Home Inspiration/medvetenhet Du kan också uppgradera ditt liv

Du kan också uppgradera ditt liv

by Charlotta

Det är inte riktigt så enkelt som att bara klicka hem en uppgradering av operativsystemet till datorn eller att klicka hem den senaste modellen av smartphone, men det går faktiskt att uppgradera livet också, och den sortens uppgradering går via medvetenhet och självinsikt, men det behöver inte vara så jobbigt som det låter.

På ytan kan det verka som att livet består av oändligt mycket olika saker, men reducerar man de olika sakerna till sin kärna så finns det i slutänden bara tre områden, hälsa, pengar och relationer.

Hälsa och pengar må vara nog så viktiga områden, men för många så är det område som sänker livskvaliteten mest när man upplever problem i sina relationer, det kan vara familjerelationer, arbetsrelationer, kärleksrelationer, relationen till sig själv eller kanske bristen på relationer, men det är relationerna som har förmågan att ge oss både den största glädjen men också de jobbigaste problemen.

Det betyder att om vi kan lösa relationsproblemen skulle de problem som påverkar livet mest negativt försvinna och vi skulle kunna få den efterlängtade uppgraderingen till ett enklare, lyckligare och mer tillfredsställande liv.

Det pratas mycket om att vi behöver kommunicera mer med varandra för att förbättra relationerna, att vi behöver lyssna på varandra och känna in varandras behov och vilka vi är som människor för att kunna möta varandra på ett ärligt sätt.

Det är naturligtvis helt riktigt, men det finns ett steg innan det som man måste ta först och som många inte tänker på. För att kunna lyssna till och förstå en annan människa på djupet måste vi först kunna lyssna till och förstå oss själva på djupet, något som många inte har lärt sig än.

Vi begär det omöjliga av både oss själva och varandra, vi förväntar oss att vi ska kunna nå och förstå andra människors innersta behov och önskningar utan att först ha hittat fram till och lärt känna våra egna innersta behov och önskningar.

För att kunna lyssna till andra är det nödvändigt att först kunna lyssna till sig själv, verkligen lyssna! Inte för att känna efter om du är hungrig eller har ont någonstans, utan för att ta reda på vem du är som människa, vilka dina sanningar är, vilka bördor du bär på som dagligen påverkar dina beslut och handlingar, vilka dina hetaste önskningar är, dina främsta styrkor och dina mest skrämmande rädslor och hur dessa påverkar dig, de val du gör och hur du uppfattas av andra.

Vem är du om man skalar bort allt bling och bara ser till människan där inne, essensen av det som är du, din själ? För att ta reda på svaren krävs det att du kan, och inte misnt vågar, börja lyssna till din egen röst, inte till vad andra förväntar sig att du ska tycka utan till vad som egentligen finns inuti dig själv utan alla andras inblandning.

Desto mer du lyssnar på den rösten desto starkare kommer den att bli tills den en dag är så klar och tydlig att du inte ens behöver fundera på om dina tankar kommer från dig själv eller om de har planterats där av någon annan.

Först när du starkt och tydligt hör din egen inre röst och kan står för den även när det blåser, har du förmågan att verkligen lyssna på andra för att höra vad deras inre röst försöker förmedla genom allt det vardagliga bruset, och det är då du kan börja kommunicera med andra på riktigt, och faktiskt lösa relationsproblemen en gång för alla.

Det uppgraderade livet börjar med självinsikt och medvetenhet och sedan ligger världen öppen.

/Charlotta

6 comments

Lena 25 oktober, 2016 - 10:10

Ibland blir jag så ledsen då jag fortfarande inte har någon man i mitt liv. Jag har levt ensam i många år sedan jag skilde mig (ca tio år sen). Detta år börjar gå mot sitt slut och jag tänker att inte heller detta åt har jag hittat min livspartner. Många intresserade men ingen som jag känt mer än vänskap för eller så tvärtom, att de saknat intresse för mig om jag känt det extra för honom. Jag tycker inte jag är negativ men ibland blir jag sorgsen då jag varje år tänker att i år kanske jag träffar honom, någon att förgylla vardagen och livet tillsammans med. Jag gör allt på egen hand och trivs ibland för bra att vara ensam så jag går inte heller och tycker synd om mig själv dagligen. Men ibland är jag jätteledsen för att inte få uppleva kärleken igen. Kanske den kom och var en gång i livet. Ser på alla andra de som har en partner och familj, där de lever sitt tråkiga vardagsliv med avund emellanåt. Ingen skulle sakna mig om jag inte längre fanns. Så är det tyvärr för arbetskollegerna är trevliga men inte skulle de sakna mig, utan anställa en ny som snabbt skulle vara inne i gänget.

Sex kan jag få men det ger mig inget snarare blir min längtan efter kärlek ännu större då för det är bara sex de vill ha. Kärleken, omtanken, ömheten…. nån som bryr sig. Ja, jag har nästan gett upp ibland. Hur orkar man hålla uppe hoppet och orka vara positiv efter flera år som singel med flertalet kontakter som aldrig leder nånstans.

Charlotta 25 oktober, 2016 - 10:22

Så kan det kännas ibland och det är okej för de känslorna att finnas. Låt dem komma och acceptera att de finns där, bli ledsen, känn dig besviken och ensam, och gråt om du vill, och låt sedan de känslorna försvinna bort igen efter några timmar eller dagar när du kommer på andra tankar. Vi är många som har valt ensamhet framför en relation som inte känns rätt, och då får man längtan på köpet ibland. Men däremellan får man ett lugnt, harmoniskt, intressant och utvecklande liv, och det är det som gör det värt att vänta. Det sämsta med att vara ensam är ensamheten, och det bästa med att vara ensam är ensamheten. Det jämnar liksom ut sig. 😉
/C

Lena 25 oktober, 2016 - 10:58

Tack. 🙂 Jo jag vet du har rätt men ibland så kännsmitt eget liv så banalt och utan mening. Jag jobbar, kommer hem, tar det lugnt, motionerar, träffar min släkt och min väninna. Och så går det på i år. Jag börjar fundera på vad meningen med detta är. Borde jag göra något mer?

Charlotta 25 oktober, 2016 - 11:57

Ett bra sätt att uppleva livet som mer meningsfullt är att bidra till något som är större än en själv. Göra något för någon annan eller något annat som är de inte kan göra själv eller som kommer att ha betydelse under lång tid framöver. Om man bara lever för sig själv kan livet lätt kännas meningslöst. Den upplevelsen kan man även ha om man har en respektive och familj eftersom man ofta betraktar sina allra närmaste nästan som en del av en själv, och det därmed inte riktigt räknas som att bidra till något som är större än en själv. Du kanske ska fundera på hur du skulle kunna tänka dig bidra?
/C

Lena 25 oktober, 2016 - 13:31

Har du några tips på vad detta kunde tänkas vara? Jag är vän åt en handikappad kvinna och vi far ut någon gång i månaden tillsammans. Men förutom det så gör jag inget extra. Har arbetat i en affär som drar in pengar för församlingen tidigare men det handlade mest om att packa upp kläder och kunde sakna känslan av mening där. Jag försökte också vara med i en grupp inom församlingen men kände det inte var min grej. Funderar kring frivillig verksamhet att hitta något som känns riktigt rätt för mig där förutom besöken med den handikappade kvinnan.

Charlotta 25 oktober, 2016 - 14:01

Frivilligarbete är jättebra, det hela beror ju på vad du känner mest för, barn, ungodmar, gamla, djur, natur, miljö, kultur? Eftersom du skriver om den handikappade kvinnan, så tänker jag på gamla människor. Antingen om det finns något äldreboende i närheten eller något område där det bor gamla. Många gamla sitter ensamma väldigt mycket och hemtjänsten har inte tid att sitta ner och prata. Du kanske skulle kunna erbjuda dina tjänster som sällskapsdam några timmar per vecka åt någon som väldigt sällan får besök? Kanske gå en promenad, gå på café ibland eller bara sitta ner och prata om gamla minnen? Skulle det falla väl ut så kanske du t om vill göra en förening av det där andra som vill hjälpa till kan gå med och du kan förmedla kontakt med gamla som vill ha besök?
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI