Home Inspiration/medvetenhet Lever du livet i motvind?

Lever du livet i motvind?

by Charlotta

Det finns mycket man kan reagera på i vårt samhälle, för de flesta av oss händer det dagligen saker som kan få oss att reagera med allt från att klentroget lyfta på ögonbrynen till att få en total härdsmälta. Strömmen av händelser, åsikter och nyheter är så strid att det är fullt möjligt att befinna sig i ett reaktivt tillstånd i princip från det att man vaknar tills det att man går och lägger sig.

Att befinna sig i ett reaktivt tillstånd under lång tid resulterar ofta i att man börjar reagera på mindre och mindre händelser och lever med ”nerverna utanpå kroppen”, dessutom sover man ofta inte speciellt bra. Det är med andra ord oerhört påfrestande och tröttande.

Men vad har man för val när man hela tiden utsätts för så mycket input om hemska, dåliga, konstiga och skrämmande saker? Det är ju självklart att man måste reagera! Nja, det är naturligt att man reagerar, men inte självklart eftersom det är något man till stor del kan styra över själv om man väljer det. Och det finns faktiskt mycket goda anledningar att faktiskt börja styra sina reaktioner mer.

Låt mig ta ett aktuellt exempel för att förklara vad jag menar, en händelse som för närvarande diskuteras flitigt och ofta under väldigt upprörda former: förslaget om höjd pensionsålder.

Höjd pensionsålder är något som upprör väldigt mycket, som får människor att känna sig lurade och svikna och som om deras framtid tas ifrån dem. Känslorna svallar höga av fullt förklarliga skäl och det är lätt att gå i försvar när något man anser sig ha rätt till plötsligt ska tas ifrån en.

För många är reaktionen så kraftig att man inte ens sätter sig in i vad det egentligen innebär utan man blir så upprörd bara av rubriken att man inte orkar läsa mer. Vill man så kan man med lätthet göra den höjda pensionsåldern till ett livslångt missnöje som man i framtiden kan skylla t ex ohälsa och dålig ekonomi på.

För oavsett vad man tycker om förslaget så är sannolikheten väldigt stor att höjd pensionsålder kommer att genomföras, helt enkelt för att samhällsekonomin inte går ihop om medborgarna ska leva på pension under en tredjedel av sina vuxna liv.

All den kraft, den energi och det engagemang man lägger på att motsätta sig förändringen, att gå in i känslan av hur förskräckligt dålig och fullständigt vansinnig den är och hur eländigt allt kommer att bli om den genomförs är alltså utan effekt och därmed i onödan. Och inte bara det, det hjälper dessutom till att låsa in en själv i just den sortens tankar och göra det slutliga accepterandet ännu svårare.

Ett smidigare sätt att förhålla sig, som tar mycket mindre energi och som också underlättar anpassningen för en själv, är att undvika att placera sig i motsättning och aldrig gå in i den spontana negativa reaktionen, utan istället direkt ställa två frågor till sig själv.

  1. Vad kan det finnas för rimliga anledningar till att detta behöver hända?
  2. På vilket sätt kan detta bli något positivt för mig, mina närstående och vårt samhälle?

Man behöver inte ha svaren på någon av frågorna i det läget, men bara genom att ställa dem till sig själv så leder man in tankarna på en annan väg, en väg som säger att det här inte alls innebär någon katastrof eller slutet på livet som vi känner det, utan till och med kan vara något bra i förlängningen. Ur den sortens tankar kommer ofta ännu bättre tankar och en nyorientering som gör att problemet förminskas eller helt försvinner.

Om man upplever det som att man lever i motvind och ständigt kämpar och slåss mot en massa olika saker så finns det anledning att rannsaka sig själv för att ta reda på om man har ett mönster som gör att man spontant reagerar negativt på det mesta som händer.

Det är så klart inget fel att ha ett sådant mönster, men om man känner att det suger musten ur en och att man aldrig får en lugn stund för alla strider så kanske det är något man vill ändra på. Självklart finns det strider som är värda att ta, men det finns också väldigt många strider som bara kostar energi utan att man får något tillbaka.

Och så finns det en hel del strider som är direkt onödiga och som man utkämpar bara av ohejdad vana eller för att alla andra gör det. Mycket av det man först reagerar negativt på visar sig med tiden bli mycket bättre än man någonsin hade trott var möjligt, och det man egentligen skrämdes av var inte resultatet av förändringen utan själva förändringen i sig, och att i övergången mellan det gamla och nya sakna kontroll över vad som skulle hända.

/Charlotta

4 comments

Annica 10 januari, 2018 - 21:31

Tack för din text om förändringar.
❤❤❤
Jag tror också det handlar mycket om hur man tänker kring det som händer i livet, i kriser och samhället i stort.
Genom hela livet kommer vi alla att möta förändringar både de som känns positiva och behagliga men också de som smärtar och gör ont.
I stunden kan det vara svårt att höja blicken om man befinner sig i stormens öga och se det positiva i en svår och tung förändring men som kanske på sikt blir till något fantastiskt och berikande i ens liv.
Min erfarenhet av vårt arbetsliv är att vi mer eller mindre tvingas till förändringar som vi inte tror på själva alltid.Ibland känns det som att saker ska förändras bara för att det ligger i tidens anda med snabba tag och ett högt tempo.
Jag tror vi alla skulle tjäna på att stanna upp.
Ha tid till mer reflektion.För att på ett klokt sätt komma fram till vad vi behöver förändra och kunna tänka klarare kring vad vi redan kanske har och som fungerar bra och kanske är värt att bevara.
Vi människor behöver känna oss trygga i det vi gör.
Kastas vi in i alltför stora förändringar alltför ofta utan att vi ser vinsten i förändringen kanske det inte alltid leder till något gott utan skapar mycket stress. Stress av att man inte har någon kontroll alls.Jag tror det är då vi ibland kan uppleva motvinden. För att vi tillåts inte uppleva den lilla medvind vi kanske har utan ska byta riktning helt fast vi inte tror att det är rätt kurs alls.
Det ligger samtidigt mycket träning och en stor vinst i att kunna släppa kontrollen.
Släpper man kontrollen ,i alla fall bitvis,försvinner också en del av den rädsla jag tror vi alla kan uppleva då saker förändras och vi inte alltid ser vinsten till en början.
Jag väljer ibland att inte titta på nyheterna på TV.
Vill fortsätta känna framtidstro och en tro på en bättre värld för alla.
Det är lätt att ryckas med av all negativism fast det egentligen händer så mycket mer positivt i vår värld.
När man blir sjuk och går igenom en svår kris kan det vara bra att tänka ,som du så klokt skriver,vad finns det för rimliga anledningar till att det här händer?
På vilket sätt kan samhället och andra tjäna på det här?
Tack för dina kloka frågeställningar.❤❤❤
Jag blir en sannare person fast jag är sjuk.
Jag lyssnar till min inre röst igen.
Livet kommer att leda mig vidare in på en ny väg och jag tror det kommer att bli bra i en framtid i en starkare och friskare kropp.
Jag ser livets storhet igen bakom all den stress som gjorde mig riktigt sjuk.
Jag uppskattar nuet även om det är tungt och svårt ibland.
Mina närmaste har fått en mer närvarande person i sina liv.
Jag vågar känna att jag duger som jag är .
Känner en intensiv längtan över att bidra till en bättre värld.
Vet inte riktigt hur och när.
Vet inte riktigt var min plats ska vara.
Jag släpper kontrollen och litar på att allt kommer att lösa sig till det bästa när det är dags.
Vill bidra till en värld med en långsammare tempo där vi orkar och hinner se varandra och förstår vilken rikedom och meningsfullhet vi kan få uppleva om vi delar med oss till varandra på olika sätt.
Allt gott Charlotta.
❤❤❤
Kram från
Annica

Charlotta 10 januari, 2018 - 21:57

Tack för att du släpper in oss i dina tankegångar Annica, det är mycket värdefullt. Allt gott till dig också! ❤️
/C

Hanna 11 januari, 2018 - 10:20

Ja, tänk vad många ”slentrian-reaktioner” i motvind jag haft och nu vänt till annat. Nu väljer jag medvind/
Tack Charlotta för inlägg som är bra att läsa/ Hanna 🙂

Charlotta 11 januari, 2018 - 10:56

Du är inte ensam, det är vanligare än man tror att reagera enligt invanda mönster. Skönt att du hittat medvinden istället Hanna. 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI