Home Inspiration/medvetenhet Med ena benet i det gamla och andra i det nya

Med ena benet i det gamla och andra i det nya

by Charlotta

Det är på alla sätt en händelserik och ovanlig sommar vi upplever i år och oavsett om vi är medvetna om det eller inte så är vi alla en del av det. Allt från det ovanligt varma och torra vädret och ett fotbollslandslag som nog aldrig varit så mycket lag tidigare som nu, till USAs och Nordkoreas toppmöte, kritiska EU-förhandlingar och det faktum att det är ett svenskt valår med väljarprognoser av aldrig tidigare skådat slag.

Det är så mycket just nu som är ovanligt och annorlunda att det ibland kan kännas svårt att finna fast mark under fötterna. Dessutom känner många att deras egen upplevelse av det som händer har förändrats, att det inte längre är lika lätt alltid att avgöra vem som har rätt eller fel och att ta ställning för eller emot.

Medan en stor del av mänskligheten fortfarande befinner sig i stark polarisering finns det samtidigt en snabbt växande grupp som upplever polariseringen som fullständigt irrelevant och förlegad. Det är inte så enkelt som att allting är antingen svart eller vitt, i takt med att den egna bilden av världen, människor och inte minst en själv, utvidgas och blir större och mer komplex, blir det också allt tydligare att gott och ont finns i allt och alla och att det mer är en fråga om fokus och perspektiv.

När man befinner sig mitt i de kaosartade händelserna och undrar hur vi alla hamnade här och hur vi ska komma vidare kan det nya och mer medvetna perspektivet kännas som en belastning. Det var så mycket enklare när allting var svart eller vitt, när man med gott samvete kunde ta ställning för antingen det ena eller det andra.

Att stå med ett ben i det gamla och ett i det nya är sällan en alltigenom angenäm upplevelse. Behovet av att röra sig framåt är överväldigande men samtidigt är man inte riktigt redo att lämna det gamla. Man känner på sig att det gamla inte producerar några lösningar utan bara fler problem och att svaren ligger i det som kommer, men man vågar inte kasta sig ut i något man inte känner till och inte kan se.

Så man står där med ett ben i varje läger och betraktar turerna och tumultet med en känsla av att vara omgiven av betydligt mer vansinne än förnuft. Hur lång tid ska det ta? När ska människor inse att allt är annorlunda nu? Att allt behöver omvärderas, ses med nya ögon, höras med nya öron och kännas med nya känslor?

Vad kommer att krävas för att mänskligheten en gång för alla tar klivet upp ur polariseringens dypöl och upptäcker att även ens värsta fiende har en rörande livshistoria om man lyssnar med andra öron och att även den hemskaste meningsmotståndare har en poäng om man värderar sammanhanget utifrån andra referensramar?

Måste det bli ännu mörkare innan ljuset kan ta över? Har vi fler läxor att lära, fler uppvaknanden att göra och fler insikter att ta till oss innan vi är redo att agera som medmänniskor istället för motmänniskor?

Det är jobbigt att befinna sig i ingenmansland och att se de stridande parterna så inne i sina egna slag att de missar den större bilden, jobbigt, men inte hopplöst och definitivt inte meningslöst. Ju fler vi är som vågar lyfta foten från de gamla tankesätten och sätta ner även den i det nya, desto snabbare kommer världen att röra sig mot en mer genuin, ärlig, hållbar och icke-polariserad livsstil.

/Charlotta

10 comments

H 1 juli, 2018 - 17:51

För mig har det varit det ovanligt kalla vädret istället:) men nu skiner solen och jag älskar ledighet:)

Charlotta 1 juli, 2018 - 17:52

Har ni haft det ovanligt kallt? Jag trodde att hela landet haft ovanligt varmt, där ser man.
/C

H 1 juli, 2018 - 19:03

Ja i juni snöblandat regn men hoppas sommaren blir fin…

Charlotta 1 juli, 2018 - 21:10

Ja, det låter lite kyligt. Hoppas det blir varmare framöver.
/C

Hanna 1 juli, 2018 - 21:48

Det du skriver är precis som jag uppfattar det också. Snurrigt….tror jag är lite mer över i det nya, men det känns konstigt, spännande, tröttsamt, och det är ju bara att vandra på. ☀️

Charlotta 1 juli, 2018 - 21:54

Ja, det kan vara ett förvirrande men också spännande ställe att befinna sig på.
/C

Conny 4 juli, 2018 - 07:14

Att inte oroa sig för det som ska komma, att inte lägga energi på att ”älta” det som varit – svårt men bra tror jag.

Charlotta 4 juli, 2018 - 09:41

Tack för dina tankar Conny.
/C

Conny 8 juli, 2018 - 08:03

Du skriver: ”…att kunna uppskatta vad verklig lycka är behöver man också uppleva svårigheter…”. Är det så att det alltid måste finnas en ”bra” och en ”dålig” sida av allt? Det känns inte riktigt bra för mig. Det skulle betyda att, för att uppleva nått måste man först uppleva dess motsats och det vill jag verkligen inte i de allra flesta sammanhang. För att uppleva oskuld måste man ha varit skyldig? (Du har säkert förklarat detta redan i din mastiga blogg som jag inte har följt från början – ursäkta om jag blir upprepande!)

Charlotta 8 juli, 2018 - 09:49

Lycka är ganska speciellt i det här fallet eftersom det är en så abstrakt och flyktig känslan. Skuld och oskuld som du tar som exempel är inga känslor utan ett faktiskt tillstånd, där behöver man inte ha upplevt det ena för att uppleva det andra, även om de flesta vuxna människor nog har upplevt båda delar på ett eller annat sätt. Speciellt när det gäller positiva känslor har vi människor ofta svårt att tillåta oss att till fullo uppleva dem, vi kan tycka att vi har det ganska bra och känner oss hyfsat glada men vill inte gärna gå så långt som att säga att vi är lyckliga eller att livet är riktigt bra. Den begränsningen har mycket lite med själva livet att göra och mycket mer med upplevelsen av livet att göra, vi förväntar oss något utöver det vanliga för att tillåta oss att känna lycka och tillfredsställelse, något som är så märkbart fantastiskt och omtumlande att det inte går att missa. I själva verket är det sällan så lycka ser ut, lycka är ofta mer som en mjuk, varm filt än som ett sprakande fyrverkeri och för många krävs det att man först har upplevt svårigheter för att upptäcka och kunna uppskatta lyckan i den där mjuka, varma filten.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI