Home Inspiration/medvetenhet Hur ska man leva när snart allting är skadligt?

Hur ska man leva när snart allting är skadligt?

by Charlotta

Ibland kan det kännas som om det är alldeles hopplöst svårt att göra rätt, att det till och med är praktiskt omöjligt att göra bra och hälsosamma val eftersom det inte längre finns någonting som är helt igenom gott och ofarligt. Hur bra något än är så finns det alltid en baksida, lyssnar man på vad alla säger är allt farligt och man kan t ex få cancer av allt ifrån socker, avgaser, alkohol och cigaretter till mat, kläder, hygienartiklar, leksaker och möbler.

När det inte finns en möjlighet att göra rätt infinner sig lätt en hopplöshet som gör att man får lust att strunta i alltihop och bara vältra sig i allt det dåliga istället. Det går ju ändå inte att leva helt hälsosamt så då kvittar alltihop och man kan lika gärna leva helt ohälsosamt, typ.

Anledningen till att det kan kännas så överväldigande svårt är tyvärr att det är så vår verklighet för närvarande ser ut. Vi människor har av oförstånd försatt oss själva i en sits där vi lever så onaturligt att nästan allt vi gör, äter, dricker och använder är skadligt för oss i långa loppet. Det är just därför medvetenheten om ekologiskt, naturligt, oprocessat, osv är så viktig. Vi måste hitta fram till ett naturligare sätt att leva om vi inte ska förgöra oss själva på kuppen.

Samtidigt behöver vi orka hantera situationen som den ser ut just nu, innan vi har hittat vägen till en bättre livsstil. Det hade varit fantastiskt om vi hade kunnat hoppa dit i ett enda stort skutt, om plötsligt en dag när man gick in i mataffären var allting ekologiskt, naturligt framställt och närodlat, alla transporter utan farliga utsläpp och alla andra skadliga ämnen utrensade från vår miljö. Men tyvärr är det en transportsträcka dit och under den tiden behöver vi kunna leva och må bra ändå, utan ångest och dåligt samvete.

Lösningen ligger i att inte se det som en ”antingen eller”-situation, utan som en ”lite i taget”-situation och en ”allt är bättre än inget”-situation. Som individ kan man omöjligt kompensera för att det finns systematiska fel i så gott som alla produktionsled i alla branscher som gör att slutprodukten är allt annat än hälsosam. Vissa saker får man bara acceptera att man just nu inte kan göra något åt, och istället fokusera på det man kan göra något åt.

Och även när det gäller det man kan göra något åt, i de fall man kan förändra sitt beteende, sina vanor och sin konsumtion genom att välja bättre alternativ med mindre negativ påverkan på både den egna hälsan och miljön, så behöver man tillåta sig att ta förändringen stegvis. Att förändra allt på en gång är en omänsklig uppgift som har alla förutsättningar att bli så överväldigande att man snabbt återgår till sina gamla vanliga ohälsosamma val igen.

Framgångsfaktorn handlar om att ta lite i taget och göra bättre val där det känns möjligt och rimligt. Efterhand som man börjar göra bättre val kommer det att kännas naturligt att göra fler och fler bättre val, och innan man inser hur det gick till har man på bara några år gått från att inte orka tänka på vad som är hälsosamt och miljövänligt till att ha det som en naturlig del av sina urvalskriterier i alla delar av livet.

Ett bra sätt kan vara att börja välja ekologiskt i de fall man har möjlighet till det och att varje gång man behöver köpa något nytt (rengöringsmedel, hygienprodukter, kosmetika, leksaker, kläder, möbler, osv) fråga sig dels om det finns något bättre alternativ än det man hade senast och dels om man är redo att göra det valet. En annan relevant fråga i det sammanhanget, speciellt när det gäller prylar, är om man verkligen behöver köpa något överhuvudtaget.

Varje liten förändring i rätt riktning är positiv för det finns inget bra val som är för litet för att vara betydelsefullt. När det gäller kroppens, naturens och planetens hälsa och välbefinnande är varenda enskild handling betydelsefull hur liten den än är och varje bra val en god gärning.

/Charlotta

4 comments

Annica 20 juni, 2018 - 08:07

Tack för en bra text.❤️❤️❤️
Det är just det där med att ta små steg mot en förändring. Att varje steg är ett steg som betyder något utan
att man för den skull nått målet än.
Dagens samhälle med all kunskap om allt som är bra men också farligt eller mindre bra skapar också
många gånger stress men ökar samtidigt vår medvetenhet vilket är bra.
Vi vill så mycket, gapar efter mycket och mister ibland hela stycket fast vi vill något gott egentligen både med oss
själva och världen.
Min mormor blev 94 år.
Säkert hade hon bra gener men levde i en tid då samhället såg annorlunda ut.
Hon mådde bra hela sitt liv. Yrkesarbetade,umgicks med vänner,barn och barnbarn och tror jag upplevde
mycket harmoni i livet.
Hon var ingen renlevnadsmänniska. Älskade hembakta bullar,gräddsås och smör i maten men åt ett äpple eller banan ibland.
Cyklade,promenerade,var i naturen och plockade bär och blommor.
Löste korsord, handarbetade och bakade.Lyssnade på musik och gillade att sjunga när morfar spelade munspel.
Älskade att spela kort med oss barnbarn och att umgås.
Framförallt uppskattade hon fina relationer.
Hon är en av de finaste människor jag har lärt känna och jag ser fram emot att få träffa henne igen.
Framförallt kunde hon uppskatta små,enkla saker i livet. Sällan var hon stressad.
Idag ska det vara mycket av allt om det så gäller träning, arbete eller vad det nu kan vara.
Vi blir så enormt stressade av alla sjuka ideal och tappar känslan för ordet lagom.
Jag tror det är ett ord vi behöver påminnas om idag.
Det liv vi lever behöver levas i balans med ödmjukhet för att vi ingår i ett större sammanhang.
De saker vi gör stora och små påverkar andra ,både människa,djur och natur på olika sätt.
Blev så glad häromdagen då jag läste på text-tv att givandet bland oss svenskar har aldrig varit så stort
och att antalet döda människor i krig och konflikter sjunker trots alla rubriker om död och elände.
Tänker att den medvetandehöjning du skrivit om Charlotta är på väg och vi får vara med och upptäcka den.
Det är fantastiskt.😃
Idag ska jag tänka som jag tror det var Buddha ungefär sa: ”Varje dag föds vi igen.Vad vi gör idag är det som betyder mest.”
Allt gott❤️❤️❤️
Hoppas du får en fin midsommar.
Kram från
Annica

Charlotta 20 juni, 2018 - 14:14

Tack för din kloka och insiktsfulla tankar Annica, trevlig midsommar till dig också! Kram! ❤
/C

Lisbeth 10 augusti, 2018 - 02:44

https://youtu.be/pDg7tlEJD64

Hej! En mycket tankeväckande film om ,Plant based diet.
Jag har själv levt helt vegetariskt enligt konseptet : Levande Föda, sedan årsskiftet.
Detta har resulterar i en viktminskning fram till idag på 22 kg. Detta utan att vara det minsta hungrig. Mitt välbefinnande har ökat och jag känner mig som om jag har föryngrats rejält.

Jag skall passa på att ge lite reklam för Skeppsgården i Valdemarsvik.
Där har jag både gått på kurs och sedan varit praktikant och därmed fått möjlighet att befästa kunskaperna om Levande Föda.
(www.livingfood.nu)

Charlotta 10 augusti, 2018 - 07:43

Tack för dina tankar Lisbeth! Roligt att du har hittat en kosthållning du trivs med, jag kommer dock inte att publicera alla länkarna du postade eftersom jag anser det är viktigt att var och en fattar ett eget beslut när det gäller maten och därför inte vill bidra till att propagera för en viss diet. Vegetariskt (det som många numera väljer att kalla ”plant based”) passar en del men inte alla enligt min uppfattning.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI