Home Inspiration/medvetenhet Du betraktar omvärlden genom ett filter av dig själv

Du betraktar omvärlden genom ett filter av dig själv

by Charlotta

Det blev en intressant diskussion i ett av kommentarsfälten för ett tag sedan på temat sanningar. Finns det i alla lägen och situationer en absolut sanning?

En naturlig följdfråga skulle kunna vara om någon enda människa i något läge har förmåga att vara fullständigt objektiv. Ni hör nog åt vilket håll jag lutar i mina funderingar.

Min tanke är nej, det finns inte alltid en absolut sanning, kanske är det till och med så att det aldrig finns en absolut sanning, beroende på hur långt in i filosofins och kvantteorins skrymslen och vrår man är beredd att bege sig.

Jag tror inte heller att det finns någon levande människa som har förmåga att någonsin vara fullkomligt objektiv. Mer eller mindre objektiv, absolut, men inte till hundra procent.

För hur mycket man än lägger sig vinn om att bortse från egna värderingar och referensramar för att göra en så ojektiv bedömning som möjligt, så kommer man aldrig ifrån det faktum att vi alla ser världen genom filtret av den egna personen.

Den egna grundinställningen till livet och världen kommer alltid att färga bilden man ser, och omöjliggöra en helt objektiv tolkning. Men det innebär också att om man inte gillar det man ser omkring sig så behöver man inte tvunget ändra på omvärlden.

För då finns det helt uppenbart ett alternativ till, att ändra på sitt eget filter. Att förändra den uppfattning och de tankar man har om världen så att det man ser filtreras på ett annat sätt, och visas i ett annat ljus.

Ett tydligt exempel är att förändra sin föreställning om människors avsikt, om man brukar utgå från att människor generellt gör det de gör för att de är onda, för att vara besvärliga eller för att de är egoistiska, så ger det en otrevlig och ganska obehaglig bild av världen.

Om man ändrar den föreställningen till att istället utgå från att människor generellt gör sitt bästa och agerar som de gör för att de försöker göra det som de upplever som rätt, då ger det en helt annan bild av världen. En bild av värme och kärlek men också av otillräcklighet.

Det du ser omkring dig och det du upplever är inte en bild av en objektiv verklighet utan en bild filtrerad genom din egen världsbild, dina förväntningar och din inställning.

Spelar det någon roll om det inte ändrar det på vad som faktiskt sker? Kanske inte, men det ändrar på din tolkning av vad som sker, din upplevelse av verkligheten, och frågan är då vilken tolkning som är den rätta?

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI