Home Inspiration/medvetenhet Har du valt rätt förebilder?

Har du valt rätt förebilder?

by Charlotta

Den amerikanske motivationsgurun Jim Rohn lär ha sagt något i stil med att om du vill ha framgång ska du studera framgång, om du vill ha lycka ska du studera lycka, och du vill ha kärlek så ska du studera kärlek. Vad den metoden egentligen säger är att oavsett vad det är du söker så har du störst chans att finna det om du gör det till en del av ditt liv i teorin innan det finns där i praktiken.

Du kommer inte att bli framgångsrik genom att spendera all din tid med människor som är besvikna på livet och ser sig själv som misslyckade. Du kommer inte att bli lycklig genom att bara lyssna på olyckliga människors beskrivning av hur de lever. Du kommer inte att finna kärlek genom att umgås med människor som hatar och sprider hat.

Det du bjuder in i ditt liv, det du studerar, det du tar till dig, det du lär dig mer om, det du är nyfiken på och det du praktiserar är det som kommer att ta allt större plats i ditt liv tills det blir en naturlig del av det. Det är ett faktum som man gör klokt i att använda till sin fördel.

Det kan falla sig naturligt att man söker sig till likasinnade, till människor som befinner sig i ungefär samma livssituation och där man känner sig förstådd och får sympatier, det är inget fel i det och det har definitivt sin tid och plats. Men man bör ha ett visst mått av medvetenhet kring vilken framtid man odlar i den sortens sammanhang.

Under min långa tid som sjuk har jag deltagit i en hel del grupper och forum för människor med liknande hälsoproblem, och jag vet av erfarenhet att det är lätt att det blir en trivsam klubb som man kanske ogärna söker sig utanför. Problemet är att man inte blir frisk av att odla sin sjuka sida, och om man har en önskan om att bli frisk så är det inte till någon hjälp att bli alltför bekväm i sin sjukdom.

Det betyder inte att man ska isolera sig i en gräddfil där man bara omger sig med friska, lyckliga och framgångsrika människor, men det betyder att man mycket medvetet ska välja sina förebilder, och vilka människor man lyssnar mest på och tar intryck av. Sjuka människor kan inte lära dig hur du ska göra för att bli frisk, lika lite som människor utan framtidstro kan lära dig hur du känner hopp och tillit.

Att välja rätt förebilder innebär att man har någon annans framgång att luta sig mot när man själv är på väg att tappa hoppet, att man inte bara har en mental bild av vart man är på väg utan en fysisk förebild som har lyckats med det man själv försöker göra. Styrkan och motivationen det ger att veta att det är möjligt kan vara skillnaden mellan att ge upp och att fortsätta kämpa.

/Charlotta

6 comments

H 25 juni, 2017 - 15:45

Glad fortsättning på midsommar Charlotta 🙂

Charlotta 25 juni, 2017 - 15:51

Tack detsamma H! 🙂
/C

Ingemar Karlsson 25 juni, 2017 - 23:50

Ja, det stämmer ju till punkt och pricka. Problemet tycker jag snarare kan vara att hitta just rätt förebild med utgångspunkt från sin egen specifika situation, och vart man vill komma. Som exemplet ovan med att bli frisk, så gäller det ju att hitta en person som har haft ungefär samma sjukdomsbild och så blivit frisk och skapat det liv man önskar sig. Våra livssituationer kan ju ofta vara ganska olika.
/ Ingemar

Charlotta 26 juni, 2017 - 09:03

Det är sant, jag tror att man får vara lite generös i sin jämförelse och inte kräva alltför detaljrik överensstämmelse. När jag var som sjukast så valde jag förebilder som på naturlig väg hade blivit friska från sjukdomar som sjukvården påstod vara kroniska. För mig räckte det som inspiration, det behövde inte vara exakt samma hälsoproblem som jag hade utan jag räknade med att om kroppen kan läka ut en kronisk sjukdom så kan den läka ut alla, det handlar bara om att ge den rätt förutsättningar.
/C

Louice 26 juni, 2017 - 08:21

Tack för dessa tankar och uppmaningen att söka och identifiera sina förebilder. Bär med mig detta under dagen🍀Spännande 🍀

Charlotta 26 juni, 2017 - 09:00

Tack för att du läser Louice.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI