförhållanden bakom sig, med bland annat fattigdom, övergrepp och förälders död.

Självklart lindrar inte detta barnet upplevelse det minsta, en hemsk barndom är något som inget barn borde behöva uppleva, men det förekommer ändå, och är förmodligen vanligare än man vill tro. Det betyder inte heller att alla som har en hemsk uppväxt automatiskt blir väldigt framgångsrika som vuxna, även om man kan tycka att det hade funnits någon sorts poetisk rättvisa i det.

Däremot betyder det att en svår barndom, kliniskt fri från goda förutsättningar, inte nödvändigtvis betyder att man har sämre chanser att lyckas och nå sina drömmar, än vad de har som växer upp under bättre omständigheter. Det betyder alltså att man inte är utdömd på förhand och inte måste ha ett livslångt elände framför sig.

Tvärtom så är det tydligen så att svårigheter tidigt i livet har förmåga att tända en glöd och ett driv efter något bättre, en glöd som hos vissa växer till en hett brinnande passion för att förändra, förbättra och bevisa, i första läget för sig själv och sina närstående, men i förlängningen ofta även för andra, kanske hela världen. Den elden kan vara svår att hitta fram till om man redan från barnsben sitter där med knäet fullt av allt man behöver och mer än så.

Nyckeln ligger i hur man reagerar på motgångar, om man blir utmanad och får eld i hjärtat eller om man blir nedslagen och tar det som en bekräftelse på att man inte är värd bättre. Den delen handlar till stor del om personlighet, men efter helgens övningar vet vi också att inget är skrivet i sten.

Även om man inte har en svår barndom bakom sig eller planer på att göra något storslaget av sitt liv så finns det ändå något att ta med sig från den här undersökningen. Motgångar är något som vi alla möter regelbundet i livet och istället för att se på dem som orättvisa straff finns det all anledning att se på dem som utmaningar.

Motgångar är livets sätt att säga: ”Jag ser att du har mer inom dig och jag vill hjälpa dig att ta fram det. Varsågod, här kommer ett verktyg för att mejsla fram ytterligare en bit av diamanten inom dig.”

/Charlotta

9 comments

Annica 14 februari, 2018 - 13:26

Vad vackert du beskriver det att mejsla fram en diamant.❤❤❤
Om vi alla kunde se vårt värde oavsett bakgrund och förstå att vi är inte maktlösa.
Tänk om vi alla kunde se det så då vi möter svårigheter i livet.
Av de svåraste situationerna, svåraste människorna och svåraste mötena i livet kan vi lära oss något.
Återigen att vi inte är vår historia utan kan skapa nytt med nya tankar och insikter.
Har lyssnat till en så bra bok av Haemin Sunim.
Konsten att sakta ner…..
Den har hjälpt mig så mycket och rymmer så mycket visdom så man känner ren lycka när man lyssnar till texterna.
Han säger bl. a. : Försök inte läka dina sår – lägg istället tid i ditt hjärta.
Jag tycker det säger så mycket.
Lyssnar vi inåt kan vi också hitta vidare trots en trasslig barndom eller andra svårigheter.
Allt gott.
❤❤❤
Kram från
Annica

Charlotta 14 februari, 2018 - 14:07

Tack för dina tankar Annica, kram! ❤
/C

H 14 februari, 2018 - 20:20

Jag tror vi växer av motgångar och bekymmer 🙂 intressanta övningar ni hade i helgen och det är kanske en ytterligare en sak för mig att pröva:)

Charlotta 14 februari, 2018 - 21:19

Ja det var mycket givande, du får prova nästa gång det blir något liknande. 🙂
/C

Anna 14 februari, 2018 - 20:52

Den sista meningen gav mig ETT bra svar på frågan jag ställt mig många gånger. ❤ TACK! ❤

Charlotta 14 februari, 2018 - 21:19

Väl bekomme! 🙂
/C

Helene 15 februari, 2018 - 20:25

Hej Charlotta, Tack för en underbar blogg, där jag tidigare endast ”tittat in” Personligen hade jag en bra uppväxt, det var senare i samband med ett djupt (påtvingat) äktenskap som såren satte sig i själen. Är nu sedan många år fri denna plågoande. Tyvärr kom jag in i ett mönster: Nämligen att aldrig visa hur ledsen/rädd jag var, fasaden om den lyckliga familjen fastnade jag i. Tyvärr , trots att det gått så många år sedan jag blev fri, har detta beteende fastnat. Visar aldrig att jag blir sårad, ledsen osv. Alla tror att jag är en jätteglad , jättestark kvinna. Har försökt riva mina egna ”murar”, men lyckas inte. Hur skall jag lyckas, hur skall jag göra, allt sitter så fast! Jag kan inte gråta! Däremot är jag tydligen en lyssnande person, då många önskar dela med sig av deras sorg/ledsamhet. Men själv står jag med ”tomma händer”

Charlotta 15 februari, 2018 - 20:47

Hej Helene! Har du sett inlägget från nu i helgen om Emotion Code? Det är något som jag tror du skulle ha nytta av i det här sammanhanget, det tillsammans med mental träning för att ändra på dina tankemönster, göra dig av med gamla tankar och träna in nya. Läs gärna kommentarerna också, jag tror du skulle finna det givande.
/C

Helene 15 februari, 2018 - 21:19

Tack för återkoppling Charlotta, jag skall börja med att läsa igenom detta du föreslår, sedan navigera mej runt i din blogg som jag ser innehåller så mycket av visdom. Ber att få återkomma när frågor dyker upp. Till dess,.Goda tankar till dig…Tack för att du finns, ock att jag fann denna blogg!

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI