Home Inspiration/medvetenhet Första steget är att veta vad du vill

Första steget är att veta vad du vill

by Charlotta

I mitt coachingarbete träffar jag ofta på människor som är missnöjda. Det kan vara att de är missnöjda med sin jobbsituation, med hur relationen fungerar eller inte fungerar, med sin partner, med sig själva eller med livet i allmänhet.

Att få höra att någon är riktigt missnöjd, så missnöjd att de inte står ut längre och vägrar acceptera tingens ordning en enda dag längre, är något av det bästa jag vet och det gör mig lika glad varje gång.

Inte för att jag är sadistiskt lagd och önskar mina medmänniskor eländiga liv, tvärtom så är det så långt ifrån sanningen man kan komma. Utan för att ett riktigt kraftfullt och geuint missnöje är den absolut bästa utgångspunkten för att förändra en situation till något bättre.

Så länge man bara är lite smått missnöjd, retar sig lite ibland men ändå kan acceptera att saker och ting inte är som man vill, så kommer man aldrig att göra något åt det utan bara fortsätta att lida i det tysta. Men när man sätter ner foten och inom sig skriker ”JAG VÄGRAR ATT HA DET SÅ HÄR LÄNGRE!”, det är då det börjar hända grejor.

När man bestämt sig för att det nu är nog, så är nästa steg att formulera vad man vill ha istället för det man har. Vad vill jag egentligen? Vad vill jag jobba med? Hur vill jag känna mig efter en dag på jobbet? Vad behöver jag från min partner? Hur vill jag att vår relation ska fungera? Vilka förväntningar har jag på mig själv? Vad vill jag med mitt liv?

Fråga ett litet barn vad det vill och du kommer att få ett snabbt och rakt svar, men fråga en vuxen person och det blir ofta alldeles tyst medan du möts av en förvirrad blick. Att veta vad man vill kan vara en riktig svår fråga att svara på, för som vuxen lär man sig att låta ”vill” stå tillbaka för ”måste” och ”bör”, och ganska snabbt lär man sig att inte alls tänka på ”vill” eftersom det skapar bara frustration när man upplever att det är nödvändigt att leva efter ”måste” och ”bör”.

Men sanningen är den att om man inte är klar över vad man vill så kommer man aldrig att få det.

Om du inte vet vart du ska så har du ingen möjlighet att ta dig dit. Oavsett var du befinner dig så spelar det ingen roll hur detaljerad karta du har eller hur avancerad kompass du har, för om du inte vet målet för din färd så kan du inte ta dig dit.

Och du måste vara specifik, det räcker inte att säga att du vill ha ett bättre jobb eller en bättre relation eller ett roligare liv, du behöver precisera vad bättre och roligare betyder för dig i just de sammanhangen.

Betyder ett bättre jobb mer ansvar, större kontor eller kanske kortare arbetstid? Betyder en bättre relation fler djupa samtal, färre aktiviteter tillsammans eller kanske mer sex? Betyder roligare liv fler vänner, mer tid för dig själv eller kanske att du lär dig uppskatta det du har mer?

Så, vad vill du?

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI