Home Inspiration/medvetenhet Hur man hittar gnistan att orka hela vägen

Hur man hittar gnistan att orka hela vägen

by Charlotta

Händer det att du funderar över ditt liv och undrar varför det inte blivit som du tänkt dig, varför dina planer och drömmar aldrig verkar kunna bli verklighet och varför det känns som om du alltid jobbar i uppförsbacke?

Händer det också att du med viss avundsjuka tittar på andra som har lyckats med saker som du också vill göra, som är framgångsrika på områden där du också vill vara framgångsrik, och undrar varför de kan när du uppenbarligen inte kan?

Om det händer så är du långt ifrån ensam, väldigt många människor lever större delen av sina liv med frågor som dessa allt medan frustrationen och besvikelsen blir till en naturlig del av livet. Kanske även i sällskap av en del bitterhet.

Är det förutbestämt att bara vissa får lyckas och att det för alla andra inte ens är lönt att försöka? Nej så är det inte, men jag tror att många av oss lyckas dribbla bort våra egna chanser i vår iver att vara förnuftiga och att inte utsätta oss för risken att bli besvikna.

När vi sitter där med våra framtidsdrömmar och planer så tror jag att de allra flesta av oss har den där lilla rösten inom oss (eller får den levererad utifrån av någon ”omtänksam” person) som säger att vi inte ska ta oss vatten över huvudet, att vi ska inse våra begränsningar, inte göra oss till åtlöjen genom att gapa över för mycket, och inte heller begära det orimliga.

Svenska språket har en hel uppsjö med uttryck som beskriver att det är klokt att hålla sig på mattan och ”bli vid sin läst” för att livet ska gå en väl, inte konstigt att vi har det i ryggmärgen, men tyvärr är detta kanske det sämsta råd man kan ta om man vill förverkliga drömmar.

För vad som händer när man lyssnar till den sortens råd är att man satsar halvhjärtat, att man inte siktar på sitt verkliga mål utan en god bit under på ett mål som man upplever som mer rimligt. Det i sin tur innebär att målet redan från början bara känns halvkul, eller kanske inte ens det. Kanske känns det så futtigt att man inte ens har lust att anstränga sig för att målet inte är tillräckligt lockande och därmed inte värt besväret.

Det man egentligen borde göra är att sätta upp ett mål som är så enastående spännande och lockande att entusiasmen flödar och det spritter i hela kroppen av bara tanken på att börja närma sig det. Ett sådant mål som är så livsförändrande att man är beredd att kämpa hur mycket som helst och hur länge som helst för att nå dit, eftersom det garanterat skulle vara värt det.

Det är den sortens mål som släpper fram din egentliga kapacitet, som får det att brinna i bröstet av lust och passion, och som får dig att både orka och vilja fortsätta även när du stöter på motgångar och det tar emot. Om du bara har ett halvkul mål när det i perioder blir kämpigt så ger du garanterat upp, men om målet är fantastiskt så lyfter du blicken och bestämmer dig för att inget ska få stoppa dig.

/Charlotta

13 comments

Annica 6 december, 2017 - 16:34

Ibland möter du som människa svårigheter i livet.
Svårigheter i form av människor och händelser som får dig att tro att du inte betyder något.
Människor som sårar, kränker och gör andra illa.
Ibland omedvetet och ibland medvetet.
Som skadar andra fast de egentligen mår väldigt dåligt själva och inte vet hur de ska kanalisera sin egen oro, vrede, sorg eller vad det nu kan handla om.
Möter du som barn under din uppväxt dessa svårigheter kan det vara så svårt att som vuxen känna denna tillit till dig själv.
En otrygg uppväxt kan skapa denna känsla av otillräcklighet och rädsla för att misslyckas.
För hela din uppväxt har du tvingats balansera andras kaotiska känslor och inte fått tid eller möjlighet att bygga upp en egen tillit till dig själv och din egen förmåga.
Då kan livet kännas som en uppförsbacke och du kan behöva mycket stöd i ett vuxenliv för att läka och hitta kärleken och tron på dig själv igen.
Vi människor är ju fantastiska var och en av oss.
Vi klarar mycket mer än vi ofta tror.
Många av oss behöver hitta tillbaka till de där drömmarna vi hade .Det är aldrig försent även om vi ibland intalar oss själva att det är så.
❤❤❤
Allt gott.
Kram från
Annica

Charlotta 6 december, 2017 - 16:48

Tack för att du delar med dig Annica.
/C

anna 7 december, 2017 - 10:55

Tack för en väldigt sann och vacker kommentar Annica. Det behövde jag höra idag ❤️

Hanna 7 december, 2017 - 16:38

Precis! :-). Här gäller det att var modig. Berätta för dem som är positiva, stöttar i framåtskridandet, bara dem! Hälsning Hanna

Charlotta 7 december, 2017 - 17:12

Det kan vara en god idé om du är rädd att påverkas av att människor i din närhet tycker du gör fel. Annars är det generellt positivt desto mer du pratar om dina mål och planer eftersom det befäster dem och hjälper dem att manifesteras.
/C

Lisbeth 8 december, 2017 - 21:38

Hej min erfarenhet är den att många människor agerar som bromsklossar.
Jag tror att det är väldigt viktigt att undvika att alltför mycket dela sina mål med andra och framför allt dela saker med rätt personer.
Många människor har en helt annan bild av verkligheten, så de försöker ta kontroll och agerar som bromsklossar.
I stort sett har jag endast lyckats nå mina egna mål när jag har hållit dem för mig själv.
Min modell har blivit att söka information lite mer utanför min egen grupp och familj just för att få större handlingsfrihet och också bredare informationsbas. Jag säger inte att det är fel att dela sina planer med människor som förstår och som är goda och kloka.
Men många gånger har de som man anförtor sig för helt andra perspektiv.
Hur många gånger har inte den som blivit hindrad att utveckla sig fått höra: Det är bara för ditt eget bästa!

Charlotta 8 december, 2017 - 22:14

Var och en måste följa sin egen väg, den som känns rätt och mest meningsfull. Personligen lever jag så mycket jag kan efter attraktionslagen eftersom det är det som har gett mig bäst resultat och bäst erfarenheter. Att dela tankar och planer med någon är en sak, att ta andras råd och ta till sig deras åsikter är en helt annan. Det är fullt möjligt att prata om sina mål för att stärka dem och hjälpa dem att manifesteras och samtidigt inte tillskriva de eventuella negativa kommentarer man får tillbaka något värde, men om man föredrar att hålla sina planer för sig själv går det lika bra. Det som är vitkigt är att man själv känner entusiasm och passion för det man vill göra, och tillit till att man kommer att klara det.
/C

Lisbeth 8 december, 2017 - 23:09

Tack för att du finns! Jag tycker äntligen att jag i din blogg och i dina kloka svar har funnit en plats för ömsesidig inspiration.
Att vi måste hitta mer ballanserade sätt att möta framtiden är solklart.
Det räcker inte bara att vilja mycket, man måste också förstå och kunna mycket för att inte göra alltför stora och konsekvensfulla misstag.
Historien kan lära oss mycket om detta.
För att ta ett exempel ur historien kan vi se på vad som hände när Mao Tze Tong i Kina vilje höja landets skördar.
Han hade för lite kunskap om hur naturen fungerar! Trots detta bestämde han att alla människor i landet skulle skrämma ihjäl så många fåglar som möjligt. Efter 3 dagar hade de flesta fåglarna flugit ihjäl sig.
Första året blev skördarna lite större men ganska omedelbart tog insekterna över och det utbröt svält och ekologisk oballans.
Kineserna tvingades att tillgripa kemisk kjemisk bekämpning som i sin tur tog livet av även bin och humlor.
Än idag tvingas Kineserna att för hand pollinera sina mandelträdsodlingar. Handpollinering är inte ens i närheten av binas effektivitet,
så än i dag är skördarna reduserade.
En sådan konsentration av makt och möjlighet att utöva makt över stora områden, anser jag vara direkt farlig.
Alla ideer måste först prövas innan de sätts i verket. Konsekvensanalys.

Charlotta 8 december, 2017 - 23:32

Med stor makt följer stort ansvar, tyvärr är inte alla med makt redo att axla det medföljande ansvaret men det är en del av mänsklighetens lärdom. För att tillfullo uppskatta naturens komplexa perfektion behöver vi uppleva rädslan att förlora den. För några hundra år sedan var detta självklar kunskap för de flesta eftersom de levde nära naturen, idag lever de flesta långt från naturen och har tappat förståelsen och respekten för den. När vi kommer på avvägar kommer vi förr eller senare att få upplevelser som uppmuntrar oss att omvärdera våra ställningstaganden och återskapa förlorad kunskap, ibland är den processen mer smärtsam och dramatisk än annars.
/C

Lisbeth 8 december, 2017 - 23:56

Kanske är det dags att omvärdera den pyramid formade maktstrukturen som den alenarådande styrelse formen.
Jag har hört att kvinnor har en mer cirkulär ledarstruktur.
Har du några tankar och synpunkter kring detta?
Uppenbarligen har ju kvinnliga styrelseskicksmodeller inte prövats i någon större omfattning. Alltså är det inte skrivet i sten att detta system skulle fungera bättre.
Att vi måste ha någon form av styrelseskick och logistiksystem för makt och beslut ser jag som nödvändigt. Samtidigt med ballans och ansvar och kunskap till oss alla.

Charlotta 9 december, 2017 - 10:35

Jag är övertygad om att både kvinnor och män behövs i lika delar och att det är den sortens samhällsstruktur som vi är på väg mot. Dock tror jag inte på att implementera den typen av förändringar med tvång utan att det blir bäst om förändringen får mogna fram organiskt av egen kraft.
/C

Lisbeth 9 december, 2017 - 12:17

Tack än en gång för ditt kloka svar!

Charlotta 9 december, 2017 - 12:36

Tack för ditt intresse! Om fler hade ställt den typen av frågor (både till sig själv och andra) hade världen sett annorlunda ut. ❤️
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI