Home Inspiration/medvetenhet Har du drabbats av ”När jag bara…”-sjukan?

Har du drabbats av ”När jag bara…”-sjukan?

by Charlotta

Väntar du på att sista pusselbiten ska falla på plats i ditt liv så att du verkligen kan börja leva på riktigt? Känns det meningslöst att göra saker eftersom du inte har allt det som du tycker du behöver, eller som man ska ha för att göra det du vill göra och leva så som du egentligen vill leva? Går dina tankar i de här banorna?

  • När jag bara träffa en partner ska jag njuta av fredagsmys och bjuda hem vänner på middag varje helg.
  • När jag bara får det bättre ekonomiskt ska jag börja leva på riktigt, åka på semester och ha roligt.
  • När jag bara mår bättre ska jag börja gå ut mer och träffa folk och bli mer social.
  • När jag bara hittar en ny bästa vän ska jag resa och uppleva mer av världen.

Om det är så dina tankar går är risken stor att livet kommer springa ifrån dig medan du väntar på att det ska börja. De där lyckliga dagarna som du väntar på, när alla bitar fallit på plats och du har allt som du tror behövs för att må bra och vara lycklig, de kommer inte av sig själv. Kanske kommer de inte alls i den form som du väntar på.

Lycka är inte något som magiskt kommer till dig när vissa kriterier är uppfyllda. Lycka är ett val och ett beslut som du själv fattar, när som helst, var som helst och under vilka omständigheter som helst. Kan du inte vara lycklig under de omständigheter du lever just nu så är chansen stor att du aldrig kommer att tycka att du har tillräckligt för att vara lycklig.

Det finns alltid något att oroa sig för och det finns alltid en anledning att vara olycklig om du väljer att tillåta de tankarna att ta överhand. Första beslutet är alltså att inte tillåta de tankarna att ta överhand, att när de dyker upp i huvudet inte tillåta dem att bygga bo där utan att omgående köra dem på porten igen

Den mänskliga hjärnan är inte automatiskt inställd på att vara lycklig, det den är inställd på är överlevnad, och när vi inte längre behöver slåss för att överleva så går de delarna gärna på tomgång och uppfinner problem som vi måste brottas med för att överleva.

Vill du vara lycklig så är det alltså ett beslut du måste fatta, ett beslut som dessutom behöver backas upp av handlingar och tankar som leder dig i rätt riktning.

Så allt det du tänker att du ska göra ”när du bara..”. Vad hindrar dig från att göra det redan nu istället? Åk på resan även om du inte har en vän att resa med, ha fredagsmys i soffan även om det bara är du och hunden, fira semester med brännboll och grillning i parken även om du inte har råd att åka iväg, gå en runda runt kvarteret och prata en stund med grannen även om du inte orkar gå på den där festen.

Det du inte har och som du tror hindrar dig från att göra och uppleva saker består av kanske 20 procent av den totala upplevelsen. När du avstår från att leva livet till fullo så missar du 100 procent av upplevelsen när du egentligen skulle kunna få 80 procent av den redan nu.

Tänk om du aldrig får den där 100 procentiga upplevelsen, då har du missat ett helt liv fullt av 80 procentiga upplevelser, alltså nästan fullkomliga, bara för att du inte var villig att ge avkall på de sista 20 procenten. Är inte det att lura dig själv på det som är själva livet?

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI