Home Inspiration/medvetenhet Du kan välja att vara nöjd med dig själv

Du kan välja att vara nöjd med dig själv

by Charlotta

Du kan inte styra vad som kommer att hända idag. Du kan inte styra vad människor kommer att säga eller göra.

Det finns massor med saker under vilken vanlig dag som helst som du bara har marginellt inflytande på, eller som du inte kan påverka alls.

Men det finns i alla fall en sak som du har full kontroll över, en sak som du kan bestämma över och som har makt att påverka alla andra upplevelser under dagen i positiv riktning.

Du kan välja att vara nöjd med dig själv, att känna dig tacksam och stolt över den du är, att stå upp för dig själv och att vara din egen bästa vän alldeles oavsett vad som händer under dagen. För ditt sanna värde minskar inte beroende på andras förmåga att uppskatta det.

Du kan välja detta alldeles oavsett vilka val du gjorde igår, eller hur du har sett på dig själv tidigare i ditt liv. Idag är en ny dag då du kan välja att inte låta omständigheterna påverka din syn på dig själv, utan istället låta din syn på dig själv färga av sig på omständigheterna.

  • Du duger – alltså spelar det ingen roll vad andra tycker.
  • Du har en dröm och ett mål – alltså spelar det ingen roll vad andra säger.
  • Du bär med dig dina egna erfarenheter – alltså har ingen annan rätt att döma dig.
  • Du har en unik personlighet – alltså behöver inte alla kunna relatera till dig.
  • Du är älskad av Livet och av dig själv – alltså behöver du inte vara omtyckt av alla.
  • Du är trygg i den du är – alltså kan du visa överseende med andras brister.
  • Du är den bästa människa du kan vara – alltså har ingen rätt att kräva mer än så.

Detta kan bli din nya vana om du väljer det, och den kan börja idag.

/Charlotta

7 comments

Simone 11 februari, 2017 - 16:38

Hej!
Ett klokt råd. Det ska jag öva på att tillämpa trots kaos överallt.
/S

Charlotta 11 februari, 2017 - 19:00

❤️

Marianne 12 februari, 2017 - 20:10

Hej Charlotta!

Tycker du verkar vara en klok människa. Jag har under några års tid gått in och stöttat i en mindre verksamhet, där människor är gamla sjuka, ilskna och olyckliga, inte alla men det räcker med några. Jag har råkat ut för orättvis kritik, p g a andras brist på kunskap, insikt, och självupptagenhet som yttrar sig att personer vill ha det som gynnar bara dem, de tänker inte på helheten och vad som är bäst för alla. Jag är förvånad över att människor kan tjafsa så mycket, ta strid men inte är beredda att ta något ansvar och ta över verksamheten, utan de skapar bara oro hos mig och andra. Kan tilläggas att ersättningen är bara symbolisk, men jag stannar för att det finns människor som börjar bli till åren, som behöver stöd och hjälp, som jag tycker om och har svårt att överge. Vore det inte för dem, så skulle jag gå på momangen, och jag var i färd med att göra det på sista årsmötet, vilket resulterade i att verksamheten hotades med likvidation, vilket skrämde folk rejält.
Tyvärr, fast att jag också får stöd och får höra – hur hade vi klarat oss utan dig? Så tar jag ända åt mig elakheter och undrar vad är fel på mig? Hur kan människor bete sig på det här sättet? Tycker att dina punkter är kloka, men hur planterar jag man dem i sitt hjärta, istället för att plågas av andras synpunkter och tyckande och mobbningstendenser. Människor som är olyckliga, oförmögna att ta ansvar, men vill ha makt, varför bryr jag mig om dem, och mår dåligt.

Charlotta 12 februari, 2017 - 20:48

Hej Marianne, välkommen hit och tack för förtroendet. I den situation du beskriver (om jag förstår dig rätt) så handlar det inte bara om att du inte ska ta illa vid dig utan minst lika mycket om att ni faktiskt måste uppnå ett visst resultat. I det läget skulle jag säga att angripssättet behöver vara ett annat, där det inte handlar så mycket om att få dig att lära dig att bry dig mindre utan istället om att få dig att lära dem att bry sig mer, och om rätt saker. Som du beskriver det låter det som att du lite smyger omkring i skuggorna och ser till att allting blir rätt i slutänden ssamtidigt som du får ta en del skit för det du gör, stämmer det? I så fall skulle jag kunna tänka mig att en väg att gå är att kliva fram i ljuset och ta det ledarskapet över verksamheten, om det inte är möjligt att ta det officiellt så i alla fall inofficiellt på ett officiellt sätt, om du förstår hur jag menar. De vet att de behöver dig lika väl som du vet det, genom att kliva fram och beskriva situationen på ett ärligt sätt, och tala om vad som krävs för att ni ska kunna gå vidare på ett bra sätt så har du möjlighet att kräva den respekt du förtjänar. ”Jag vet vad som behöver göras och jag kommer att göra det mer er hjälp, men då behöver jag följande från er.” Och det du behöver från dem kan då vara att ni alla står på samma sida och jobbar mot ett gemensamt mål, utan tjafs och onödiga stridigheter. Fundera på vilka personer (1-3 st) som är mest tongivande och som är föregångare i gruppen, och satsa på att få dem med dig så är det större chans att resten följer efter. Vad tror du om det förslaget?
/C

Marianne 12 februari, 2017 - 21:58

Tack för ditt svar Charlotta.
jag går in och stöttar, min gode vän som leder det hela, men p g a ålderdom inte har samma kapacitet längre, jag vill inte ha någon framträdande roll och gå in i dennes persons ställe. Vi vill helst båda gå, men det finns inga i nuläget som vill gå in istället för oss. Kloka ord att lär dem att bry sig mer, men jag vill ju inte ens fortsätta. Stannar p g a lojalitet med min vän som är i beroendeställning till verksamheten. Förhoppningsvis kommer det nytt folk som kan ta över. Ibland kan man vara den större personen, och jag har försökt att svälja för ”husfridens” skull, men nu har det sagt stopp. Vill inte ha dem med mig, utan helst lämna dem efter mig

Charlotta 12 februari, 2017 - 22:08

Fast nu försöker du göra två saker samtidigt, både lämna mentalt och stanna kvar fysiskt, det brukar sällan vara lyckosamt. Antingen går du och lämnar hela situationen bakom dig, eller så stannar du kvar och gör det på ett sätt som fungerar både för dig och verksamheten. Hur länge det arrangemanget i så fall ska fortgå är det du som bestämmer, men att inte fatta något beslut och göra varken eller försätter dig i en omöjlig situation som du inte löser genom att intala dig att du kan låta bli att bry dig.
/C

Marianne 12 februari, 2017 - 23:02

Du har så rätt, tack för ett bra svar, och att du tar dig tid. Behöver bli mer rationell och förnuftig, Tyvärr ibland för känslostyrd för mitt eget bästa/ ´Marianne

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI