Home Inspiration/medvetenhet Ett annat sätt att leva

Ett annat sätt att leva

by Charlotta

Att sätta sitt eget välbefinnande i första rum är ett mänskligt drag och inte nödvändigtvis något negativt om man gör det på rätt sätt. Dra gärna paralleller till instruktionerna vid nödläge på flygplan, man ska först sätta syrgasmasken på sig själv innan man hjälper sin granne.

På samma sätt fungerar det i övriga livet, om man själv inte får tillräckligt av det man behöver för att överleva och må bra så har man liten möjlighet att ge till någon annan för att hjälpa dem. Men hur mycket behöver man egentligen för att överleva och må bra, och när blir konsumtionen och habegäret en belastning istället för något som fyller ett behov?

I allmänhet behöver vi människor väldigt mycket mindre än vad vi i den här delen av världen tror. Vi har en tendens att dikta upp historier för oss själva om vad vi b-e-h-ö-v-e-r för att må bra, men om vi verkligen analyserar behovet och är riktigt ärliga mot oss själva, så visar det sig att det man beskriver i själva verket är önskemål, inte behov. Eller kanske inlärda föreställningar om hur något ska vara, men fortfarande inte behov.

Vi borde alltså kunna vara nöjda och tillfredsställda med våra liv långt tidigare än vad vi intalar oss, och detta extra, inbillade och inlärda behov kan vara en del av orsaken till att fokus så ofta hamnar på de egna behoven istället för på hur vi kan finnas där för varandra, för vår natur och vår värld.

Självupptagenhet har en tendens att sprida sig som ringar på vatten, man påverkas av vad andra gör och hur andra beter sig, får ett moralsikt godkännande när någon annan redan har gjort det och så gör man på samma sätt själv. Upplever man att ingen annan bryr sig om hur man själv har det uppstår ofta ett behov av att kompensera för bristen på omtanke och man får fullt upp med att försöka fylla sitt eget känslomässiga tomrum. Så fullt upp att man inte har tid eller ork att bry sig om hur någon annan känner eller mår.

Om man dessutom mår dåligt från början, kanske av fysisk eller psykisk ohälsa, så minskar förmågan ytterligare att lägga tanke och energi på andra. Det lilla man har går åt till att klara av vardagen och att bara existera. Det är inte helt fel att som tumregel utgå från att desto mer självupptagen en människa är, desto sämre mår hon, antingen på ena eller andra sättet.

Som tur är blir det ringar på det känslomässiga vattnet även av omtanke och generositet. Om någon gör något snällt eller visar omtänksamhet föds en önskan om att göra detsamma för någon annan, och kanske med lite extra bonus bara för att man mår så bra. När de goda gärningarna väl kommer i rullning finns möjlighet att lysa upp tillvaron för väldigt många människor, och också att man själv får tillbaka det goda man sänder ut.

Varje dag har var och en av oss massvis med tillfällen att välja hur vi vill agera eller reagera på vad som händer, möjlighet att stanna upp och fundera på vad de olika alternativen ger och för med sig. Vill vi bidra till det själviska eller vill vi bidra till det generösa?

Om vi kan vara mer realistiska med våra egna behov och vad vi egentligen behöver för att må bra och vara lycklig, och inte minst vad vi inte behöver, så skapar vi större utrymme för att se, hjälpa och bry oss om varandra. Något som i sin tur fyller våra egna känslomässiga behov långt bättre än all materiell konsumtion.

När man gör det till en vana att göra gott för någon annan så får det effekt inte bara på det egna livet utan även på dem runt omkring, de blir påverkade, inspirerade, influerade och blir kanske ytterligare en omtänksam ring på det känslomässiga vattnet.

/Charlotta

2 comments

Annica 27 maj, 2018 - 21:56

Det är en komplicerad värld att leva i dag.
Både för barn,gamla och unga.
Vi har på många platser i världen ett enormt överflöd men känner oss ändå inte nöjda, tillfreds med oss själva och våra liv.
På andra ställen svälter människor till döds,spränger varandra till döds eller dör i brist på rent vatten.
En kontrasterna värld med både så mycket vackert och så mycket rikedom på alla sätt men också en trasig värld med så mycket elände,tragik och ren ondska.
En värld där vi gör både människor, våra djur och vår natur illa men också en värld med så mycket medmänsklighet och omsorg om djur och natur.
En värld som står där och väger men där det goda och positiva har övertaget.
I grund och botten har de allra flesta av oss en inre godhet.
Kan vi förmedla den godheten på olika sätt och sprida ringar på vattnet så ger det eko ut i universum.
För en bättre värld för alla krävs att vi ger upp vårt ego och förstår att vi tillhör något större än oss själva.
För att någon ska få det den behöver kanske jag måste ge upp något jag egentligen inte behöver.
Ingen skulle behöva vara fattig på denna jord och behöva sakna det allra mest grundläggande om vi alla insåg att vi hör ihop.
Det jag gör mot andra gör jag också mot mig själv. På gott och ont.
Alla kan vi skicka vidare goda tankar, handlingar, överflöd och vår tid till andra.
De stjärnor vi samlar i himlen är det goda du gör i livet på olika sätt.
Det goda du gör mot dig själv genom att göra gott för andra.
Allting handlar egentligen om kärlek.
Att älska sig själv och andra.
Göra gott här på jorden och förstå att den hand du räcker ut gnistrar mer än alla diamanter.
Allt gott.
❤️❤️❤️
Kram från
Annica

Charlotta 28 maj, 2018 - 08:57

Så fint och så sant Annica, tack för dina kloka tankar! Kram! ❤
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI