Home Inspiration/medvetenhet Hitta din kraft och ditt självförtroende

Hitta din kraft och ditt självförtroende

by Charlotta

De flesta av oss är onödigt bra på att förstora upp våra misstag och svagheter och sorgligt dåliga på att uppmärksamma våra styrkor och det vi gör bra. Till viss del kan vi nog skylla på Jante och ”inte ska väl jag”-filosofin, men det är mer än så, jag tror också att det handlar om något av en misstolkning.

Vad jag har hört från många är att de visserligen skulle vilja känna sig starkare och tycka att de var riktigt bra på saker, men att den tanken samtidigt gör att de känner det som om det är på någon annans bekostnad. Som om livet skulle vara ett nollsummespel där någon annan måste känna sig mindre och må sämre för att du ska kunna känna dig starkare och må bättre.

Så är det inte. Livet är inte ett nollsummespel, livet är precis som universum expanderande, tänk bara på hur ekonomin har vuxit, mängden pengar i världen idag är inte densamma som för några hundra år sedan.

Att du känner dig stark och full av självförtroende innebär alltså inte att du gör det på någon annans bekostnad, du blir inte stark och självsäker av att trycker ner någon annan utan av att lyfta och uppmärksamma dig själv. På motsvarande sätt hjälper du inte någon annan genom att själv spela liten och obetydligt, tvärtom är du till störst hjälp för andra när du står i din kraft och utnyttjar din fulla potential.

Så länge du väljer att göra gott med det du har och det du är, det är naturligtvis en grundläggande förutsättning. Vill man skada och göra illa kan så kan man göra det utifrån alla lägen, precis som man kan göra gott utifrån alla lägen. Det som skiljer är bara hur mycket kraft man kan lägga bakom det man gör.

För att inventera vilka resurser du faktiskt bär inom dig, som du kanske inte är medveten om, så sätt dig ner och gör en lista över ditt liv. Skriv ner alla bra saker du har åstadkommit, allt du har lyckats med, alla svårigheter du har tagit dig igenom, alla tillfällen då du kunde ha gett upp men istället fortsatte att kämpa, allt gott du gjort för människor, djur och natur, för kultur och historia, och allt som du har bidragit med.

När listan är klar funderar du över hur mycket styrka och kunskap som det har krävts att vandra din livsväg och hur mycket du har lärt dig och utvecklats genom allt du har upplevt. Där har du din styrka och ditt självförtroende.

Hur skulle du rimligtvis kunna ha klarat av allt det utan att vara en oerhört stark och klok människa, utan att ha inre resurser som är i princip bottenlösa och utan att ha ett högre jag som guidar dig på vägen? Det hade du inte.

Saken är den att du behöver inte skaffa dig kraft och styrka, du behöver bara hitta den du redan har. Och när du hittar den, och du inser vilken resursstark och fantastisk människa du är så kommer självförtroendet av sig själv.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI