Home Inspiration/medvetenhet Känns det jobbigt att semestern är slut?

Känns det jobbigt att semestern är slut?

by Charlotta

Du är inte ensam om att sakna semestern, de flesta människor tycker det känns motigt att gå tillbaks till jobbet och skulle gärna förlängt semestern med några veckor. När alarmet ringer i ottan och vardagsstressen sätter in är det lätt att få en känsla av instängdhet och att det är väldigt långt till nästa ledighet.

Men det finns några knep att använda sig av, både för att göra vardagen mer semesterlik och för att känna sig mer utvilad efter semestern.

Tips för att göra vardagen mer semesterlik:

  • Medan dagarna är långa och ljusa så planera in en trevlig aktivitet ett par dagar i veckan efter jobbet, ett restaurangbesök, en utflykt, grillning på stranden, en picknick i parken osv. Tänk medvetet på att behålla semesterkänslan.
  • Om du har möjlighet så jobba in tid så du kan flexa ut tidigt på fredagen eller börja efter lunch på måndagen så helgen blir länge och ger utrymme för ett förlängt semesterliv.
  • Tillåt dig att inte köra igång vardagsstressen direkt efter semestern utan behåll semesterlunken ett tag till. Alla aktiviteter och vanor behöver inte startas upp samtidigt utan det är okej att ge sig själv lite andrum och fasa in vardagen lite i taget.

Och om du redan nu vill börja planera för att nästa semester ska bli den bästa semestern någonsin.

Tips för att göra nästa semester bättre:

  • Planera bara in roliga saker som ska göras under sommarsemestern, förlägg allt annat (som renovering, storstädning, trädgårdsarbete, besök hos släkten osv) till helger och andra lediga dagar under året. Se till att hela semestern verkligen är just semester och går ut på att vila, umgås och ha trevligt.
  • Oavsett om du spenderar semestern hemma eller borta så gå in i semesterkänslan till 100% och låt alla måsten också ta semester. Det är lättare att släppa det dagliga om man reser bort, men med lite ansträngning går det precis lika bra hemma. Lev turistliv även om du är hemma, sov länge, strunta i att bädda, ät ute, ligg på stranden eller i parken och gör ingenting, flanera och titta på omgivningarna, lyssna på fågelsången, sitt en hel dag på ett café och läs en bok osv. Det finns alltid saker att upptäcka i sitt närområde som man inte hinner se till vardags.
  • Om du semestrar hemma så gör roliga och avkopplande utflykter för att få miljöombyte. Man behöver inte åka långt för att uppleva andra vyer och få ny inspiration. Gör något onödigt bara för att det är kul eller mysigt, som att boka övernattning på hotell i samma stad som du bor eller att åka till grannstaden för att äta lunch.
  • Tillbringa tid med dem du verkligen bryr dig om och som du kanske får för lite tid med till vardags, om det är familj, släkt eller vänner har ingen betydelse, men satsa tid och engagemang på att vårda och odla dina relationer, för det är något som du sedan har glädje av hela året.

Sedan finns det så klart de som tycker att semesterna var alldeles tillräckligt långt och att det är underbart att komma tillbaka till jobbet och få glida in i de välbekanta rutinerna igen. Förhoppningsvis känner du så för att du älskar ditt jobb och gillar struktur i ditt liv, och inte för att du är för stressad och uppe i varv för att kunna slappna av på semestern.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI