Home Inspiration/medvetenhet Låt kritiken lämna dina tankar

Låt kritiken lämna dina tankar

by Charlotta

Du vet väl att Livet speglar dig? Dina tankar, känslor och handlingar är som brevduvor som du släpper iväg och som förr eller senare hittar hem till dig igen. Det du sänder ut får du tillbaka.

Det är så lätt att vara kritisk, ofta är man det helt utan avsikt bara för att det har blivit en vana. ”Som hon ser ut, hur kan hon gå ut så där?”, ”Men jösses som han trängs, vem tror han att han är?”, ”Tänker de verkligen låta barnet stå där och skrika?”.

Man tänker kanske inte ens på det som kritik utan ser det som att man bryr sig, eller att man bara noterar hur saker och ting är, eller som att det är de andra som beter sig illa och därför har gjort sig förtjänt av kritik.

Men om man ska vara ärlig så har orsaken egentligen ingen betydelse. Det vi ser omkring oss dagligen är ögonblicksbilder av någons liv, där vi inte vet något om vad som hänt innan eller vad om kommer att hända efter. Vi vet bara hur det ser ut på utsidan i det ögonblicket och inget om vilka känslor personerna har på insidan.

Om man nu känner ett starkt behov av att ha åsikter så varför inte prova att byta ut kritiken mot sympati? Föreställ dig att den slarvigt klädda kvinnan har varit uppe hela natten och vakat hos en sjuk familjemedlem och nu var tvungen att trotsa tröttheten och oron för att gå ut och göra ett ärende.

Eller att mannen som trängs är stressad för att han blev kvarhållen på jobbet och nu är sen till mötet med sin flickvän, trots att han lovat att komma i tid den här gången. Eller att familjen med det skrikande barnet har tränat i månader på att få barnet att klara av att följa med och handla utan att få ett hysteriskt utbrott i affären, men att det som den här gången såg så lovande ut slutade i besvikelse än en gång.

Låt de kritiska tankarna spädas ut av sympati och förståelse, och bjud på ett varmt leende istället för en kritisk blick. Oavsett vad situationen egentligen handlar om så kommer ditt leende att vara oväntat och välkommet, och kanske kommer det att rädda någons dag.

Men med alls säkerhet så kommer det du sänder ut förr eller senare att komma tillbaka till dig själv, och vill du inte mycket hellre möta det där förstående leendet än den kritiska blicken?

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI