Home Inspiration/medvetenhet Fem saker de flesta ångrar på sin dödsbädd

Fem saker de flesta ångrar på sin dödsbädd

by Charlotta

Har du också en känsla av att vi människor kanske fokuserar vår kraft, tid och energi på fel saker? Att det vi nojar om och eldar upp oss över inte borde ha så stor betydelse, egentligen inte har så stor betydelse. Men att vi någonstans missade den kursen i vår utbildning där man lär sig att bortse från bagatellerna och fokusera på det som verkligen är viktigt?

För några år sedan skrev en sjuksköterska en bok om just detta att ångra saker på sin dödsbädd, och vad det är man inser att man borde ha gjort annorlunda när man väl ligger där inför det oundvikliga slutet.

Sjuksköterskan heter Bronnie Ware, hon jobbade under många år med palliativ vård i Australien, och boken hon skrev heter just ”The top five regrets of the dying”. Genom Bronnies och hennes patienters försorg har vi nu alla möjligheten att göra de där förändringarna i tid så vi slipper ångra oss när det är för sent att ändra på något.

Det som flest människor ångrar inför döden är följande fem saker:

  1. Jag ångrar att jag inte haft modet att leva enligt mina drömmar.
  2. Jag ångrar att jag jobbade för hårt.
  3. Jag önskar att jag haft modet att uttrycka mina känslor.
  4. Jag önskar att jag hade haft bättre kontakt med mina vänner.
  5. Jag önskar att jag hade unnat mig att vara lyckligare.

Dessa saker har inget med pengar, utbildning, status eller framgång att göra, det är grundläggande sociala och kärleksfulla handlingar mot en själv och mot sina närståenden.

Att inte låta sina handlingar och beslut grundas på någon annans tankar och synpunkter, att ta sig tid att njuta av livet i stunden och att inte vara så hård mot sig själv. Kanske störst av allt är enligt mig punkt nummer fem, att inse att lycka inte är en destination utan något vi väljer genom att tillåta oss att vara lycklig.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI