Home Inspiration/medvetenhet Det är dags att återta julen

Det är dags att återta julen

by Charlotta

Först blev jag irriterad, detta var på 80-talet. Sedan tyckte jag det var mysigt, detta var på 90-talet. Och nu inser jag att det faktiskt sabbar julen för många, och samtidigt undrar jag hur vi ska bära oss åt för att ”reclaima” julen?

De senaste 30-40 åren har strukturen kring julen förändrats, och man kan tro att det är ganska oskyldigt att tomtarna börjar dyka upp i slutet av oktober, jag har länge tänkt samma sak själv, men nu har jag ändrat uppfattning. Jag tror det är förödande för julfirandet.

Ursprungligen sträckte sig julen från julafton till tjugondag Knut, men ofta tjuvstartade man på lillejulafton då hemmet pyntades och granen togs in. Sedan fortsatte julfirandet hela sista veckan i december och de två första veckorna in i januari.

Under den tiden inföll nyårsfirandet som ett tillfälligt avbrott i julfirandet och sedan fortsatte julfirandet med trettondagen och avslutades med dans kring granen och julgransplundring på tjugondag Knut, det vill säga den 13 januari.

Hela december månad var alltså inte jul, det var advent, väntan på julen. Det enda pyntet som var uppe under advent var adventsljusstakar och adventsstjärnor. Dessa tog man sedan ner till jul eftersom väntan då var över och julpyntet skulle fram.

Nu har vi istället lockats av butikerna att börja julpynta långt tidigare. Inte riktigt lika tidigt som affärerna gör, men till första advent är det många som drar på fullt blås med julgrejorna.

Det betyder att man lever med julen en hel månad innan julen egentligen ens har börjat. När julafton väl kommer och julen verkligen börjar så är man redan så trött på allt det juliga att den riktiga julkänslan har svårt att infinna sig. Och man kan knappt vänta tills annandagen är över så man får plocka ner allt det juligt röda igen och återfå sitt fräscha hem.

Det innebär inte bara att vi helt missar det mesta av den riktiga juletiden, den som sträcker sig fram till den 13 januari och inkluderar både trettondagen och tjugondag Knut, utan det innebär också att julafton, julens största dag, hamnar i slutet på julfirandet när alla redan är less, istället för i början när alla är taggade.

Jag tror att julfirandet skulle vinna på att inte urvattnas under hela december utan få vara fräscht, orört och efterlängtat ända fram tills det är dags, och att det är först på lillejulafton som julen drar in med glimmer och glam i hemmet.

Fram tills dess kan vi väl fokusera på att fira advent med adventsljusstakar och adventsstjärnor, och att i väntan på julen dricka glögg och äta en och annan lussekatt och pepparkaka?

Och de stackars bortglömda festdagarna trettondagsafton och tjugondag Knut förtjänar absolut att få sin forna glans och heder återupprättad. Det behöver inte vara stort och avancerat, men när året är som mörkast lyser det upp att ta till vara på alla tillfällen till att träffas och ha trevligt tillsammans.

/Charlotta

2 comments

A 2 december, 2016 - 09:03

Jag håller fullkomligt med dig att julen känns nästan ”förstörd” innan den ens hunnit börja, av all denna kommers som börjar redan i oktober eller ännu tidigare. Trettonhelgen och tjugondagknut har så att säga ”försvunnit” och vi blir jultrötta innan julafton är här. Jag har upplevt den ”riktiga” julen som mina mor och farföräldrar firade och då fick vi barn en liten julklapp på julaftons morgon. Och vi hade även julgransplundring på tjugondagknut på den tiden. Jag själv bevarar dessa traditioner så gott det går, åtminstone i minnet och tänker tillbaka på den tiden med glädje och även med sorg över hur det har blivit i den tid vi lever i nu. Att allting ska gå så fort numera märks även på hur vi firar jul i dessa tider. Men jag behåller traditionerna såsom de var tänkta från början, för mig finns det ingen jul före julafton förutom 1:a advent och lucia som är så vackert. Jag håller stenhårt kvar de gamla traditionerna, hur sedan andra gör bekommer mig faktiskt inte ett dyft. Jag skickar också riktiga julkort. Inga töntiga sms!

Charlotta 2 december, 2016 - 10:51

Tack för dina tankar A.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI