Home Inspiration/medvetenhet Låt promenaden bli en övning i mindfulness

Låt promenaden bli en övning i mindfulness

by Charlotta

Att bli mer medveten och kunna uppmärksamma och njuta av de små sakerna behöver inte vara svårt eller ta en massa extra tid i anspråk.

Mindfullness kan med några små knep bli en del av vardagen, ett andningshål och en energipåfyllare som du snabbt börjar se fram emot och längta till, och som du snart inte förstår hur du tidigare kunde klara dig utan.

Nästa gång du ska förflytta dig till fots mellan två ställen så ta lurarna ur öronen och stäng av telefonen och stoppa ner den i fickan eller väskan.

När du kommer utanför dörren börjar du med att ta ett djupt andetag och känna hur ny syrerik luft fyller dina lungor, hur kroppen rätar på sig och hållningen förbättras samtidigt som lungorna fylls med luft och hur stark det får dig att känna dig.

Sedan börjar då gå. Medan du går känner du hur dofterna förändras efterhand som du förflyttar dig, och i tankarna försöker du identifiera varje doft. Någon som steker köttbullar, en blommande syrén, avgaserna från en dieselbil, samma parfym som din före detta använde, osv.

Med blicken upplever du miljöerna runt omkring dig. Ett hus med en vacker tegelfasad som på avstånd bara ser röd ut men på nära håll visar upp en mängd olika nyanser mellan skarpt orange och mörkt rödbrunt.

Du noterar hur många träd det finns där du går och hur väldigt olika deras löv ser ut, att barken skiljer sig åt och att även trädkronornas form varierar. Du upptäcker att vissa av träden även blommar och att den sötsyrliga doften är nästan bedövande.

När du svänger av från trottoaren för att snedda genom parken känner du hur annorlunda det känns att gå på gruset, hur du kan känna de större stenarna genom sulorna på skorna, och du hör hur dina steg blir till en jämn rytm som påminner dig om en låt du gillar. Bara på skoj snitsar du till stegen och får till ett ”ba-dam” i rytmen.

Du ler för dig själv och tittar dig förstulet omkring för att se om någon lade märke till ditt extrasteg, men de flesta är upptagna av sina telefoner och omedvetna om vad som försiggår runtomkring dem.

Du känner svalkan när solen försvinner bakom ett moln, och värmen när den kommer fram igen, du ser hur blommorna i rabatten har vänt sina ansikten mot solen för att dra full nytta av ljuset.

På avstånd hör du svag musik och några som pratar ett främmande språk, en doft av cigarrök sveper förbi din näsa och får dig att tänka på en gammal släkting som inte lever längre. Du ler åt minnet och känner hur axlarna sjunker ner några steg och hur du spontant fyller lungorna med luft ända ner i botten.

Du stannar upp för en stund och inser att de senaste tio minuterna har du känt mer av livet än du gjort på flera månader, kanske år, och du upptäcker att känslan av att känna gör dig lugn och glad.

/Charlotta

7 comments

Johanna 29 maj, 2016 - 10:08

🙂

A 3 oktober, 2016 - 09:54

🙂

Charlotta 3 oktober, 2016 - 09:59

🙂

Alexandra 30 oktober, 2018 - 08:31

Hej! Tack för dina inlägg & din youtube kanal. Jag har fått endel tips om hur jag ändrar negativa tankar.
Jag undrar om du kan göra ett inlägg om panikångest som ligger & gror i kroppen men som aldrig utlöses.
Jag har sån fruktansvärt oro i kroppen men kan inte sätta finger på vad det är eller hur det känns. Som ett värmetäcke som ligger innanför huden & som gör att jag inte vet vad jag ska ta vägen. Kan inte koncentrera mig på vad som skrev runt omkring, tänker bara på oron & negativa tankar. Tack än en gång för sin blogg & youtube-kanal!

Charlotta 30 oktober, 2018 - 09:11

Hej Alexandra, välkommen hit! Det du beskriver är ganska typiska symptom på kopparförgiftning, har man för höga kopparnivåer i kroppen är det vanligt att känna ångest och en fysisk oro i kroppen som gör att man har svårt att vara stilla. Vet du om vattnet där du bor innehåller höga kopparhalter? Har du amalgamfyllningar i tänderna eller använder kopparspiral? Känner du igen något annat vanligt symptom på kopparförgiftning?
– Akne
– Håravfall
– Nervositet och ångest
– Svårt att koncentrera sig
– Överväxt candida
– Deppighet
– Värk och ont i muskler och leder
– Migrän
– Kraftig PMS
– Svårt att sova
– Extrem trötthet
– Dimmhjärna

Även andra typer av förgiftningar (toxiska metaller, biotoxiner, mm) skulle kunna ge liknande symptom men koppar är den som stämmer bäst utifrån vad du berättar. Det du beskriver bör i alla fall ha fysiska orsaker, det är alltså inget du kan tänka bort utan detta är din kropp som talar om att något är fel och att den behöver hjälp. Ditt jobb är att lista ut vad problemet är, känner du inte alls igen koppar-symptomen och inte vet var du ska börja leta så kan en skicklig alternativterapeut vara till hjälp.
/C

Katarina 11 juli, 2020 - 14:13

Hej!

Bra idé till promenaden. Den ska jag testa. Jag blir snart 37år. Jag äts upp av min inre, konstanta oro för kroppsliga känslor. Jag lider alltså av hypokondri, generell ångest och däremellan panikångest. Jag tänker konstant på känslor i min kropp och oroar mig för att vara sjuk eller dö. Vid minsta förnimmelse i kroppen, drar hjärnan igång och analyserar. Jag minns inte längre hur det kändes att inte ha ångest. Vad ska jag göra? Jag har börjat med mindfullness och försöker utöva det varje dag, men ska erkänna att jag slarvar ibland. Jag är också extremt orolig för att få allergiska reaktioner. Jag går hos psykolog, men känner mig inte behjälpt av det. Ska livet vara såhär jämt? 😩

Charlotta 11 juli, 2020 - 14:47

Hej Katarina, välkommen hit! Nej, det är inte så livet ska vara för alltid, men det kan vara så under en period medan man upptäcker och kommer underfund vissa saker i livet. Ångest och oro kan ha flera orsaker men när problemen är så tydliga som det du beskriver finns det ofta fysiska orsaker som ligger till grund. Jag vill rekommendera dig det här inlägget och också den här video-serien jag har gjort på YouTube som jag tror du kan ha nytta av. Det finns en orsak till att du mår som du gör och den orsaken går att finna och läka ut, men det kan krävas lite detektivarbete för att hitta rätt. Ge inte upp, du förtjänar att må bra!❤
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI