Home Inspiration/medvetenhet Hur man gör en känslomässig helomvändning

Hur man gör en känslomässig helomvändning

by Charlotta

Vissa dagar känns det som om ingenting får vara enkelt i livet och att allting som rimligtvis skulle kunna gå fel självklart också går fel. Börda läggs till börda tills även den minsta bagatell blir ett oöverstigligt berg som får en att vilja sätta sig ner och bara ge upp.

Istället rycker man upp sig och klistrar på ett ansträngt leende och hoppas på att det ska kännas bättre i morgon, och sedan dagen därpå, och dagen efter det. Dagarna går och efterhand börjar det kännas som om man fastnat i en lokal version av ”Groundhog day” och som om det roliga och upplyftande livet blir allt mer osannolikt.

Efterhand som alla livets bördor blir tyngre och tyngre att bära omkring på, och ljuspunkterna samtidigt lyser med sin frånvaro så börjar humöret påverka handlingsförmågan och energinivån. Mindre och mindre blir gjort, och lusten att ta sig för saker blir mer och mer sällsynt.

Man önskar att man ville, men allt känns bara så himla trist och tröttsamt. Kanske börjar man umgås med tankar som att ”det är nog så här livet ska se ut framöver”, eller ”jag har väl haft mina glansdagar, det bästa ligger helt enkelt bakom mig”. Men det finns som tur är ett förvånansvärt snabbt och enkelt sätt att vända på en sådan sinnesstämning och få gnistan och lusten tillbaka.

Knepet är att ta itu med några gamla surdegar och bli klar med dem. Alla har vi saker som finns uppskrivna på vår mentala ”att göra-lista” men som får stå tillbaka för att det inte är något som är akut. Saker som borde göras men som lika gärna kan vänta till en dag man har bättre med tid och mer energi.

Det kan vara saker som att ta ner och lägga undan julpyntet, stryka tvätthögen, rensa i kökslådan, städa kylen, tvätta bilen, rensa på skrivbordet, putsa fönsterna eller kanske stuva undan barnens urvuxna kläder. Ofta är det saker som inte tar mer än en timme att göra, många gånger mycket mindre än så, men ändå kan det vara så otroligt svårt att komma sig för att faktiskt göra det, så svårt att det inte blir gjort.

Men trots att man intalar sig att det kan vänta så ligger det omedvetet där som en tyngd på axlarna och gnager på det dåliga samvetet, och med ett gäng punkter på listan så blir det en stark orsak till att man tappar tron på sig själv och livet, och att den mentala rullgardinen långsamt men säkert dras ner.

Välj två saker från din lista och gör dem samma dag. Fundera inte på att det tar emot eller hur jobbigt det känns utan bara gör det utan att tänka på det. När du är klar kan du nästan känna hur nöjdheten sprider sig i kroppen och hur ditt sinne blivit flera kilo lättare. Gå och lägg dig med den nöjda känslan i kroppen och vakna med en oväntat positiv känsla och kanske till och med ett leende på läpparna.

Vill du ta hem ett känslomässigt storslam så fortsätter du nästa dag och bockar av en eller ett par saker till på listan. Efter det kommer du att vara så nöjd med dig själv att du känner hur energin spritter i kroppen och hur framtiden plötsligt ser väldigt ljus och hoppfull ut.

Effekten av att få undan något som fungerat som en mental tyngd, ett dåligt samvete och ett måste är, i all sin enkelhet, ofta oväntat stor och väldigt tillfredsställande. Så vilka punkter ska du bocka av från din lista idag så att du kan känna dig gladare och mer hoppfull i morgon?

/Charlotta

4 comments

Hanna 23 januari, 2017 - 09:10

Hej, ja dessa känslor, som sätter krokben, rätt ofta. Viär 3 systrar och vi är olika, men äldst och yngst har känslor som spökar, vi diskuterar, håller på med personlig utveckling, analyserar, läser och lär. Hela tiden, sen mellansystern, hon förstår inet av det vi talar om, allt sådant med känslor rinner av henne ”skitsnack” säger hon, Så gott hjärta hon har, det vet vi och känner, men så lika i är. Önskar det runnit av mig mycket lättare allt. Mellansystern bara skrattar, ”det är väl absolut inget att bry sig om” asch då” ler hon, jobbar på och trivs med livet. Även om vi vet att hon har sitt där bak i ryggsäcken, ganska mycket. Men hon jobbar på och trivs, för det mesta, men det d, dägker upp en bitterhet, diskussionen när vi ses är negativ, klagande. Men med hjärta ändå. Minsta systern och mellansystern, när de möts blir det ganska destruktiva samtal, pratat ur sig. Där vill jag aldrig jag vara, är annorlunda och ser saker på ett annat sätt än det vanliga gala familjemönstret. Därför blir jag nog inte förstådd heller av dem. Ja, dessa känslor, och funderingar. När man bara skall leva, vara tacksam och njuta. Så går et galet då ochh då, man trasslar in sig i sitt eget ”dumma”. Men det är, tror jag, därför vi är här på jorden, för att utvecklas. En helt annan sak, varför väljer jag då de män jag gör, Ingen i familjen förstår mig, jodå, det hörs fnysningar…men jag vet nu, De har känslor, åt alla håll….Tack för din härliga blogg 🙂

Charlotta 23 januari, 2017 - 09:46

Hej Hanna, jag skrev dagens inlägg redan igår kväll, och nu vet jag varför det handlar om det det gör. Synkronisitet tror jag visst det kallas. 😉 Håll till godo!
/C

Lisa Engelke 1 februari, 2017 - 19:55

De sista meningarna är verkligen sanna och mycket förändras när man lär sig tillämpa detta.

Charlotta 1 februari, 2017 - 20:02

Visst är det så! Välkommen hit Lisa. 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI