Home Inspiration/medvetenhet Din näst bästa tid är nu

Din näst bästa tid är nu

by Charlotta

Har du upplevt känslan av att det inte är lönt för att det är för sent? Att du har kommit till insikt om vad du egentligen vill alldeles för sent och nu finns det så mycket begränsningar, eller det är så lång väg dit, eller det skulle ta så mycket kraft och tid att börja om från början, att du tvekar om det är värt det?

Om du har upplevt den känslan och den fått dig att avstå från att göra det du innerst inne vet är rätt väg för dig, föreställ dig då att du snabbspolar livet fem år fram i tiden. Om fem år kommer du då förmodligen att vara på ungefär samma ställe som du är idag, och förmodligen kommer du att se tillbaka och tänka hur mycket du önskar att du hade gjort den där förändringen för fem år sedan, att du hade satt planen i verket trots att det kändes som om du var sent ute, för då hade du redan varit fem år in på rätt väg.

Ett gammalt kinesiskt ordspråk säger att den bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, men den näst bästa tiden är just nu.

Visst hade det varit bra om du hade genomfört den där förändringen du vill göra redan tidigare, då hade du redan haft gjort allt det slitsamma arbetet som måste till innan saker och ting faller på plats, innan något blir inarbetat, och då hade du nu kunnat njuta av resultatet av allt jobb och att du var så klok att ha framförhållning och redan tidigt inse vad du ville.

Men om du är som de flesta andra och inte i förväg insett vilken förändring du skulle vilja ha fem år senare, eller inte på ett tidigt stadium förstått hur ditt liv skulle utveckla sig och därför inte redan har genomfört förändringen så blir tillfället aldrig bättre att göra det än nu. För desto längre du väntar med att fatta beslutet och ta första steget, desto längre får du vänta på att se resultaten och skörda frukterna.

Den här bloggen är ett bra exempel på en dröm som tar form långsamt men som nu har börjat fylla en funktion för många och som jag har stora förhoppningar kan leda till något riktigt bra på sikt. Om bara ett par veckor fyller Överlevnadsguiden tre år och framför allt det senaste halvåret har den verkligen börjat ta fart. Men de första två åren var återkopplingen väldigt sparsam och många gånger kändes det som om det aldrig skulle leda någonstans.

Jag visste att det skulle ta tid att bygga upp en läsvärd och givande blogg och när jag kom på att det var det jag ville göra så önskade jag verkligen att jag hade haft börjat blogga flera år tidigare, men det hade jag inte så det tidigaste jag kunde börja var just då. Idag är jag väldigt glad att jag inte lät mig skrämmas av tidsperspektivet.

Vilka träd önskar du att du hade planterat för tjugo år sedan så du hade kunnat skörda frukterna idag?

Vilka träd ska du plantera idag för att kunna börja njuta av frukterna om några år?

/Charlotta

11 comments

Nisse 28 mars, 2016 - 11:31

Hej Lotta!
Du sätter fingret EXAKT där jag är. Jag börjar inse mer och mer att saker har en mening här i livet. Jag har gjort en förändring åt ett håll som jag egentligen inte ville men på nåt sätt var tvungen. Det var en tuff tid som nu känns lättare men ändå osäker. Att få perspektiv på sin situation,lyssna mer på sig själv och lära mer om sig själv är resultatet. När man är i förändringens tider letar man efter metoder och lösningar som aldrig förr. Att jag hittade till din blogg är jag väldigt glad för. Det har hjälpt mig på vägen. Tack!!!
När livet håller på att förändras händer saker inom en som man inte alltid kan styra. Att mitt i det kan det vara svårt att fatta beslut. Men nu har jag fattat beslut och blivit stärkt i det. Skön känsla?.
Tack ännu en gång för en superbra blogg!!!

Charlotta 28 mars, 2016 - 11:38

Välkommen hit Nisse, roligt att du blir hjälpt av bloggen. Visst är det så att förändringar många gånger kostar på och kan upplevas väldigt förvirrande när man är mitt uppe i dem. Precis som du skriver att du gör, så är det bra att söka inspiration och stöd på alla sätt man kan för att orka och våga stå fast vid sitt beslut, och för att finna tillit till att allt är precis som det ska vara och kommer att bli bra till slut. Tack för att du läser!
/C

J 28 mars, 2016 - 14:04

Jag har lite funderingar..och borde vara glad över mitt val, men känner mig väldigt stressad. Jag har varit på ett jobb jag riktigt vantrivdes på och har nu skaffat ett annat jobb som är bara för att slippa det gamla. Jag söker redan annat som jag hellre vill och har fått en möjlighet att vikariera på ett jobb som verkligen kan ta mig dit jag vill framöver tror jag, vilket inte mitt nuvarande kan. Problemet är att det är ett vikariat och hittar jag inte ytterligare något annat innan årsskiftet innebär det att gå tillbaka till jobbet jag vantrivdes på..vilket känns som skräck nu!
Jag vet inte hur jag ska tänka i detta läge, vill ju inte styras av rädslan..men är det värt det? Mådde fruktansvärt på förra jobbet. Risken är också att jag ångrar mig.. Ser det som en superchans, men är inte särskilt glad ändå.. :-S

Charlotta 28 mars, 2016 - 14:44

Min första tanke är att väldigt mycket kan hinna hända innan årsskiftet. Min andra tanke är att i valet mellan att styras av rädsla och styras av kärlek ska man alltid välja kärlek. Livet ger dig möjligheter och chanser för att du ska utnyttja dem, tar du inte denna nu så vet du inte när nästa kommer. Föreställ dig att du väljer att lyda din rädsla och stanna kvar där du är, att du fortfarande är kvar där om tre år, fem år… Kommer du att ångra då att du inte chansade? Vad finns det för garantier att inte något händer på jobbet där du är nu så att du får sluta där inom ett år? Livet kommer inte med garantier, men det kommer med möjligheter. Om du är upptagen med att leta efter garantierna så kommer du att missa möjligheterna.
/C

J 28 mars, 2016 - 15:01

Tack <3 Jag är så rädd att jag försöker hitta ursäkter varför det inte är rätt. Men eftersom jag vet det så måste jag ju ta det.. Jag kommer ta det!
Hur väljer man att styras av kärlek? Jag tänker nu under resten av året vill jag inte gå runt o va rädd och stressad över gamla jobbet, utan se möjligheterna detta medför!

Charlotta 28 mars, 2016 - 15:11

Ibland är Universum löjligt tydliga i sina budskap. Jag hade inte mer än svarat på din fråga förrän Mike Dooley i ett klipp jag tittade på la upp en skylt med texten: ”Fortune favors the bold”. 😀 Det är fler än jag som tycker att du ska våga. 😉

Att välja kärlek framför rädsla är en träningssak, man blir bättre ju mer man övar. Ofta är man fostrad i att vara försiktig och välja de säkra alternativen, och det må ha fungerat för tidigare generationer, men vi lever i en annan tid nu. Varje gång du känner att du tvekar och blir osäker på hur du ska agera eller reagera så fundera över vilket alternativ som kommer ur kärlek och vilket som kommer ur rädsla, bara att vara medveten är ett stort första steg, och efterhand kan du mer och mer börja välja det alternativet som kommer ur kärlek och se vad som händer med dig och ditt liv.
/C

J 28 mars, 2016 - 15:45

Oh tack 🙂 Och vad snäll du är som tar dig tid att svara! <3

Charlotta 28 mars, 2016 - 15:46

Det är ju liksom därför jag finns här. 😉
/C

J 28 mars, 2016 - 16:53

🙂

StB 28 mars, 2016 - 23:43

Jag foerstaar, men alltså ibland skulle man nog ha taenkt sig för lite mer…och ha styrts av bara lite mer försiktighet. Jag störtade iväg utomlands för kärleken och sitter fast här nu efter en separation, ja jag tjatar om samma sak fortfarande 🙂 men det upptar mycket tanketid och jag försöker hitta balansen mellan att vara stolt över att jag styrdes av kärlek och banna mig själv och fundera ut vad jag skulle göra annorlunda nu, och det kvittar ju, men vad jag skulle göra om det kom en liknande situation. Tja, det är knepigt. Grundläggande står även jag för att styras av kärlek (I detta fallet konkret av kärlek eller foeraelskelse), men jag har fått erfara att det kan kosta väldigt mycket. Kanske jag borde ha gjort en sån kalkyl innan. Fast jag är mer en handlare än oevervaegare. Och ja, det kan kosta…

Charlotta 29 mars, 2016 - 09:51

Uttrycket att styras av kärlek behöver inte betyda kärlek i romantisk betydelse, utan det är kärlek som motsats till rädsla, men det är möjligt att i ditt fall är det kanske samma sak. Jag tror ju inte att livet gör misstag, utan att du sitter där du sitter betyder säkert att du har något du behöver lära ur situationen, hur tråkigt det än kan kännas. Eller att du behöver vara just där geografiskt för att du ska få en möjlighet som du inte hade kunnat få annars. Det finns en mening med allt men det är inte alltid man upptäcker den meningen förrän i ett senare skede.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI